ΔΕΣΜΗΕ: Οχι στην υπαγωγή στη ΔΕΗ λένε οι ανεξάρτητοι παραγωγοι ενέργειας

Tην πλήρη αντίθεσή τους στο σχέδιο της υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνας Μπιρμπίλη για το νέο τρόπο λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρισμού και την υπαγωγή του νέου ΔΕΣΜΗΕ στη ΔΕΗ κατέθεσαν με επιστολή τους στην υπουργό οι ανεξάρτητοι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Ηλεκτροπαραγωγών (ΕΣΑΗ) δηλώνει ότι θα αντιταχθεί στη συγκεκριμένη πρόταση και θα κινηθεί προς κάθε κατεύθυνση για να την αποτρέψει, εκτιμώντας ότι το νέο καθεστώς όχι απλώς δεν εγγυάται περισσότερη διαφάνεια και αμεροληψία στον τρόπο που θα εντάσσονται οι ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες στο σύστημα αλλά μας γυρίζει πολλά βήματα πίσω, αφού έτσι η ΔΕΗ θα κάνει περισσότερο «κουμάντο».

Νομοσχέδιο
Σήμερα ο ΔΕΣΜΗΕ ανήκει κατά 51% στο Δημόσιο. Με το νομοσχέδιο όμως για την υιοθέτηση του τρίτου ενεργειακού πακέτου, προβλέπεται ότι το 51% του ΔΕΣΜΗΕ (χωρίς όλες τις αρμοδιότητες που έχει σήμερα) θα περάσει στη «ΔΕΗ- Μεταφορά», που είναι 100% θυγατρική της ΔΕΗ. Το νομοσχέδιο μπορεί να προβλέπει τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου οργάνου, του market operator, που θα λειτουργεί «δίπλα» στο νέο ΔΕΣΜΗΕ, όμως ο ΕΣΑΗ εκτιμά ότι ο νέος φορέας δεν θα έχει ουσιαστικές αρμοδιότητες, τουλάχιστον με βάση τις ρυθμίσεις που περιέχει το προσχέδιο του νομοσχεδίου.

Ο κυρίαρχος παίκτης, που είναι η ΔΕΗ, θα μπορεί να καθορίσει μέσω της θυγατρικής της, τη σειρά με την οποία θα εισέρχονται οι μονάδες στο σύστημα, τους όρους κ.λπ., πράγμα που δεν διασφαλίζει συνθήκες ίσου ανταγωνισμού για τους ανεξάρτητους παραγωγούς.


Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Σχόλια

  1. Η ΔΕΗ ελέγχει το 90% της ηλεκτρικής παραγωγής στην Ελλάδα ενώ το ποσοστό αυτό θα έπρεπε να ήταν στο 70%. Με το νομοσχέδιο αυτό οι ιδιώτες παραγωγοί πολύ δύσκολα θα εισέλθουν στο σύστημα. Επιπλέον η ΓΕΝΟΠ πλέον θα καταλαμβάνει το κέντρο του Αγ. Στεφάνου και θα βυθίζει στο σκοτάδι όλη την χώρα όποτε γουστάρει. Αυτά λοιπόν τα νομοσχέδια απλά ενισχύουν το κατεστημένο των συμφερόντων στις ΔΕΚΟ. Πρόκειται για μεγάλο λάθος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Με δύο λόγια ο Φωτόπουλος πάλι τα παίρνει όλα. Είναι λυπηρό να συμβαίνει αυτό την στιγμή που γίνεται υπεράνθρωπη προσπάθεια να μπει τάξη στην χώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου