"Δεν συμφέρει την Ευρώπη η χρεοκοπία της Ελλάδας"

Η Ευρώπη δεν πρέπει να αφήσει την Ελλάδα να χρεοκοπήσει, θεωρεί ο Holger Schmiding, επικεφαλής οικονομολόγος στην Berenberg Bank, σε άρθρο του στη Wall Street Journal.

Όπως τονίζει ο οικονομολόγος, όσο οι ηγέτες της ευρωζώνης αναλώνονται σε διεργασίες και διαβουλεύσεις για την καταπολέμηση της κρίσης χρέους, όλο και περισσότεροι παρατηρητές φαίνεται να πιστεύουν πως μέρος της λύσης θα ήταν ένα μεγάλο haircut στα ελληνικά και ιρλανδικά ομόλογα.

Εξηγεί ότι η τρέχουσα στρατηγική που ουσιαστικά απλώς κερδίζει χρόνο, δεν έχει δώσει ένα τέλος στην κρίση, ενώ μάλιστα οι κίνδυνοι μετάδοσης από μια υποχρεωτική αναδιάρθρωση του χρέους έχουν περιοριστεί, καθώς οι αγορές έχουν συνηθίσει στην ιδέα ότι τα κρατικά χρέη δεν πρόκειται να αποπληρωθούν πλήρως.

Επομένως, όλο και πιο πολλούς υποστηρικτές κερδίζει πλέον η λογική του όσο πιο νωρίς λυθεί το ζήτημα του δημοσίου χρέους, τόσο πιο σύντομα θα μπορέσουν οι αγορές και οι αρχές να στρέψουν την προσοχή τους σε άλλα ζητήματα.

Ακόμη, οι συνήγοροι του haircut υποστηρίζουν ότι η αναδιάρθρωση του χρέους υπήρξε μέρος της λύσης σε πολλές άλλες κρίσεις αναδυόμενων αγορών, και για αυτό είναι μια δοκιμασμένη και ελεγμένη διαδικασία.

«Ωστόσο, οποιαδήποτε χρεοκοπία συνιστά μια σοβαρή παραβίαση συνθήκης και εμπιστοσύνης, και θα πρέπει να θεωρείται πάντα ως τελευταία λύση. Για την ώρα, υπάρχει ισχυρή αντίδραση στο ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης σε μια χώρα της περιφερειακής ευρωζώνης», σχολίασε ο οικονομολόγος.

Όπως σχολιάζει, αν και για τώρα δεν βλέπει πολύ ισχυρή πιθανότητα μιας αναγκαστικής αναδιάρθρωσης σε χρέος της ευρωζώνης, δεν μπορεί να το αποκλείσει κάποια στιγμή στο μέλλον.

«Η Ελλάδα κάνει ηράκλειες προσπάθειες για να περάσει τις προσαρμογές. Η κατάσταση είναι φρικτή, αλλά η Ελλάδα έχει ακόμη μια ευκαιρία. Η χώρα δεν έχει φούσκα στο real estate και δεν έχει υπερβολικό ιδιωτικό χρέος.

Μόλις λήξει η τρέχουσα ύφεση προσαρμογής, η ελληνική οικονομία μπορεί να επιστρέψει σε σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης, αλλάζοντας όλες τις εκτιμήσεις για την πιθανή αναλογία χρέους προς ΑΕΠ από το 2012», δήλωσε ο Holger Schmiding.

Σύμφωνα με τον ίδιο, εάν η Αθήνα τελικά καταφύγει ή όχι σε αναδιάρθρωση, παραμένει ανοικτό ερώτημα, «το οποίο θα πρέπει να απαντηθεί μόνο όταν οι προοπτικές για την οικονομία γίνουν πιο ξεκάθαρες το 2012 ή το 2013».

Ασφαλώς, συνεχίζει, η επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής των δανείων θα έχουν λογική, εάν η Αθήνα συνεχίζει να υλοποιεί το πρόγραμμα της ΕΕ και του ΔΝΤ. «Αλλά αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί χρεοκοπία».

Καταλήγει τονίζοντας ο τρόπος με τον οποίο θα χειριστεί η Ευρώπη την τρέχουσα κρίση, θα δημιουργήσει και προηγούμενο. Εάν η ευρωζώνη περάσει την κρίση χωρίς μια ξεκάθαρη χρεοκοπία, χωρίς μια αναγκαστική αναδιάρθρωση του χρέους, η φήμη της παγκοσμίως μπορεί ακόμη να διασωθεί. Και η Ευρώπη να γίνει ένα πιο ελκυστικό σημείο για τους παγκόσμιους επενδυτές. «Αυτό ακούγεται πιο ελκυστικό από το «να τελειώνουμε», με ένα επικίνδυνο ελληνικό haircut».

Mirow της EBRD: Η ελληνική αναδιάρθρωση χρέους δεν πρέπει να θεωρείται "ταμπού"

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το Bloomberg, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη (EBRD), Thomas Mirow, υποστηρίζει ότι η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν πρέπει να θεωρείται «ταμπού».

«Είναι λάθος να το κάνουμε ταμπού», δήλωσε ο Mirow σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες. Ένα χρέος ύψους 150% με 160% του ΑΕΠ είναι απλά «αβάσταχτο», επεσήμανε.

«Είναι πιθανώς πιο λογικό να αντιμετωπιστεί το ελληνικό χρέος με ένα λογικό τρόπο παρά να αναβληθεί», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Το χρέος της Ελλάδας σε ποσοστό του ΑΕΠ αναμένεται να ανέλθει στο 159,4% το 2012, πριν μειωθεί στο 158,9% το 2013, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.



Πηγή: Capital.gr

Σχόλια