Αυτοκτονία, ενδείξεις και συμβουλές πρόληψης

Κι άλλη αυτοκτονία στην Κρήτη (Χανιά)από πατέρα 2 παιδιών ο οποίος άφησε και σημείωμα αναφέροντας ως αιτία «το οικονομικό και την ανεργία».
Τελευταία παρατηρούνται πολλές αυτοκτονίες και ιδιαίτερα από οικογενειάρχες με μεγαλύτερη συχνότητα την Κρήτη. Οι αυτοκτονίες τον τελευταίο καιρό έχουν πάρει ανησυχητικές διαστάσεις. Εφόσον δεν υπάρχει πρόληψη από κρατικούς φορείς είναι σημαντικό εμείς οι ίδιοι να ενημερωθούμε και να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας. Η αδυναμία ενός ανθρώπου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα δεν πρέπει να είναι κατακριτέα. «Συγνώμη αλλά δεν αντέχω άλλο» ήταν η πρώτη φράση του σημειώματος του, φαίνεται ότι είχε μαζέψει αρκετά μέσα του. Ένας άνθρωπος που σκέφτεται να αυτοκτονήσει κατά κάποιο τρόπο δίνει ενδείξεις στους γύρω του. Κάποιοι άνθρωποι απειλούν ότι θα αυτοκτονήσουν για να τραβήξουν την προσοχή και κάποιοι άλλοι αυτοκτονούν γιατί θεωρούν ότι δεν μπορούν να κάνουν κάτι άλλο ή γιατί δεν αντέχουν άλλο το φορτίο που κουβαλούν. Η αυτοκτονία είναι μια αυτοκαταστροφική πράξη ένας θυμός που γυρνά στον ίδιο μας τον εαυτό. Κάποιοι έχουν σχέδιο, κάποιοι το κάνουν παρορμητικά.
Παρακάτω αναφέρω κάποιες ενδείξεις και τρόπους αντιμετώπισης για πρόληψη πιθανής αυτοκτονίας κοντινού μας προσώπου.
Άτομα που απειλούν ότι θα αυτοκτονήσουν. Πρέπει να τους δίνουμε την προσοχή που ζητούν και να τους εξηγούμε ότι υπάρχει και πιο υγιής τρόπος να εκφράζουν τις ανάγκες από τις απειλές και την αυτοκαταστροφική συμπεριφορά.
Άτομα που έχουν πεσμένη διάθεση, ανηδονία, ανημπόρια, ματαιότητα. Καθένας μας έχει το δικαίωμα να νιώθει αδύναμος ή ανήμπορος, είναι σημαντικό να είστε δίπλα τους, να ακούσετε τις ανησυχίες τους και να τους προτείνετε να δουν κάποιο ειδικό άμεσα.
Άτομα εσωστρεφή με πολλές υποχρεώσεις, αγχώδη, τελειοθηρικά, που νιώθουν ότι έχουν αποτύχει ή ότι έχουν χάσει τον έλεγχο. Η εξωτερίκευση των αρνητικών και απαισιόδοξων σκέψεων και το μοίρασμα αυτών θα τα ανακουφίσει.
Άτομα που νιώθουν μοναξιά. Είναι σημαντικό να είμαστε δίπλα τους και να μοιραζόμαστε τα συναισθήματά μας.
Υπάρχουν και άλλες καταστάσεις όπως έφηβοι που παρασύρονται από ομάδες κλπ ή πιο βαριές ψυχιατρικές διαταραχές. Ωστόσο αναφέρω περισσότερο κατηγορίες που είναι πιο συνηθισμένες. Ακούστε τι θέλουν να σας που μέσα από την προειδοποίηση και μην αντιδράτε με λόγια του τύπου: έλα μην ακούω χαζά, εσύ όλα τα καταφέρνεις όταν θες, είσαι δυνατός, είναι αμαρτία, έχεις παιδιά και υποχρεώσεις κλπ γιατί όταν φτάνει κάποιος να κάνει σενάρια αυτοκτονίας είναι αδύναμος και τόσο πιεσμένος και θολωμένος ώστε να μην βλέπει άλλο δρόμο μπροστά του. Μην ντραπείτε να τον παροτρύνεται να δει ψυχολόγο, όποιος κάνει ψυχοθεραπεία δεν είναι «άρρωστος», σε φάση αδυναμίας θα βρεθούμε όλοι κάποια στιγμή της ζωής μας. Απλά ακούστε τον και απευθυνθείτε σε ειδικό.

Σχόλια

  1. Δυστυχώς τα οικονομικά και η ανεργία είναι από τα πλέον σύγχρονα προβλήματα που αναπτύσουν και ψυχικές παθήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νομίζω ότι ήταν αναπόφευκτο αού έχουμε καταντήσει κοινωνία καταναλωτών. Δεν παράγουμε, μόνο καταναλώνουμε. Αντί να επιδιώκουμε την χαρά της δημιουργίας, επιδιώκουμε την χαρά της κατανάλωσης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου