Τα κόμματα θα ξυπνήσουν ή θα εξαφανιστούν

Του Κώστα Παναγόπουλου

Κοντά στα 40 του, γεννήθηκε το 1974, ένιωσε ξαφνικά έντονο και συνεχή πόνο στη στοματική κοιλότητα. Ανησύχησε. Φοβόταν το χειρότερο για τα δόντια του. Επισκέφτηκε τον ειδικό γιατρό που του σύστησαν, έκανε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις και περίμενε με αγωνία τα αποτελέσματα. Έφτασε η ημέρα να πάρει τα αποτελέσματα και έσπευσε να συναντήσει το γιατρό.

«Αγαπητέ μου», ξεκίνησε ο γιατρός, «τα δόντια σας είναι σε θαυμάσια κατάσταση». Ανακουφισμένος, πετάχτηκε από την καρέκλα και γεμάτος χαρά άνοιξε την πόρτα και βγήκε από το δωμάτιο. Τόσο γρήγορα, ώστε δεν άκουσε το γιατρό να φωνάζει πίσω του «τα ούλα σας όμως, θέλουν άλλαγμα».

Ίσως να έχετε ακούσει την ιστορία, ως ανέκδοτο.

Το πρόβλημα είναι ότι για τα πολιτικά κόμματα, σήμερα, στην Ελλάδα, αποτελεί πραγματικότητα.

Η κοινωνία, πλέον, δεν ελπίζει και δεν προσδοκά τίποτα.

Η οικονομία βυθίζεται στην ύφεση.

Ένα χρόνο μετά την προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης, τα προβλήματα είναι ακόμη μεγαλύτερα, ενώ λύσεις δεν έχουν φανεί.

Η οργή φουντώνει. Το κρίσιμο σημείο όπου κάποιος συνειδητοποιεί ότι όσο και να παλεύει δεν θα τα καταφέρει, φαίνεται να πλησιάζει για πολλούς. Και τότε, κανείς δεν ξέρει πως όλοι αυτοί θα αντιδράσουν.

Η προσπάθεια δεν αρκεί.

Το κομματικό πλαίσιο απαξιώνεται συνεχώς. Αποχή – ρεκόρ στις ευρωεκλογές και τις εκλογές της αυτοδιοίκησης. Αυξανόμενη πρόθεση μη συμμετοχής σε όλες τις δημοσκοπήσεις.

Και όμως. Μπροστά σ’ αυτή την πραγματικότητα, τα κόμματα παραμένουν ίδια. Εξακολουθούν να χρησιμοποιούν την ίδια γλώσσα, να λένε τα ίδια πράγματα, να τα λένε με τον ίδιο τρόπο.

Εξακολουθούν να ενδιαφέρονται περισσότερο για το αν είναι στην πρώτη θέση στις δημοσκοπήσεις, για το αν μειώνουν τη διαφορά, για το αν αυξάνουν τα ποσοστά τους ή για το αν μπαίνουν στη Βουλή και λιγότερο ή καθόλου για το ότι οι περισσότεροι θεωρούν ότι είναι εκτός τόπου και χρόνου. Για το ότι τα θεωρούν αναποτελεσματικά. Για το ότι τα ποσοστά των «μεγάλων» βρίσκονται λίγο πάνω από το 20%. Για το ότι στις επόμενες εκλογές μπορεί να ψάχνουν για ακροατήριο και ψηφοφόρους.

Το σημερινό κομματικό πλαίσιο, δεν έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να δώσει λύσεις. Δεν έχει καταφέρει να διαβάσει τις δυναμικές της κοινωνίας. Δεν έχει καταφέρει να πείσει ότι μπορεί να αλλάξει.

Χρειάζεται μόνο ένας καταλύτης και το πλαίσιο αυτό θα διαλυθεί. Απομένει να δούμε αν θα υπάρξει ο καταλύτης αυτός, ποιος θα είναι, πώς και πότε θα εμφανιστεί.

Ο Κώστας Παναγόπουλος είναι Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας δημοσκοπήσεων ALCO.

Πηγή: aixmi.gr

Σχόλια