Σε εξέλιξη το «ξημέρωμα της Οδύσσειας»

Ασφυκτικός είναι πλέον ο πυραυλικός κλοιός των συμμαχικών δυνάμεων γύρω από τον Καντάφι, καθώς ξεκινάει η νέα φάση της επιχείρησης «ξημέρωμα της αυγής», την ώρα που κάνουν το γύρο του κόσμου οι πρώτες φωτογραφίες από την επιχείρηση.

Οι προειδοποιήσεις στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη έγιναν πράξη και ήδη από το απόγευμα του Σαββάτου βρίσκονται σε εξέλιξη επιθέσεις από αέρος σε στρατηγικές βάσεις του λιβυκού στρατού, με ταυτόχρονο καταιγισμό πυραύλων Τόμαχοκ.

Το σφυροκόπημα της Λιβύης από τις συμμαχικές δυνάμεις μαίνεται, την ώρα που ο Μουαμάρ Καντάφι συνεχίζει τις απειλές.

Ριπές αντιαεροπορικών όπλων ακούστηκαν στην Τρίπολη τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, μετέδωσαν ανταποκριτές του Ρόιτερς στην πρωτεύουσα της Λιβύης. Τα πυρά ακολούθησαν εκρήξεις και πυρά πολυβόλων καθώς και κραυγές ανθρώπων. Ο νυχτερινός ουρανός φωτίστηκε από τροχιοδεικτικά βλήματα.

Σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου βρισκόταν σε εξέλιξη αεροπορικός βομβαρδισμός. Το Γαλλικό Πρακτορείο μεταδίδει παράλληλα, επικαλούμενο "προσωρινό απολογισμό του καθεστώτος", ότι 48 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις πυραυλικές επιθέσεις που εξαπέλυσαν Δυτικές δυνάμεις το Σάββατο.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera μετέδωσε ότι δυνάμεις πιστές στο συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι βομβάρδισαν περιοχές της ελεγχόμενης από τους εξεγερμένους Βεγγάζης.

Επικαλούμενο μη κατονομαζόμενες πηγές, το κανάλι ανέφερε ότι οι δυνάμεις του Καντάφι άνοιξαν πυρ από άρματα μάχης και χρησιμοποίησαν ρουκέτες για να πλήξουν θέσεις των ανταρτών στην πόλη. Πρόσθεσε ότι ορισμένοι κάτοικοι προσέφυγαν σε τεμένη θεωρώντας ότι θα είναι ασφαλές σε αυτά.


Ασφυκτικός είναι πλέον ο πυραυλικός κλοιός των συμμαχικών δυνάμεων γύρω από τον Καντάφι, καθώς ξεκίνησε η νέα φάση της επιχείρησης «ξημέρωμα της αυγής», την ώρα που κάνουν το γύρο του κόσμου οι πρώτες φωτογραφίες από την επιχείρηση. Ριπές αντιαεροπορικών όπλων ακούστηκαν τα ξημερώματα της Κυριακής στην πρωτεύουσα της Λιβύης Τρίπολη, ακολουθούμενες από εκρήξεις και πυρά πολυβόλων, σύμφωνα με μαρτυρίες τις οποίες επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς.

Παρά τις απειλές που εξαπέλυσε νωρίτερα ο Λίβυος συνταγματάρχης κατά της Ευρώπης, δε φαίνεται να διατηρεί τον έλεγχο, πέρα από την Τρίπολη.Τα συστήματα αεράμυνας των δυνάμεων του Μουάμαρ Καντάφι έχουν "χτυπηθεί σφοδρά" από το μπαράζ των πυραυλικών επιθέσεων που εξαπέλυσαν πολεμικά πλοία των ΗΠΑ και άλλων δυτικών χωρών καθώς και αεροσκάφη το Σάββατο, δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος που ασχολείται με θέματα εθνικής ασφαλείας. "Τα συστήματα αεράμυνας του Καντάφι έχουν χτυπηθεί σφοδρά. Είναι νωρίς να προβλέψουμε τι μπορεί να κάνουν αυτός κι οι χερσαίες δυνάμεις του αντιδρώντας στα σημερινά πλήγματα", είπε η πηγή υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας της.

Η Λιβύη απαίτησε κατεπείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά την έναρξη από Δυτικές χώρες στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον των δυνάμεων του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοινωθέν του στην Τρίπολη.

Ακόμα, η λιβυκή κυβέρνηση ανακοίνωσε το Σάββατο ότι θεωρεί άκυρη την απόφαση 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που επιβάλει ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων από δυτικές δυνάμεις και υπογράμμισε το "δικαίωμά" της να χρησιμοποιήσει εκ νέου την αεροπορία της.

Παράλληλα η κυβέρνηση αποφάσισε να πάψει να συνεργάζεται με την Ευρώπη για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, όπως μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση που επικαλέστηκε αξιωματούχο των υπηρεσιών ασφαλείας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το καθεστώς έχει καλέσει ξένους δημοσιογράφους που παραμένουν στην Τρίπολη για να τους μιλήσει ο Καντάφι, ο οποίος δεν έχει εμφανιστεί. Η λιβυκή τηλεόραση μετέδωσε καταστροφές σε περιοχές όπου μένουν άμαχοι, έκανε λόγο για τραυματίες στα νοσοκομεία της Τρίπολης και της Σίρτης, αλλά καμία τέτοια πληροφορία δεν επιβεβαιώνεται από ανεξάρτητη πηγή, καθώς οι συμμαχικές δυνάμεις έχουν ανακοινώσει ότι επιχειρούν σε σημεία δυτικά της Λιβύης, ενώ η Σίρτη είναι στα ανατολικά. Η λιβυκή τηλεόραση μετέδωσε εικόνες με πλήθος κόσμου να δημιουργεί ανθρώπινη ασπίδα ασφαλείας γύρω από το χώρο που βρίσκεται η κύρια κατοικία του Καντάφι και το επιτελείο του.

Νωρίτερα, το αμερικανικό Πεντάγωνο έδωσε στη δημοσιότητα τις πρώτες φωτογραφίες από την επιχείρηση, με τις εκτοξεύσεις πυραύλων τόμαχοκ από συμμαχικά αεροπλανοφόρα, ενώ την ίδια ώρα και η Γαλλία έδωσε εικόνες από την επιστροφή των αεροσκαφών της που συμμετείχαν στην πρώτη φάση των επιχειρήσεων με την κωδική ονομασία «Το ξημέρωμα της Οδύσσειας», επιχείρηση η οποία θα διεξαχθεί σε πολλαπλές φάσεις, όπως τόνισε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου.

Η επιχείρηση "το ξημέρωμα της αυξής" ξεκίνησε όταν αμερικανικό πολεμικό πλοίο εξαπέλυσε πυραύλους Κρουζ τύπου Τόμαχοκ κατά της Λιβύης, στο πλαίσιο της διεθνούς προσπάθειας κατά του συνταγματάρχη Καντάφι, με την ονομασία «ξημέρωμα της Οδύσσειας», μετέδωσε το CNN, επικαλούμενο αξιωματούχους του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

Από την πλευρά της η κρατική τηλεόραση της Λιβύης μετέδωσε ότι βομβαρδίστηκαν από αεροσκάφη «των σταυροφόρων του εχθρού» πολιτικοί στόχοι στην Τρίπολη, ενώ λίγο αργότερα μετέδωσε ότι ένα γαλλικό πολεμικό αεροσκάφος κτυπήθηκε από την λιβυκή αντιαεροπορική άμυνα στην περιοχή της Τρίπολης. Το γαλλικό γενικό επιτελείο στρατού απέρριψε ως ψευδή την πληροφορία. «Αρνούμεθα ως ψευδή την πληροφορία» δήλωσε ο εκπρόσωπος του γαλλικού γενικού επιτελείου, συνταγματάρχης Τιερί Μπουρχάρτ.

Στο μεταξύ ανώτατος λίβυος αξιωματούχος χαρακτήρισε τη δυτική στρατιωτική επιχείρηση «βάρβαρη επίθεση» τονίζοντας ότι έχει πλήξει στρατιωτικούς και πολιτικούς στόχους και έχει προκαλέσει έως τώρα «πάμπολλα θύματα» και «τεράστιες υλικές ζημιές» σε πολλές πόλεις περιλαμβανόμενων της Τρίπολης, της γενέτειρας του Καντάφι Σίρτης, της Μισράτας και του προπύργιου των εξεγερμένων, της Βεγγάζης. Πρόσθεσε ότι κτυπήθηκε από αεροσκάφη της συμμαχίας και νοσοκομείο στα προάστια της Τρίπολης.

Οι ΗΠΑ και η Βρετανία έχουν εξαπολύσει πάνω από 110 πύραυλους κρουζ κατά λιβυκών στόχων στην πρώτη φάση της επιχείρησης της συμμαχίας, ανακοίνωσε αμερικανός ανώτατος στρατιωτικός αξιωματούχος. Ο αντιναύαρχος Μπιλ Γκόρτνει, επικεφαλής του αμερικανικού κοινού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων, αρνήθηκε να αναφερθεί στο τι ακριβώς θα γίνει στην επόμενη, δεύτερη, φάση της επιχείρησης και αρκέστηκε να δηλώσει ότι έχουν ήδη πληγεί πάνω από 20 στόχοι στο λιβυκό έδαφος. Οι ΗΠΑ έπληξαν λιβυκούς αντιαεροπορικούς στόχους με πυραύλους κρουζ τύπου Τόμαχοκ για να διευκολύνουν τη δημιουργία ζώνης εναέριου αποκλεισμού από τις δυνάμεις της συμμαχίας, δήλωσε νωρίτερα ανώτατος αμερικανός αξιωματούχος του Πενταγώνου. «Τα περισσότερα από τα πρώτα κτυπήματά μας ήταν εκεί όπου βρίσκονται τα αντιαεροπορικά συστήματα του Καντάφι και θα τα συνεχίσουμε κατά στόχων στην Τρίπολη και τη Μισράτα» ανέφερε ο εκπρόσωπος που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του. Δύο αμερικανικά αντιτορπιλικά και τρία υποβρύχια βρίσκονται στη Μεσόγειο και πλησιάζουν τη Λιβύη εξοπλισμένα με πυραύλους κρούζ τύπου Τομαχοκ, είπε. Η ίδια πηγή ανέφερε ότι πέραν των ΗΠΑ αυτή τη στιγμή έχουν αναλάβει δράση οι αεροπορικές δυνάμεις της Βρετανίας, της Γαλλίας, του Καναδά και της Ιταλίας που εκτός των πολεμικών αεροσκαφών τους μετέχουν και με περίπου 25 πλοία.

«Εξουσιοδότησα τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ να αναλάβουν περιορισμένη στρατιωτική δράση στη Λιβύη» τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα, ενώ κατέστησε σαφές ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να αναπτύξουν στρατιωτικές τους δυνάμεις στο έδαφος της Λιβύης. Ο κ. Ομπάμα προειδοποίησε εκ νέου τον Μουάμαρ Καντάφι ότι «οι πράξεις του θα έχουν συνέπειες».

Οι γαλλικές αεροπορικές δυνάμεις έχουν ήδη καταστρέψει έναν ικανό αριθμό τανκς και τεθωρακισμένων οχημάτων των κυβερνητικών δυνάμεων στη Λιβύη κατά την επέμβασή τους. «Ναι, έχουμε καταστρέψει έναν αριθμό τανκς και τεθωρακισμένων οχημάτων» δήλωσε εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Άμυνας, που ανέφερε ότι δεν ήταν σε θέση να αναφέρει συγκεκριμένο αριθμό προς το παρόν. Όσον αφορά στον πρώτο στόχο των γαλλικών αεροσκαφών που επιχειρούν στη Λιβύη, αυτός επετεύχθη με την καταστροφή ενός στρατιωτικού οχήματος περίπου στις 18.45 ώρα Ελλάδας, όπως ανακοινώθηκε από τον εκπρόσωπο του γαλλικού υπουργείου Άμυνας, Λοράν Τεσέρ. Εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων της Γαλλίας ανέφερε από την πλευρά του ότι στην επιχείρηση μετέχουν περίπου 20 αεροσκάφη που δρουν σε μια ακτίνα 100-150 χιλιομέτρων γύρω από την ανατολική πόλη Βεγγάζη, προπύργιο των εξεγερμένων. Το αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκολ θα αναχωρήσει για τη Λιβύη την Κυριακή το πρωί, ενώ σύμφωνα με τον στρατιωτικό εκπρόσωπο πρόκειται να συσταθεί αμέσως επιτελικό κέντρο της κεντρικής διοίκησης για τις επιχειρήσεις στη Λιβύη. Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ δήλωσε ότι η στρατιωτική δράση της συμμαχίας θα συνεχιστεί στη Λιβύη μέχρι ότου ο Καντάφι συμμορφωθεί με την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Και οι βρετανικές δυνάμεις επιχειρούν, πάντως, πάνω από τη Λιβύη, όπως ανακοίνωσε ο βρετανός πρωθυπουργός. «Από σήμερα το βράδυ οι βρετανικές δυνάμεις επιχειρούν πάνω από τη Λιβύη» είπε και πρόσθεσε: «Όλοι είδαμε τη συνεχιζόμενη βιαιότητα με την οποία ο συνταγματάρχης Καντάφι επιτίθεται κατά των πολιτών του. Και όχι μόνο δεν έχει εφαρμόσει την κατάπαυση του πυρός για την οποία μίλησε και μας διαβεβαίωσε, αλλά αντιθέτως ενέτεινε τις επιθέσεις του». Καταλήγοντας ο κ. Κάμερον ανέφερε ότι «δεν θα μπορούσαμε να καθίσουμε παράμερα και να παρακολουθούμε αυτόν τον δικτάτορα να δολοφονεί τους πολίτες της χώρας του» και πρόσθεσε ότι η υποστηριζόμενη από τα Ηνωμένα Έθνη στρατιωτική δράση της Δύσης είναι «αναγκαία, νόμιμη και σωστή».

Το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya μετέδωσε νωρίς το απόγευμα ότι ιταλικά μαχητικά αεροσκάφη ξεκίνησαν αναγνωριστικές πτήσεις πάνω από τη Λιβύη. Το τηλεοπτικό δίκτυο επικαλείται τον ανταποκριτή του και μετέδωσε την είδηση για τα ιταλικά αεροσκάφη χωρίς να αναφερθεί σε περισσότερες λεπτομέρειες. «Η Ιταλία προς το παρόν παρέχει μόνο τις αεροπορικές της βάσεις για την στρατιωτική επιχείρηση κατά της Λιβύης, αλλά ενδέχεται να συμμετάσχει και στις αεροπορικές επιδρομές αν χρειαστεί», δήλωσε πάντως ο πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, όπως μετέδωσε το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA.

Νωρίτερα, μετά το τέλος της έκτακτης Συνόδου για τη Λιβύη στο Παρίσι, ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, είχε ανακοινώσει ότι ξεκινάει η στρατιωτική δράση κατά της Λιβύης.

Τη δεύτερη μεγαλύτερη αεράμυνα της Αφρικής έχει πάντως μπροστά της η Διεθνής Συμμαχία, με τις δυνάμεις του Καντάφι να απαρτίζονται από εκατοντάδες μαχητικά αεροσκάφη, αντιαεροπορικά και πυραυλικά συστήματα. Στρατιωτικοί αναλυτές επισημαίνουν, ωστόσο, ότι ποσοτικά μπορεί να είναι μεγάλη η αεράμυνα της Λιβύης, ποιοτικά όμως δεν είναι τόσο εκσυγχρονισμένη, με τα αεροσκάφη της να μην μπορούν να πετάξουν νύχτα ή να μην έχουν συντηρηθεί σωστά. Οι ρωσικοί πύραυλοι που διαθέτει, αλλά και τα κρυφά ελικοδρόμια στην έρημο μπορούν να την κάνουν να αντέξει τελικά μια 48ωρη επιχείρηση αεροπορικού αποκλεισμού, ενώ ερωτήματα εγείρονται και γύρω από τα χημικά όπλα που εξακολουθεί να διαθέτει και για το ενδεχόμενο να κάνει χρήση τους σε μια ακραία περίπτωση.

Στη Βεγγάζη από το πρωί οι δυνάμεις του Καντάφι βομβαρδίζουν και κατέρριψαν ένα μαχητικό τζετ των ανταρτών όπως ανακοίνωσε η αντιπολίτευση. Ο Καντάφι προειδοποίησε τη Δύση ότι θα το μετανιώσει αν επιτεθεί στη Λιβύη και επέμεινε ότι πολεμά εναντίον της Αλ Κάιντα, σε δυο επιστολές που απέστειλε στον Ομπάμα και στους ηγέτες της Γαλλίας και της Βρετανίας.

Εν τω μεταξύ, από το απόγευμα του Σαββάτου συνεδριάζει το ΝΑΤΟ, σε επίπεδο μόνιμων αντιπροσώπων, για το αν και πως θα μετάσχει στις επιχειρήσεις στη Λιβύη.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera μετέδωσε το Σάββατο ότι οι λιβυκές αρχές έθεσαν υπό κράτηση ένα από τα συνεργεία του πριν από "ημέρες", ενώ εργαζόταν στην δυτική Λιβύη. Το συνεργείο αποτελούσαν δύο ανταποκριτές, ένας τυνήσιος και ένας μαυριτανός, καθώς και δύο εικονολήπτες, ένας νορβηγός κι ένας βρετανός.

Στέλεχος του αλ Τζαζίρα δήλωσε ότι το δίκτυο, το οποίο εδρεύει στο Κατάρ, καθιστά τις λιβυκές αρχές υπεύθυνες για την ασφάλεια της ομάδας και πρόσθεσε ότι καταβάλλονται προσπάθειες από χώρες της περιφέρειας ώστε να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση των μελών της.

Υπενθυμίζεται ότι τέσσερις δημοσιογράφοι της εφημερίδας New York Times είχαν συλληφθεί από λιβυκές δυνάμεις την περασμένη εβδομάδα ενώ κάλυπταν τις συγκρούσεις στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Η διεύθυνση της εφημερίδας ανέφερε ότι πρόκειται να αφεθούν ελεύθεροι.

Πηγή: Ant1online

Σχόλια