Να τι θα γίνει πραγματικά αν πτωχεύσουμε

Χτες, προχθές και αντιπροχθές έγινε της μουρλής με το mail της χρεοκοπίας, το οποίο θα το διαβάσεις ολόκληρο στο τέλος του ποστ. Όπως αποδείχθηκε ένας τορναδόρος από την Κρήτη (τορναδόρος το πρωί, τραπεζίτης το βράδυ), έγραψε ένα email σύμφωνα με το οποίο η χώρα μας από την 25η Μαρτίου πρωί πρωί θα πτωχεύσει και θα γυρίσει πίσω στη δραχμή.

Όπως καταλαβαίνεις ο πολιτικός και ο παραπολιτικός κόσμος της χώρας πάγωσε (δίνοντας λαβή στις φήμες που ακούγονταν από πέρσι, ότι δηλαδή στο Νομισματοκοπείο κόβονται δραχμές) στο άκουσμα αυτής της είδησης.

Ας δούμε όμως τι είναι η πτώχευση σύμφωνα με τη wikipedia :

"Η πτώχευση είναι η νομική κατάσταση εκείνη στην οποία μεταπίπτει έμπορος, ή εμπορική εταιρεία όταν "μόνιμα και ολοσχερώς" αδυνατεί να ικανοποιήσει τους δανειστές ή άλλους οφειλέτες. Η πτώχευση κηρύσσεται μόνο με δικαστική απόφαση. Τόσο η διαδικασία όσο και οι επιπτώσεις εξ αυτής διέπονται από το Πτωχευτικό Δίκαιο που αποτελεί ιδιαίτερο κλάδο του Εμπορικού Δικαίου.


Στη πράξη η πτώχευση αποτελεί «συλλογική διαδικασία», μια διαδικασία δηλαδή, που προβλέπεται σε περιπτώσεις αφερεγγυότητας επιχειρήσεων. Όταν κηρυχθεί η πτώχευση, οι δανειστές του οφειλέτη δεν μπορούν να ασκήσουν ατομικά καταδιωκτικά μέτρα εναντίον του, αλλά ενώνονται σε μια «ομάδα», τα δικαιώματα της οποίας ασκούνται από το «σύνδικο», με σκοπό τη συνολική εκποίηση της περιουσίας του οφειλέτη και την ίση μεταχείριση όλων των πιστωτών. Αποφεύγοντται έτσι ο πανικός των πιστωτών, η σώρευση δικών, η σπουδή στην κατάσχεση των επιμέρους περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη και τελικά η καταστροφή της επιχείρησής του."

Πολλοί δε ήταν αυτοί που πήγαν στις τράπεζες για να μαζέψουν τα μετρητά που είχαν και να τα κρύψουν κάτω από το πάπλωμα σε ειδικές θήκες που έφτιαξαν οι γιαγιάδες τους.

Πολλοί επίσης ήταν αυτοί που υποστήριξαν πως δε θα μπορούμε να βγάλουμε πάνω από 100 ευρώ το μήνα από τις τράπεζες και πως θα ζούμε με το 1/10 από αυτά που λαμβάνουμε από τις δουλειές μας για μισθό.

Άλλοι μίλησαν για τεράστια αύξηση του πληθωρισμού που θα κάνει το πακέτο με τα τσιγάρα να κοστίζει 150.000 δραχμές και πως θα ψωνίζουμε μετρημένες φακές από τον μπακάλη.

Ωστόσο το χειρότερο σενάριο δεν είναι αυτό. Σαν ντόμινο θα γίνει μια σειρά από γεγονότα που προηγούμενο της δε θα έχει δει το ελληνικό κράτος στα 171 χρόνια ύπαρξης του από την ημέρα που αναγνώρισαν οι ξένοι την ελληνική επανάσταση δηλαδή, στις 3 Φλεβάρη του 1830 σύμφωνα με το πρωτόκολλο του Λονδίνου.

Καταρχάς το πολιτικό ντόμινο θα έχει ως αποτέλεσμα να διαλυθεί η Βουλή για 30 μέρες για τη διεξαγωγή εκλογών. Αφού λοιπόν πάμε και τους ψηφίσουμε (κανένα κόμμα δε θα λάβει πάνω από 20%) θα κάνουμε κι άλλες εκλογές για να ξαναποφασίσουμε τι θα γίνει. Πάλι δε θα βγάλουμε άκρη και θα σχηματιστεί οικουμενική κυβέρνηση υπό των Βαγγέλη Μαρινάκη, Ανδρέα Βγενόπουλο, Αντώνη Σαμαρά, Γιώργο Παπανδρέου και Αλέκα Παπαρήγα. Μια σύγχρονη Αντάντ.

Αυτοί, με τη σειρά τους, δε θα μπορούν να αποφασίσουν ποιος θα κάνει τι και θα τσακώνονται συνεχώς. Ένα ιδιωτικό κανάλι από τα Βόρεια Προάστια, με γερμανικά συμφέροντα από πίσω θα προτείνει να το κάνει reality. Τα λεφτά θα είναι πολλά, αυτοί θα δεχτούν και θα τους βλέπουμε κάθε μέρα στις 9 ακριβώς, μετά από μια εκπομπή μαγειρικής που θα παίζει σε επανάληψη, στους δέκτες μας. Εμείς θα αποφασίσουμε με την ψήφο μας ποιος θέλουμε να αποχωρίσει τελευταίος και να λάβει το χρήσμα.

Όσον αφορά άλλα πολιτικά πρόσωπα πολλοί θα είναι εκείνοι που θα έχουν πέσει σε κατάθλιψη μη μπορώντας να καταλάβουν πως έμειναν στην απέξω. Ο Θ. Πάγκαλος θα τρώει μόνο γιαούρτια και θα αδυνατίζει συνεχώς κάτι που θα έχει ως συνέπεια να δεχτεί πρόταση συνεργασίας από την Ελένη Πετρουλάκη Ίβιτς για την πραγματοποίηση ενός DVD με power yoga για το σπίτι. Θα δεχτεί με τα χαράς και θα ξεκινήσει μια νέα καριέρα στην ελληνική showbiz.

O Γ. Καρατζαφέρης που έχει πολλές καταθέσεις σε Γερμανικά ομόλογα, θα καταλάβει πως το μέλλον του βρίσκεται στη Βόννη και θα την κάνει γκαστερμπάιτερ για Γερμανία μεριά. Μαζί του θα πάρει και τον Κώστα Σημίτη ο οποίος πέραν της Γερμανικής Παιδείας που έχει, θα έχει ήδη πουλήσει το σπίτι στην Αναγνωστοπούλου σε μεγαλέμπορο Κινέζο αφού το Κολωνάκι θα είναι η ελληνική China Town.

To Da Capo θα γίνει κινέζικο ρεστοράν και θα μετονομαστεί σε Ya Ka Po. Oρδές κινέζων και κινέζικου χρήματος στην Πατριάρχου Ιωακείμ και στην Τσακάλωφ. Τα μαγαζιά δε, στην Πατριάρχου Ιωακείμ θα πουλάνε φουρνάκια, αναπτήρες, παπούτσια και ρούχα - όλα κινέζικης προέλευσης.

Όσον αφορά το ελληνικό ποδόσφαιρο, επιτέλους θα ξαναγίνει ερασιτεχνικό και θα πηγαίνει ο κόσμος στο γήπεδο. Τα χορτάρια των γηπέδων θα τα έχουν αγοράσει βοσκοί από τη Βοιωτία και ο αγωνιστικός χώρος θα είναι χωμάτινος. Back to the sixties λοιπόν.

Στην Ευρώπη οι ομάδες δε θα παίζουν και οι παίχτες που θα αγωνίζονται στο ελληνικό πρωτάθλημα θα είναι μαθητές λυκείων από τις γειτονιές της Αθήνας. Στη Θεσσαλονίκη θα έχουν άλλο πρωτάθλημα, στην Πάτρα άλλο κοκ. Πάλι με σχολικές ομάδες.

Με τους δημόσιους υπαλλήλους δεν υπάρχει πρόβλημα αφού θα είναι οι πιο πλούσιοι Έλληνες. Θα δουλεύουν όπως δουλεύουν και τώρα. Θα κάθονται και θα τα ξίνουν δηλαδή με την ειδοποιό διαφορά να έγκειται στο γεγονός πως αυτή τη φορά θα το κάνουν από χόμπι, από συνήθεια αν θες, χωρίς να πληρώνονται αλλά για το κοινωνικό στάτους και το ονόρε.

