Στην τελική ευθεία οι διασταυρώσεις για τους καταθέτες εξωτερικού

Εξελίξεις αναμένονται το αμέσως επόμενο διάστημα στο μέτωπο των διασταυρώσεων των καταθέσεων όσων Ελλήνων διατηρούν λογαριασμούς σε ξένες τράπεζες, όπως τόνισε ο υφυπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Κουσελάς.

Σε συνέντευξη του στο περιοδικό Επίκαιρα, ο κ. Κουσελάς τονίζει ότι «έχουμε CD με στοιχεία από συνεργαζόμενες χώρες, διενεργούνται διασταυρώσεις και έχει επιληφθεί το ΣΔΟΕ, ώστε όσοι δήλωσαν εισόδημα αναντίστοιχο με τις καταθέσεις αυτές, να πληρώσουν τον οφειλόμενο φόρο. Η συμφωνία με την Ελβετία, την οποία προώθησε ο πρωθυπουργός, αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα».

Ερωτηθείς τι θα γίνει με την αναδιοργάνωση του φοροελεγκτικού μηχανισμού ο υφυπουργός επισημαίνει ότι είναι ήδη σε εξέλιξη. «Παραλάβαμε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς σχεδόν διαλυμένους από την προηγούμενη κυβέρνηση. Σήμερα, τους ανανεώνουμε με καταρτισμένο δυναμικό, τους εξοπλίζουμε με σύγχρονα μέσα, πληροφοριακά συστήματα και διευρυμένες δυνατότητες διασταύρωσης στοιχείων», σημειώνει.

«Μειώνουμε τη γραφειοκρατία, βάζουμε συγκεκριμένες χρεώσεις, στόχους και κριτήρια αξιολόγησης. Ελέγχουμε τους ελέγχοντες, με τη νέα Υπηρεσία εσωτερικών Υποθέσεων, με πόθεν έσχες και διαδικασίες, που δεν επιδέχονται προσωπική παρέμβαση. Επιταχύνουμε δραστικά την απονομή Δικαιοσύνης, με εναλλακτικές διαδικασίες ταχείας επίλυσης φορολογικών διαφορών, ώστε να εκλείψει η de facto ατιμωρησία», προσθέτει.


Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα και το ενδεχόμενο συγχωνεύσεων σημείωσε πως «η κινητικότητα θα συνεχιστεί, όσο υπάρχει ανάγκη να ισχυροποιηθούν οι τράπεζες, αποκτώντας καλύτερες προσβάσεις χρηματοδότησης από τις αγορές».

Όσον αφορά, τέλος, το θέμα Εθνικής - Alpha, αναφέρει πως μια συγχώνευση τέτοιας εμβέλειας δεν διατάσσεται, ούτε επιβάλλεται άνωθεν. «Η προετοιμασία της συγχώνευσης, η αναγκαία συνεκτίμηση των επιπτώσεων, η στάθμιση συμφερόντων και οι αντίστοιχες αποφάσεις, είναι αποκλειστικό θέμα της Διοίκησης και των μετόχων των ενεχόμενων, κάθε φορά, τραπεζών», τονίζει σχετικά.

Πηγή: Voria.gr

Σχόλια