«Ναι» στη συνταγματική μεταρρύθμιση στην Αίγυπτο

Το 77,2% των ψηφοφόρων στην Αίγυπτο τάχθηκαν υπέρ της μεταρρύθμισης του συντάγματος της χώρας και το 28,2% κατά, σε δημοψήφισμα μετά την επανάσταση της 25ης Ιανουαρίου, που έριξε τον Χόσνι Μουμπάρακ από την εξουσία.

Περίπου τέσσερις στους πέντε Αιγυπτίους ψήφισαν «ναι» στις μεταρρυθμίσεις που πρότεινε η Επιτροπή των ειδικών που διόρισε ο αιγυπτιακός στρατός για την μεταρρύθμιση του συντάγματος της χώρας, μετά την επανάσταση της 25ης Ιανουαρίου, που έριξε τον Χόσνι Μουμπάρακ από την εξουσία, πριν από πέντε εβδομάδες. Συγκεκριμένα, το 77,2% των ψηφοφόρων τάχθηκαν υπέρ των μεταρρυθμίσεων και το 28,2% κατά.

Πρώτο συμπέρασμα που προκύπτει είναι το γεγονός ότι οι αιγύπτιοι είτε επηρεάστηκαν από τα καλέσματα της μουσουλμανικής αδελφότητας ή απέδειξαν ότι είναι περισσότερο συντηρητικοί στις επιλογές τους. Διότι, προτίμησαν την σίγουρη οδό των εκλογών που θα γίνουν πλέον σύντομα (μετά από 2 και έως 6 μήνες) και όχι την επιλογή του «όχι», της ομάδας της αιγυπτιακής κοινωνίας που ήθελε να αλλάξει πλήρως το αιγυπτιακό σύνταγμα πριν οποιαδήποτε εκλογική διαδικασία.

Εμμέσως πλην σαφώς φαίνεται ισχυρή και η δύναμη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην Αίγυπτο, που υποστήριξε ξεκάθαρα το «ναι» που τελικά επικράτησε, ερχόμενη σε αντίθεση με όλα τα μικρά κόμματα ακόμη και τους δύο προεδρικούς υποψηφίους, Αμρ Μούσα και Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι που δεν απέφυγε χθες επίθεση από αγνώστους ενώ προσερχόταν να ψηφίσει στο Κάιρο.

Άλλο ενδιαφέρον στοιχείο της εκλογικής διαδικασίας είναι το γεγονός ότι από τα 45 εκατομμύρια των Αιγυπτίων που είχαν δικαίωμα ψήφου (για πρώτη φορά με την επίδειξη μόνο της αστυνομικής τους ταυτότητας και όχι κάποιου ειδικού εκλογικού δελτίου), μόνο 18,5 εκατομμύρια προσήλθαν τελικά και ψήφισαν (18.537.954 ψηφοφόροι), από τα οποία 14 ήταν υπέρ των μεταρρυθμίσεων και 4 κατά, καθορίζοντας το τελικό ποσοστό συμμετοχής των Αιγυπτίων στην διαδικασία του ιστορικού δημοψηφίσματος μόλις στο 41%.

Πάντως, ήταν μία πρωτόγνωρη διαδικασία για τους Αιγυπτίους πολλοί εκ των οποίων ψήφισαν για πρώτη φορά στην ζωή τους, δείχνοντας ότι η χώρα, η κοινωνία «διψάει» για δημοκρατία.

Όσον αφορά για την επόμενη μέρα, από ότι φαίνεται ο αιγυπτιακός στρατός τώρα θα καθορίσει το χρονοδιάγραμμα των εκλογών, όπου θα προηγηθούν οι κοινοβουλευτικές και μετά οι προεδρικές εκλογές και στη συνέχεια ο νεοεκλεγμένος Πρόεδρος και το νέο Κοινοβούλιο θα μπορούν να προβούν σε όποιες αλλαγές επιθυμούν στο Σύνταγμα.

Πηγή: Ant1online

Σχόλια