Η Εκκλησία θα θρέφει το 64.6% των Αθηναίων (αυτών δηλαδή που θα το έχουν ανάγκη και θα μένουν σε χαρτόκουτα) καθημερινά με 4 συσσίτια σε διαφορετικά σημεία της Αθήνας. Ένα στο Σύνταγμα, ένα στο Χαλάνδρι, Ένα στο Μall στο Μαρούσι και ένα στο Δημαρχείο Περιστερίου. Ο Πειραιάς που θα έχει γίνει τεχνητό νησί αφού θα έχει πουληθεί στους Άραβες, θα έχει Άραβα δήμαρχο και οι περισσότεροι Πειραιώτες θα δουλεύουν στα Καζίνο του νησιού και στα ξενοδοχεία. Τα οποία ξενοδοχεία θα είναι γεμάτα τουρίστες. Γερμανούς, Κινέζους και Άγγλους της εργατικής τάξης που κατάλαβαν πως η Τρούμπα και ο Πειραιάς είναι το νέο μαύρο, το νέο Φαληράκι.

Το χρηματιστήριο θα έχει περάσει στον ΟΠΑΠ και λογικά θα αντικατασταθεί από το ΠΑΜΕ Στοίχημα. Θα μπορείς να τζογάρεις δηλαδή από τα πρακτορεία της γειτονιάς σου. Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις θα είναι 4 σε όλη την Αττική και θα δουλεύουν με ρομπότ. Όσον αφορά τους συνταξιούχους η κατάσταση δε θα έχει αλλάξει και πολύ απ’ ότι είναι τώρα απλά θα τους έχουν κοπεί όλα τα επιδόματα και θα παίρνουν 0 δραχμές το μήνα για σύνταξη.

Επίσης να τονίσουμε πως στον media-κό χάρτη θα έχουν αλλάξει τα πάντα. Θα βγαίνει μόνο ένα περιοδικό και 1 εφημερίδα ενώ θα έχουν κλείσει τα περισσότερα ελληνικά κανάλια. Τα περισσότερα θα έχουν πουλήσει την άδεια τους και θα εκπέμπουν πειρατικά δείχνοντας τσόντα 24/7.

Άλλες σπουδαίες αλλαγές θα γίνουν στην παιδεία, η οποία θα έχει περάσει στα χέρια των Τούρκων που θέλουν να βάλουν κι αυτό το χέρι τους στην Ελλάδα, είδες την προηγούμενη εβδομάδα είχε έρθει ο Νταβούτογλου επίσκεψη - εγώ απλά λέω. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να πειραχτεί η πλούσια ελληνική γλώσσα στο πέρασμα των χρόνων, αφού οι δάσκαλοι θα μιλάνε τουρκικά και τα παιδιά θα μιλούν ελληνικά.

Το εισιτήριο του μετρό θα κοστίζει περίπου 88.000 δραχμές για μιάμιση ώρα χρήση και επειδή θα το χρησιμοποιούν 30 άτομα σε όλη την Αττική ημερησίως, μοιραία, θα κλείσει. Η εταιρία που το έχει θα το παραχωρεί για τραπέζια γάμων, δεξιώσεις και τα συναφή σε πλούσιους του εξωτερικού, σε εκκεντρικούς έλληνες και ξένους.

Κάπως έτσι περιέγραφε την κατάσταση ο τορναδόρος που υπέγραφε ως τραπεζίτης και τα ήξερε εκ των έσω στο περίφημο email του περί πτώχευσης της Ελλάδας.

Το περιβόητο email

«Είμαι υψηλόβαθμο στέλεχος σε έναν από τους μεγαλύτερους τραπεζικούς οργανισμούς της χώρας μας και θέλω να σας ενημερώσω ότι από την προηγούμενη εβδομάδα επικρατεί πανικός στις μεταφορές κεφαλαίων προς το εξωτερικό.

Συγκεκριμένα σχεδόν όλες οι μεγάλες εταιρείες ελληνικών και ξένων συμφερόντων μεταφέρουν τα κεφαλαία τους σε... τράπεζες του εξωτερικού και έχει δοθεί σαφής εντολή να σταματήσει κάθε είδους πληρωμή.



Έχουν μεταφέρει ακόμα και τα αποθεματικά των μισθοδοσιών αυτού του μήνα. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει με τα ιδιωτικά κεφάλαια επιχειρηματιών, στελεχών σε εταιρείες, πολιτικών, δημοσιογράφων και τραπεζικών. Καθημερινά γίνονται μεταφορές αυτών σε τράπεζες του εξωτερικού.

Από την τράπεζα στην οποία εργάζομαι έχει δοθεί οδηγία να μην αναφέρουμε πουθενά αυτό που συμβαίνει.

Σε επαφές και συναντήσεις που είχα με συναδέλφους αλλά και με άτομα του υπουργείου οικονομικών, όλοι έχουν την ίδια άποψη.

Ετοιμάζεται χρεοκοπία ή επιστροφή στη δραχμή σε λίγες ημέρες και δεν το ανακοινώνουν για να δεσμεύσουν τις καταθέσεις των ιδιωτών και να αποφύγουν τον πανικό και το bank run.

Από άτομα του υπουργείου εσωτερικών πληροφορήθηκα ότι στο γενικό λογιστήριο του κράτους έχει τεθεί σε λειτουργία ο μηχανισμός παύσης πληρωμών σε μισθούς και συντάξεις. Ο κρατικός μηχανισμός έχει ήδη επεξεργαστεί τα στοιχεία και το μόνο που απομένει είναι μόνο η εντολή.

Μετά την συνάντηση του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς πραγματοποιήθηκε άτυπη σύσκεψη με τους κυριότερους τραπεζικούς παράγοντες της χώρας μας, εκπροσώπους του υπουργείου οικονομικών εσωτερικών δημόσιας τάξης και αμύνης. Το περιεχόμενο της συνάντησης δεν το γνωρίζω.

Από χθες το απόγευμα σε τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχα με άτομα του υπουργείου οικονομικών, συναδέλφους του τραπεζικού κλάδου αλλά και δημοσιογράφους όλοι είχαν ακριβώς την ίδια πεποίθηση. Πάμε για χρεωκοπία.

Ο λόγος που γράφω τώρα αυτά είναι η συζήτηση που είχα με συντάκτη κεντρικού δελτίου ειδήσεων μεγάλου καναλιού σήμερα το πρωί..

Σας παραθέτω αυτά που μου είπε.

"Η πτώχευση είναι πλέον θέμα ημερών και έχει προγραμματιστεί για τις 25 του μηνός. Θα αναγγελθεί αργά το βράδυ της παρασκευής και θα παρουσιαστεί σαν αναγκαστικό αποτέλεσμα από την συνδιάσκεψη της 25ης Μαρτίου. Το σαββατοκύριακο που ακολουθεί είναι ιδανικό για να αποφύγει η κυβέρνηση τις αντιδράσεις. Δημόσιες υπηρεσίες δεν θα λειτουργούν και ο κόσμος θα περάσει το πρώτο σοκ σπίτι του.

Ο πρωθυπουργός θα κάνει διάγγελμα και θα προσπαθήσει να παραληρήσει την κατάσταση με την εθνική μας επέτειο.

Το κλίμα του διαγγέλματος θα είναι κάπως έτσι.

Θα αναφέρει ότι για ακόμα μία φορά η χώρα μας δέχεται επίθεση από κάποιους που θέλουν να την καταστρέψουν και εμείς πρέπει να αγωνιστούμε και να κάνουμε θυσίες για να αποτρέψουμε αυτό το γεγονός. Μάλιστα θα αναφέρει ότι όπως αγωνιστήκαμε τότε και δώσαμε την ψυχή μας για την εδαφική ελευθερία και ανεξαρτησία, έτσι πρέπει να αγωνιστούμε και τώρα για την οικονομική μας ελευθερία και ανεξαρτησία. Η Ελλάδα το 1821 έκανε μόνο την αρχή και τώρα εξαρτάται από εμάς αν θα ολοκληρώσουμε το έργο των προγόνων μας. Αν τότε πολεμήσαμε για την εδαφική μας ανεξαρτησία σήμερα θα πολεμήσουμε για την οικονομική μας ανεξαρτησία. Μόνο που αυτός ο πόλεμος δεν θα έχει μάχες και στρατηγούς θα είναι διαφορετικός. Ήρωας θα είναι ο κάθε Έλληνας που δεν θα το βάλει κάτω και θα κάνει τις απαραίτητες θυσίες για να αποκτήσει για πρώτη φορά στην ιστορία του νέου Ελληνικού έθνους εδαφική και οικονομική ανεξαρτησία ταυτόχρονα."

Πιστεύω ότι καταλάβατε το νόημα.

Εγώ έκανα αυτό που υπαγόρευε η συνείδηση μου και γι αυτό δημοσιοποίησα όλα τα παραπάνω.

Ελπίζω να πράξετε κι εσείς το ίδιο και να τα γνωστοποιήσετε στον Ελληνικό λαό….

Εγώ έκανα αυτό που υπαγόρευε η συνείδηση μου και γι αυτό δημοσιοποίησα όλα τα παραπάνω.

Ελπίζω να πράξετε κι εσείς το ίδιο και να τα γνωστοποιήσετε στον Ελληνικό λαό.


www.yupi.gr/

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου