Η Ιταλία «μπλοκάρει» πλοίο με Μαροκινούς από τη Λιβύη

Απαγόρευσε η ιταλική κυβέρνηση να εισέλθει στα χωρικά της ύδατα πλοίο που μεταφέρει 1.850 ανθρώπους, κυρίως Μαροκινούς, οι οποίοι διέφυγαν από τις μάχες στη Λιβύη. Το οχηματαγωγό πλοίο Mistral Express έφθασε από την Τρίπολη και ζήτησε άδεια να δέσει στη Σικελία για ανεφοδιασμό, καθώς του είχε απαγορευθεί ήδη η είσοδος στα χωρικά ύδατα της Μάλτας. Εν τω μεταξύ, υπάρχουν φόβοι ότι βρήκαν τραγικό θάνατο 41 πρόσφυγες που επέβαιναν σε πλοιάριο που ανετράπη στα ανοιχτά της Τυνησίας. Πέντε εκ των επιβαινόντων διασώθηκαν από άλλο πλοίο που κατευθυνόταν στις ακτές της ιταλικής νήσου Λαμπεντούζα.

Από τη Δευτέρα έχουν φθάσει στη Λαμπεντούζα 21 πλοιάρια με 1.600 μετανάστες. Ως προς το οχηματαγωγό πλοίο Mistral Expess, που φέρεται να έχει ναυλωθεί από την κυβέρνηση του Μαρόκου, βρίσκεται κατά πληροφορίες περίπου 150 μίλια από το λιμάνι της Αουγκούστα στις ανατολικές ακτές της Σικελίας.

Κατ' εντολή του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών απαγορεύτηκε στο πλοίο να προσεγγίσει τη Σικελία, έως ότου εξακριβωθεί ποιοι επιβαίνουν σε αυτό και ποιες είναι οι προθέσεις τους. "Το πλοίο βρίσκεται στα ανοικτά των ακτών μας, σε διεθνή ύδατα" δήλωσε ο Αντόνιο Τζούμο, αξιωματούχος του λιμανιού της Αουγκούστα, στη Σικελία. "Ζήτησαν να μπουν στο λιμάνι για να ανεφοδιαστούν με καύσιμα. Τους είπαμε ότι το υπουργείο Εσωτερικών έχει απαγορεύσει την είσοδό τους" προσέθεσε.

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, το μαροκινό οχηματαγωγό Mistral Express έφθασε από την Τρίπολη μεταφέροντας 1.715 Μαροκινούς, 39 Λίβυους και άλλους 82 ανθρώπου προερχόμενους από την Αλγερία, την Αίγυπτο, το Μαλί, τη Μαυριτανία, τη Συρία, το Σουδάν και την Τυνησία.

Το πλοίο, το οποίο απέπλευσε την Κυριακή από την πρωτεύουσα της Λιβύης, φέρεται ότι έχει ναυλωθεί από την κυβέρνηση του Μαρόκου για τον επαναπατρισμό των Μαροκινών υπηκόων που διαφεύγουν από τη Λιβύη.

Το ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ANSA μεταδίδει ότι ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών εκτιμά πως δεν έχει στη διάθεσή του επαρκή "επιβεβαιωμένα στοιχεία" για να δεχθεί την είσοδο του πλοίου στα ιταλικά χωρικά ύδατα.


tovima

Σχόλια

  1. Χθες είχε πάει η Μαρί Λεπέν στην Λαμπεντούσα και τους είπε να τους μπλοκάρουν και να τους στέλνουν πίσω. Απ' ότι φαίνεται ακολούθησαν την συμβουλή της!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου