Ελπίδες αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης στη Φουκουσίμα


Η "μάχη" με το χρόνο συνεχίζεται στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, με τους Ιάπωνες να προσπαθούν να περιορίσουν τις απώλειες ραδιενέργειας με κάθε τρόπο. Από νωρίς το πρωί ελικόπτερα πραγματοποιούν ρίψεις νερού, ενώ αργότερα πυροσβεστικά οχήματα έφτασαν στο εργοστάσιο για να συμβάλλουν από εδάφους.

Η ηλεκτροδότηση των συστημάτων ψήξης των αντιδραστήρων στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα είναι πολύ πιθανό να έχει αποκατασταθεί έως το τέλος της ημέρας, δίνοντας ελπίδες για την αποτροπή σοβαρού πυρηνικού επεισοδίου στην Ιαπωνία, σύμφωνα με το πρακτορείο Kyodo.

«Αν οι εργασίες αποκατάστασης ολοκληρωθούν, θα έχουμε τη δυνατότητα να ενεργοποιήσουμε αρκετές ηλεκτρικές αντλίες και να διοχετεύσουμε νερό τόσο στους αντιδραστήρες, όσο και στις δεξαμενές αναλωμένων καυσίμων», σημείωσε εκπρόσωπος της Tokyo Electric Power Company.

Τα ελικόπτερα πραγματοποίησαν τέσσερις ρίψεις ενώ στη συνέχεια αποσύρθηκαν για να περιορίσουν την έκθεση των πληρωμάτων στη ραδιενέργεια και αργότερα ακολούθησε δεύτερο «κύμα» ρίψεων. Χθες, τα ίδια ελικόπτερα αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις προσπάθειες λόγω ανησυχιών για τα υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας.

Παρ΄ όλα αυτά, το πρακτορείο Kyodo μεταδίδει επίσης ότι δορυφορικές φωτογραφίες δείχνουν ότι βγαίνει καπνός από τον αντιδραστήρα 2, κάτι που αν επιβεβαιωθεί κάνει πολύ πιο δύσκολα τα πράγματα στη Φουκουσίμα. Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Yukio Edano δήλωσε ότι αύριο θα γίνουν ρίψεις νερού και στον αντιδραστήρα 3.

Το ιαπωνικό πρακτορείο ανέφερε εξάλλου ότι σύμφωνα με την Tepco η ρίψη νερού είχε περιορισμένα αποτελέσματα ωστόσο τα επίπεδα ραδιενέργειας δεν μειώθηκαν στο πυρηνικό εργοστάσιο.

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ για θέματα ατομικής ενέργειας δήλωσε ότι ελπίζει να επισκεφθεί το «πληγωμένο» πυρηνικό εργοστάσιο. «Επιθυμούμε να επισκεφθούμε το εργοστάσιο, αλλά θα το συζητήσουμε όταν φτάσουμε στην Ιαπωνία», σημείωσε ο Yukiya Amano πριν φύγει από τη Βιέννη με προορισμό το Τόκιο.

Πηγή: Capital.gr

Σχόλια

  1. Μακάρι να προλάβουν να σταματήσουν αυτό το τεράστιο πυρηνικό "τσουνάμι"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΄Σε κάθε περίπτωση εντυπωσιάζει αυτός ο "σιωπηλός" πανικός που επικρατεί στην Ιαπωνία. Ο λαός αυτός έχει μια κουλτούρα αυτοκυριαρχίας που δύσκολα μπορεί να γίνει κατανοητή στους δυτικούς. Και δεν είναι μόνο αυτό. Η αλληλεγγύη που επιδεικνύει είναι αξιοθαύμαστη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου