Χαρδούβελης: Η Ελλάδα στη μέση δύσκολης διαδρομής

«Είμαστε στη μέση μίας δύσκολης διαδρομής» επισήμανε την Τρίτη στο ΣΚΑΪ ο καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και οικονομικός σύμβουλος της Eurobank Γκίκας Χαρδούβελης.

Για τους οίκους αξιολόγησης όπως η Moody’s επισήμανε ότι βαθμολογούσαν με ΑΑΑ τα δομημένα ομόλογα, με άριστη βαθμολογία, και τώρα θέλουν να είναι πιο αυστηροί από ό,τι ήταν πριν πέντε χρόνια.

«Η άποψη της Moody’s (σ.σ: για νέα υποβάθμιση της Ελλάδας) ήταν προεξοφλημένη από την αγορά» επισήμανε.

Για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στην 25η Μαρτίου τόνισε ότι δεν τρέφει υψηλές προσδοκίες: «προσωπικά κρατώ μικρό καλάθι, μπορεί να συμφωνήσουν σε κάποιες γενικές αρχές, αλλά δεν θα δώσουν λεπτομέρειες που κάνουν πιο 'σφιχτή' την ευρωζώνη αυτές θα αφεθούν γι’ αργότερα, καθώς οι Γερμανοί έχουν μπροστά τους έξι εκλογικές αναμετρήσεις»

Για το δάνειο των 110 δισ. ευρώ που έχει λάβει η Ελλάδα ο κ. Χαρδούβελης σημείωσε ότι δεν μπορεί να έχει καταληκτική ημερομηνία τρίων ετών και πρέπει να επιμηκυνθεί, ενώ πρόσθεσε ότι πρέπει να μειωθούν και τα επιτόκια. Όπως παρατήρησε οι αξιολογητές φοβούνται ότι οι ιδιώτες επενδυτές θα υποστούν μία μικρή απώλεια στα ομόλογα που αγόρασαν αν "περάσει" σχετική πρόταση του Βερολίνου.

Πηγή: Σκάι.gr

Σχόλια

  1. Οι οίκοι αξιολόγησης μετά το φιάσκο των αξιολογήσεων του 2007 συναγωνίζονται ποια θα εντοπίσει πρώτη προβλήματα στην πιστωληπτική ικανότητα των κρατών. Σαφώς και πρέπει να κρύβονται συμφέροντα από πίσω. Όπως τότε είχαν κέρδος οι θετικές αξιολογήσεις, τώρα έχουν κέρδος οι αρνητικές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου