Τα καλά νέα της Διεθνούς Αμνηστίας

ΙΡΑΝ: Απελευθερώθηκαν υποστηρικτές θανατοποινήτη

Ο Αbibollah Latifi, φοιτητής βιομηχανικής μηχανολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ilam και ακτιβιστής, είχε καταδικαστεί σε εκτέλεση την 26η Δεκεμβρίου. Η εκτέλεση αναβλήθηκε χωρίς να έχει οριστεί νέα ημερομηνία. Το γεγονός αυτό προκάλεσε πανηγυρισμούς στο σπίτι του Latifi, τους οποίους διαδέχτηκαν συλλήψεις συγγενών, φίλων και υποστηρικτών. Οι δυο τελευταίοι κρατούμενοι από αυτούς που συνελήφθησαν, συγκεκριμένα ο Sa’id Sa’edi, ακτιβιστής που αγωνίζεται για μια πολιτισμένη κοινωνία, δημοσιογράφος και ποιητής, και ο Yahya Qavami, αφέθηκαν ελεύθεροι με χρηματική εγγύηση ύψους $38,000, την 9η Μαρτίου. Η Διεθνής Αμνηστία θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά το θέμα, καθώς ο Latifi διατρέχει ακόμα κίνδυνο εκτέλεσης.. 

ΙΛΛΙΝΟΙΣ: Καταργήθηκε η θανατική ποινή

Στις 9 Μαρτίου, ο Κυβερνήτης του Ιλλινόις, Pat Quinn, υπέγραψε το νομοσχέδιο που αφορά στην κατάργηση της θανατικής ποινής στην πολιτεία του Ιλλινόις και έτσι αυτό γίνεται τη 16η Πολιτεία των Ηνωμένων Πολιτειών, στην οποία σταματούν οριστικά οι εκτελέσεις. Ο νόμος τίθεται σε ισχύ από την 1η Ιουλίου, ενώ ο Quinn τροποποίησε ήδη τις ποινές 15 θανατοποινιτών. Είναι φανερό ότι πρόκειται για ένα ακόμα βήμα, από πλευράς των Η.Π.Α., προς το σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και τον εκσυγχρονισμό του συστήματος επιβολής δικαιοσύνης, αλλά πρέπει ακόμα να γίνουν πολλά, καθώς η θανατική ποινή διατηρείται ως θεσμός σε 34 ακόμα Πολιτείες, στο στρατό και την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση.

ΜΑΡΟΚΟ: Απελευθέρωση πρώην στρατιωτικού που κρατούνταν αυθαίρετα

Ο 73χρονος πρώην Συνταγματάρχης, Kaddour Terhzaz, καταδικάστηκε σε 12ετή φυλάκιση το 2008, με αφορμή τη σύνταξη ενός γράμματος προς τον βασιλιά της χώρας, το οποίο αναφερόταν στη μη αρμόζουσα, κατά την γνώμη του, μεταχείριση των πρώην πιλότων της πολεμικής αεροπορίας. Το γράμμα αυτό θεωρήθηκε από το στρατοδικείο ως κίνδυνος κατά της εξωτερικής ασφάλειας του Μαρόκου, καθώς απεκάλυπτε ένα μυστικό ‘εθνικής άμυνας’. Ό Terhzaz κρατούνταν σε απομόνωση από τον Νοέμβριο του 2009. Τελικά του δόθηκε χάρη από τον βασιλιά του Μαρόκου, Mohamed VI και αφέθηκε ελεύθερος τον Μάρτιο του 2011. Ο γιος του δήλωσε: «Η Διεθνής Αμνηστία ήταν η 1η που ασχολήθηκε με την  υπόθεση του  Kaddour Terhzaz και ανέδειξε το γεγονός της αυθαίρετης κράτησης του. Έχετε παρακολουθήσει σταθερά την υπόθεση αυτή, ζητώντας την απελευθέρωσή του. Η 1η σας αναφορά, οι εκκλήσεις, η δράση σας μέσω του διαδικτύου… Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω πολύ για όλα και ελπίζω η Διεθνής Αμνηστία να συνεχίσει να το σημαντικό της έργο ενάντια στην αδικία  σε όλο τον κόσμο».

ΤΡΙΝΙΔΑΔ & ΤΟΜΠΑΓΚΟ: Καταψηφίστικε το νομοσχέδιο για επαναφορά της θανατικής ποινής

Στις 28 Φεβρουαρίου, το Κοινοβούλιο του Τρινιδάδ και Τομπάγκο καταψήφισε το νομοσχέδιο που αφορούσε σε τροποποίηση του Συντάγματος, η οποία θα επέτρεπε την επαναφορά των εκτελέσεων στη χώρα. Μετά από συζητήσεις που έλαβαν χώρα στο Κοινοβούλιο για δύο εβδομάδες, το νομοσχέδιο απορρίφθηκε, λόγω έλλειψης επαρκούς στήριξης από την αντιπολίτευση. Αυτή είναι μια πραγματικά θετική εξέλιξη, καθώς, αν υπερψηφιζόταν το νομοσχέδιο, δεκάδες άνθρωποι θα διέτρεχαν άμεσο κίνδυνο εκτέλεσης πριν προλάβουν να εκδικαστούν οι προσφυγές τους. Παρόλα αυτά, η Διεθνής Αμνηστία εκφράζει την λύπη της, καθώς η αιτιολογία που προέταξε η αντιπολίτευση για την άρνησή της ήταν η ενδεχόμενη ανικανότητα του νομοσχεδίου να διευκολύνει την εφαρμογή της θανατικής ποινής αντί να υπογραμμιστεί η καταφανής αντίθεση του μέτρου αυτού με τη διεθνή νομοθεσία και τα διεθνή πρότυπα που αφορούν στα ανθρώπινα δικαιώματα. Η Διεθνής Αμνηστία πιστεύει ότι το πρόβλημα της αύξησης της εγκληματικότητας που μαστίζει αρκετά από τα νησιά της Καραϊβικής θα επιλυθεί -και μόνο- αν επέλθει εξυγίανση στο σύστημα επιβολής δικαιοσύνης και σε καμία περίπτωση κάνοντας χρήση της θανατικής ποινής.

ΙΝΔΙΑ : 14χρονος αφέθηκε ελεύθερος

Ο 14χρονος Mushtaq Ahmad Sheikh, που συνελήφθη για  την υποτιθέμενη συμμετοχή του σε συμμορία που λάμβανε μέρος σε αντικαθεστωτικές διαμαρτυρίες, οι οποίες περιελάμβαναν λιθοβολισμό κατά αστυνομικών, στη Srinagar, την πρωτεύουσα της Επαρχίας του Βορείου Jammu kai Kashmir, και που φυλακίστηκε σύμφωνα με τον νόμο της Επαρχίας για την Δημόσια Ασφάλεια, ο οποίος επιτρέπει στις κρατικές αρχές να προβαίνουν σε φυλάκιση διάρκειας ως και  2 ετών χωρίς κανένα δικαστικό έλεγχο των καταγγελιών εις βάρος των κρατουμένων, αφέθηκε τελικά ελεύθερος μετά από επανασύλληψη και επανελευθέρωση. Οι συνθήκες κράτησης στις φυλακές που βρισκόταν ο Mushtaq είναι άθλιες και φυσικά δεν είναι κατάλληλα διαμορφωμένες για να δέχονται παιδιά. Οι αρχές υποστήριζαν ότι ο Mushtaq ήταν 19 χρονών ενώ αποδείχτηκε ότι ήταν μόλις 14. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του 2010 και μόνο, υπολογίζεται ότι έχουν συλληφθεί τουλάχιστον 322 άτομα, σύμφωνα με τον άδικο αυτό νόμο, μεταξύ των οποίων και παιδιά.

Με ακτιβιστικούς χαιρετισμούς,

Τμήμα Δράσης
Διεθνής Αμνηστία - ελληνικό τμήμα

Σχόλια