Στα ίχνη των αποστολέων του e-mail «χρεοκοπίας»

Πολύ κοντά στους δράστες που απέστειλαν και ανάρτησαν στο Διαδίκτυο το ανώνυμο e-mail περί επικείμενης χρεοκοπίας της χώρας και επιστροφής στη δραχμή, βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Πληροφορίες από έγκυρη αστυνομική πηγή αναφέρουν ότι η Δίωξη έχει εξακριβώσει από πού εστάλη το ανώνυμο e-mail και θεωρεί θέμα χρόνου τον εντοπισμό των δραστών. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το e-mail εστάλη ταυτόχρονα από δύο σημεία (ένα Ιντερνετ καφέ και από γραφεία εταιρείας), γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι δράστες είναι τουλάχιστον δύο. Το ένα από τα πρόσωπα που διακίνησαν το e-mail με το ψευδές περιεχόμενο το ανάρτησε σε ιστοσελίδα με μεγάλη επισκεψιμότητα και στη συνέχεια έγινε αναπαραγωγή από άλλες ιστοσελίδες και μπλόγκερ.
Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει καλέσει σήμερα όλους τους διαχειριστές των ιστοσελίδων και τους μπλόγκερ που δημοσίευσαν την ανώνυμη επιστολή, προκειμένου να δώσουν ανωμοτί κατάθεση. Οπως αναφέρουν οι πληροφορίες από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, δεν αποκλείεται, εφόσον προκύψουν ευθύνες, να υπάρξουν διώξεις για διασπορά ψευδών ειδήσεων. Οι πληροφορίες από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος αναφέρουν επίσης ότι η διακίνηση του ανώνυμου e-mail την περασμένη Πέμπτη είχε ως συνέπεια να δημιουργηθεί μεγάλος θόρυβος και ανησυχία, με αποτέλεσμα αρκετοί καταθέτες να σπεύσουν στις τράπεζες για να σηκώσουν τα χρήματά τους. Σε πενήντα εκατομμύρια ευρώ υπολογίζονται οι αναλήψεις που έγιναν όταν δημοσιεύτηκε η ανώνυμη επιστολή, γεγονός που θορύβησε τις διοικήσεις των τραπεζών.
Την ίδια μέρα η προϊσταμένη της εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ελένη Ράικου, έδωσε εντολή για διερεύνηση της υπόθεσης, την οποία ανέλαβε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Το ανώνυμο e-mail, που είχε συντάξει, δήθεν, υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος, περιέγραφε ένα σενάριο κατάρρευσης της ελληνικής οικονομίας την 25η Μαρτίου.
Ο συντάκτης του e-mail περιέγραφε συγκλονιστικά γεγονότα στην οικονομία, τα οποία θα κατέληγαν στην πτώχευση και στην επιστροφή της δραχμής.
Ο εντοπισμός των εμπνευστών και διακινητών του καταστροφολογικού σεναρίου αναμένεται να φανερώσει πού αποσκοπούσε αυτή η ενέργεια και αν επρόκειτο για κακόγουστη και επικίνδυνη φάρσα ή εξυπηρετούσε και άλλους σκοπούς.

Τάκης Τερζής-Έθνος

Σχόλια