Η Ιαπωνία ζητά βοήθεια της ΔΕΑΕ και των ΗΠΑ. Η Γαλλία δηλώνει ότι το πυρηνικό ατύχημα είναι υποεκτιμημένο!


Παρόλο που το υπουργείο εθνικής στρατηγικής της Ιαπωνίας καθησυχάζει λέγοντας ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος ενός νέου Τσερνόμπιλ, ωστόσο οι ίδιες οι αρχές της Ιαπωνίας έχουν, σύμφωνα με το BBC, ζητήσει επίσημα την βοήθεια των ειδικών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας για να αντιμετωπίσουν την πυρηνική κρίση. Και όχι μόνο αυτό: η Πυρηνική Επιτροπή των ΗΠΑ δήλωσε ότι το Τόκιο έχει ζητήσει επίσημα την βοήθεια των ΗΠΑ για την ψύξη των αντιδραστήρων που έχουν πληγεί. Η Επιτροπή δήλωσε ότι ανταποκρίνεται στο αίτημα και σκέφτεται την παροχή τεχνικών συμβουλών στην Ιαπωνία. Από την Γαλλία ωστόσο, η αρχή Πυρηνικής Ασφάλειας δηλώνει ότι τα συμβάντα στους πυρηνικούς αντιδραστήρες θα έρπεπε να κατηγοριοποιηθούν ως τάξης 5 ή 6 στην επταβάθμια διεθνή κλίμακα αναφοράς και όχι μόνο ως τάξης 4! Με δυο λόγια, η πραγματικότητα πρέπει να είναι πιο άσχημη απ' όσο αφήνει να κατανοηθεί η Ιαπωνική κυβέρνηση.
Η Tepco (Tokyo Electric Power), η εταιρία που χειρίζεται το εργοστάσιο, δηλώνει ότι το επίπεδο ακτινοβολίας στον αντιδραστήρα 3 είναι στα 10,65microsievert(μSv), κάτω από το όριο των 500 μSv, στο οποίο, σύμφωνα με τον νόμο, η εταιρία οφείλει να ενημερώσει την κυβέρνηση. Παρόλα αυτά, τουλάχιστον ένας από τους 11 τραυματίες της πρωϊνής έκρηξης έχει μολυνθεί από την ακτινοβολία!
Εντωμεταξυ, στα άλλα δύο πυρηνικά κέντρα, της Οναγκάβα και του Τοκάι, το σύστημα ψύξης τέθηκε ξανά σε λειτουργία. Και σύμφωνα με την Tepco και οι αντιδραστήρες 1 και 2 του Φουκουσίμα είναι εκτός κινδύνου. Όμως δήλωσε ακόμα ότι στον αντιδραστήρα 2 οι μπάρες Ουρανίου έμειναν εντελώς εκτεθειμένες για 2,5 ώρες αυξάνοντας την πιθανότητα τήξης του πυρήνα. Η Tepco εξήγησε ότι στην συνέχεια το επίπεδο του νερού επέστρεψε και κάλυψε το κατώτερο μέρος των ράβδων στα 30 εκατοστά. Για να αποφύγει την έκρηξη του Υδρογόνου, η Tepco δήλωσε ότι θα τρυπήσει τον τοίχο του κτηρίου που στεγάζει τον αντιδραστήρα ώστε να εκτονωθεί το συγκεντρωμένο Υδρογόνο. Η εταιρία έχει επίσης αρχίσει να αποσυμπιέζει την λεκάνη της δεξαμενής του αντιδραστήρα 2, προκαλώντας την διαφυγή ραδιενεργού ατμού.

Σχόλια