Εισαγγελέα για το μπάχαλο στην εθνική οδό ζητά ο Ρέππας

Κόντρα μεταξύ του υπουργείου Υποδομών και της εταιρείας «Νέα Οδός« έχει ξεσπάσει, με αφορμή την απίστευτη ταλαιπωρία που υπέστησαν χθες χιλιάδες οδηγοί που εγκλωβίστηκαν στην εθνική οδό Λαμίας-Αθηνών. Το σκηνικό-θρίλερ περιείχε ουρές χιλιομέτρων, καθηλωμένα εκχιονιστικά μηχανήματα, σειρήνες ασθενοφόρων και περιπολικών εν μέσω χιονιά, χωρίς κανείς από τους εγκλωβισμένους να μπορεί να πει με βεβαιότητα τι είχε συμβεί! Η κατάσταση εξομαλύνθηκε λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα και ο «Γολγοθάς» για χιλιάδες εκδρομείς έλαβε τέλος.

Το αξιοπερίεργο είναι ότι η χιονόπτωση δεν ήταν τέτοιας έντασης που να δικαιολογεί το απίστευτο μπάχαλο που δημιουργήθηκε.

Τη Δευτέρα, ο υπουργός Υποδομών, Δημήτρης Ρέππας, ζήτησε την παρέμβαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου προκειμένου, όπως αναφέρει σε επιστολή του στον αρμόδιο εισαγγελέα, Ιωάννη Τέντε, "οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές να διερευνήσουν προς πάσα κατεύθυνση τυχόν υπάρχουσες ποινικές ευθύνες από πράξεις και παραλείψεις ιδιωτών και υπηρεσιακών παραγόντων, που συνετέλεσαν στην έκθεση πολιτών σε κίνδυνο, με τον αποκλεισμό τους σε χαμηλές θερμοκρασίες".
Ο κ. Ρέππας έδωσε εντολή στους Επιθεωρητές Δημοσίων Έργων να διερευνήσουν τι ακριβώς συνέβη και ζήτησε από τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης να διερευνήσει τις ευθύνες των πάσης φύσεως αρμοδίων υπαλλήλων του υπουργείου Υποδομών. Μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα, οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι τίθενται σε διαθεσιμότητα.

Επίσης, ζήτησε από την Παραχωρησιούχο Κοινοπραξία "Νέα Οδός", το αναλυτικό επιχειρησιακό σχέδιο που υπήρχε εν όψει κακοκαιρίας, προκειμένου να διαπιστωθεί αν ήταν επαρκές και εάν εφαρμόστηκε. Παρόμοιο έγγραφο απεστάλη και προς τις άλλες Κοινοπραξίες που έχουν υπογράψει συμβάσεις παραχώρησης για τα δικά τους επιχειρησιακά σχέδια σε ανάλογες περιπτώσεις.

Ο κ. Ρέππας χαρακτηρίζει απαράδεκτα όσα διαδραματίστηκαν χθες με εγκλωβισμένους οδηγούς στην εθνική οδό, προσθέτοντας ότι οι συγκεκριμένες ενέργειές του στοχεύουν στο να διερευνηθούν οι αιτίες της αστοχίας των όποιων σχεδιασμών και να καταλογιστούν ευθύνες, αλλά και να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον.

Όπως υπογραμμίζει ο υπουργός, η διαχείριση, λειτουργία και ασφαλής κυκλοφορία στους αυτοκινητοδρόμους που ανήκουν στην κατηγορία των παραχωρήσεων, αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα του κατά περίπτωση παραχωρησιούχου.

«Πρέπει να μας πουν τι ακριβώς συνέβη. Περιμέναμε μεγάλη επιστροφή. Ξέραμε για την κακοκαιρία, όμως το πρόβλημα πήρε μεγάλη έκταση. Φαίνεται ότι δεν υλοποιήθηκαν τα υφιστάμενα σχέδια και δεν υπήρξε ο απαραίτητος συντονισμός» σχολίασε από την πλευρά του ο υφυπουργός υποδομών, Γιάννης Μαγκριώτης.

Είχε προηγηθεί και ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, η οποία βάλλει κατά των εργολάβων και της εταιρείας Νέας Οδού.

Οπως αναφέρει: «Τα μεγάλα προβλήματα που προέκυψαν, με τον πολύωρο εγκλωβισμό εκατοντάδων αυτοκινήτων και επιβατών εκτεθειμένων σε κίνδυνο, έδειξαν πως κάποιοι δεν έκαναν το καθήκον τους. Γι' αυτό αναζητούνται ευθύνες προς πάσα κατεύθυνση και θα αποδοθούν». «Όπως είναι γνωστό η διαχείριση, λειτουργία και ασφαλής κυκλοφορία στους αυτοκινητόδρομους που ανήκουν στην κατηγορία των παραχωρήσεων αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα του κατά περίπτωση παραχωρησιούχου. Οι προβλέψεις των μετεωρολόγων για την κακοκαιρία που εκδηλώθηκε με έντονη χιονόπτωση, έπρεπε να ληφθούν υπόψη ώστε οι υπεύθυνοι να εκπονήσουν και να εφαρμόσουν αποτελεσματικό επιχειρησιακό σχέδιο», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Σε συνδυασμό γεγονότων αποδίδει από την πλευρά της η Κοινοπραξία "Νέα Οδός" τα όσα συνέβησαν χθες το βράδυ στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας και εκφράζει την έντονη λύπη της.

Οπως υποστηρίζει η Κοινοπραξία, κατ' αρχήν, συνολικά έξι νταλίκες εκτράπηκαν/ακινητοποιήθηκαν, (τρεις στο ρεύμα προς Αθήνα και τρεις στο ρεύμα προς Λαμία), το χρονικό διάστημα από τις 20:00 της Καθαράς Δευτέρας έως και λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Η Τροχαία προχώρησε σε απαγόρευση της κυκλοφορίας των βαρέων οχημάτων μόλις στις 23:30 το βράδυ της Καθαράς Δευτέρας. Παράλληλα, σημαντικός αριθμός ιδιωτικών οχημάτων ακινητοποιήθηκαν λόγω μηχανικών προβλημάτων. Η Κοινοπραξία αναφέρει επίσης ότι "από χθες το μεσημέρι στις 16:00 έως και αυτή τη στιγμή 50 εκχιονιστικά επιχειρούν σε όλο τον αυτοκινητόδρομο, ενώ έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί περίπου 2,5 χιλιάδες τόνοι αλατιού, στο πλαίσιο συγκεκριμένου επιχειρησιακού σχεδίου δράσης που είχε εκπονηθεί και κατατεθεί στις αρμόδιες αρχές ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο".

Εξαιτίας των προβλημάτων που προκλήθηκαν, πολλοί οδηγοί άρχισαν δυστυχώς να χρησιμοποιούν και τη Λωρίδα Εκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ). Έτσι, εμποδίστηκε η άμεση πρόσβαση των οχημάτων και μηχανημάτων της εταιρείας μας στα σημεία των προβλημάτων", αναφέρει η Κοινοπραξία και προσθέτει: "Δυστυχώς, τα ανωτέρω γεγονότα συνέβησαν την ώρα που ο κυκλοφοριακός φόρτος από την επιστροφή των εκδρομέων του τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας, έφτασε τον μέγιστο αριθμό των 12.000 οχημάτων/ώρα και ταυτόχρονα με την εκδήλωση των πλέον έντονων καιρικών φαινομένων της χθεσινής ημέρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνολο των οχημάτων που επέστρεψαν ανέρχεται σε 89.000 εκ των οποίων τα 64.000 (71,6%) επέστρεψαν το χρονικό διάστημα που εκδηλώθηκαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα".

Υποστηρίζει ακόμη ότι η ίδια δεν είναι υπεύθυνη για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις επί του αυτοκινητοδρόμου.

Τέλος, σε ό,τι αφορά σχόλια και παρατηρήσεις που αφορούν την είσπραξη τελών διοδίων, η "Νέα Οδός" αναφέρει ότι παρά το γεγονός πως η λειτουργία των σταθμών διοδίων ουδόλως επηρέαζε την ομαλή κυκλοφορία των οχημάτων, με απόφαση της κοινοπραξίας η είσπραξη διοδίων τελών από όλους τους σταθμούς της εταιρείας ανεστάλη χθες Καθαρά Δευτέρα, στις 20:00 έως και τις 3:30 το πρωί της Τρίτης।

totefteri.blogspot.com

Σχόλια