Ένα πρώτο καλό βήμα

Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετά την συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, τα δύο μεγαλύτερα κόμματα στην Ελλάδα, δείχνουν για πρώτη φορά αποφασισμένα να συστρατευθούν τουλάχιστον για ένα εθνικό στόχο, που είναι η επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου.

Αυτό ακούγεται απλό αλλά δεν είναι, αφού μέχρι σήμερα, ποτέ δεν είχαν συμφωνήσει οι ηγέτες του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. ακόμη και σε αυτονόητες εθνικές θέσεις.

Ο κ. Γ. Παπανδρέου ως ηγέτης της.. αντιπολίτευσης αρνιόταν ακόμη και να συναντήσει τον κ. Κ. Καραμανλή, ενώ ο κ. Αντ. Σαμαράς, είχε εγκλωβιστεί μέχρι πρότινος σε μια αντιμνημονιακή ρητορική που δεν του επέτρεπε υπερβάσεις, όπως αυτή που έκανε σήμερα το μεσημέρι, προχωρώντας σε δηλώσεις που δεν περιείχαν ούτε έναν αρνητικό χαρακτηρισμό.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως Παπανδρέου και Σαμαράς τα βρήκαν σε όλα, άλλωστε η Ν.Δ. εξακολουθεί να δηλώνει πως η κυβέρνηση δεν αναζητά συναίνεση, αλλά συνενόχους για την εσφαλμένη πολιτική που ακολουθεί.

Αλλά είναι ένα πρώτο καλό βήμα. Ο πρωθυπουργός μπορεί να εμφανιστεί την Παρασκευή στη Σύνοδο Κορυφής υποστηρίζοντας ότι οι θέσεις του εκφράζουν το 80% του ελληνικού λαού. Και γι αυτόν τον λόγο δύσκολα μπορούν να τις αγνοήσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, από τον Σαρκοζί ως την Μέρκελ. Αυτή είναι και η συνταγή για και ισχυρότερη και αποτελεσματικότερη διαπραγμάτευση, έστω κι αν τα αποτελέσματα της δεν μπορεί να είναι θεαματικά.

Είναι θέμα χρόνου πότε το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. θα αρχίσουν να ανταλλάσουν και πάλι πυρά και κατηγορίες. Αλλά μετά την διαβεβαίωση του κ. Γ. Παπανδρέου ότι δεν είναι στις προθέσεις του οι πρόωρες εκλογές, μπορεί να υπάρξει μια ανακωχή, τουλάχιστον ως τις 25 του μήνα…

του Β. Χιώτης

Πηγή:ΤΟ ΒΗΜΑ

Σχόλια