Το φάουλ του Γενικού!

Τον Γ. Παπακωνσταντίνου τον επικρίναμε αρκετές φορές για επιλογές και κυρίως για την άτεγκτη αντιμετώπιση των δεδομένων, για τα χωρίς δισταγμούς και όρια οικονομικά μέτρα κατά των εργαζομένων και των συνταξιούχων. Στα πλαίσια, βέβαια, της γενικότερης κυβερνητικής πολιτικής λειτουργεί, αλλά έχει ιδιαίτερα συμβολή, συνεπώς και ιδιαίτερες ευθύνες, γι΄ αυτήν.

Ο Δ. Γεωργακόπουλος έχει μακρά πορεία στο ΠΑΣΟΚ και στις κυβερνήσεις του και στην πορεία του αυτή έχει επιδείξει, πέρα από το έργο του και πολλές κινήσεις δοκιμών και αναζητήσεων.

Πέρα από τους λόγους που προκάλεσαν την παραίτησή του, η προσπάθεια επικοινώνησης της νέας επιλογής του δημιούργησε σύγχυση και έδωσε αμφιλεγόμενο μήνυμα.

Ο μέχρι χθες γενικός γραμματέας του ΥΠΟΙΚ εμφανίζεται να χρεώνει την παραίτησή του στον Παπακωνσταντίνου, κατά κύριο λόγο, αποδίδοντας σ΄ αυτόν το γεγονός πως δεν είχε αρμοδιότητες και δεν αξιοποιήθηκε επαρκώς. Ο ίδιος και το περιβάλλον του είχαν καλλιεργήσει κλίμα σύμπλευσής του με το Μαξίμου και δυνατότητας απ΄ ευθείας επικοινωνίας με τον πρωθυπουργό.
Ο τρόπος που επέλεξε να υποβάλλει και να γνωστοποιήσει την παραίτησή του, αυτό το κλίμα επιβεβαίωσε ή, τουλάχιστον, προσπάθησε να επιβεβαιώσει.

Κι όμως, κάπου, ο πρώην γενικός δεν μας τα λέει καλά ! Η αποψίλωσή του ή η μη ενίσχυσή του με αρμοδιότητες, έχει να κάνει με την τοποθέτηση, στον προηγούμενο ανασχηματισμό νέου υφυπουργού στο ΥΠΟΙΚ, (Δ. Κουσελάς), ο οποίος ανέλαβε τον τομέα των φορολογικών εσόδων. Και, φυσικά, τον Κουσελά δεν τον επέλεξε και δεν τον διόρισε ο Παπακωνσταντίνου, αλλά το Μαξίμου και ειδικά ο Παπανδρέου.

Μ΄ αυτά ως δεδομένα δεν είναι παράξενη και αμφιλεγόμενη η προσπάθεια τοποθέτησης στο κάδρο του υπεύθυνου για τον δικό του παραγκωνισμό, του υπουργού, ενώ είναι ξεκάθαρο πως η …θέση, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο Δ. Γεωργακόπουλος για τα αίτια της παραίτησής του, ανήκει στον πρωθυπουργό ή τουλάχιστον, και σ΄ αυτόν ;

Πολλές φορές, η ζωή είναι αμείλικτη και η πολιτική ζωή είναι πολλαπλά αμείλικτη : η παραίτηση του γενικού γραμματέα του υπουργείου οικονομικών, που με βάση τις, μέχρι χθες, δημόσιες εμφανίσεις του, τις δηλώσεις του και τις απόψεις του, ήταν αρμόδιος για τα φορολογικά έσοδα, εφ΄ όσον επέρχεται αυτή τη χρονική στιγμή, δεν μπορεί, παρά να συνδυαστεί και ν΄ αποδοθεί στην κάκιστη πορεία των δημόσιων εσόδων κατά το πρώτο δίμηνο του 2011, γεγονός που επισημάνθηκε και από την τρόϊκα και από τα εγχώρια και διεθνή ΜΜΕ και από την Moody’s, στο σκεπτικό της πρόσφατης υποβάθμισης της χώρας.
Και το ρήμα «επέρχεται» δεν χρησιμοποιείται τυχαία !...

Πηγή: ΛΟΓΟΠΛΟΚΙΕΣ

Σχόλια