Δικαιολογημένη ή όχι η υποβάθμιση της Moody's;

Η χθεσινή υποβάθμιση από την Moody's είναι περίεργη διότι έγινε τις παραμονές αποφάσεων της ΕΕ. Φαίνεται σαν να θέλει να προκαταλάβει ο οίκος αξιολόγησης της αποφάσεις των Ευρωπαίων. Δεν είναι δυνατόν στην Moody's; να μην ήξεραν ότι θα κατηγορηθούν γι' αυτό. Και φυσικά δεν λέω ότι η υποβάθμιση δεν ήταν δικαιολογημένη. Μόνο που έπρεπε να είχε γίνει όταν μας υποβάθμισαν και οι άλλοι δύο οίκοι. Δεν το έκανε όμως και το έκανε χθες. Περίμενε δηλαδή τόσο καιρό, διατηρώντας επιφυλακτική στάση, και ήρθε εχθές βιαστικά να προχωρήσει σε υποβάθμιση κατά τρεις μονάδες.
Πάντως, σε τελική ανάλυση, η υποβάθμιση αυτή που λίγο επηρεάζει την ήδη άσχημη κατάσταση, μπορεί να έχει και θετική επίδραση στις υποθέσεις της Ελλάδας. Και αυτό διότι μπορεί να λειτουργήσει ως μέσο πίεσης στους Ευρωπαίους ηγέτες, ώστε να πάρουν τολμηρές αποφάσεις στις κρίσιμες συνόδους στις 11 και 25 Μαρτίου. Η Ευρώπη έχει αποδείξει πλέον ότι χρειάζεται σπρώξιμο για να κάνει βήματα και συνηθίζει να αφήνει να φθάνουν τα πράγματα στο όριό τους. Ας ελπίσουμε αυτή τη φορά οι αποφάσεις να είναι αρκούντως τολμηρές ώστε να βάλουν αν όχι τέλος τουλάχιστον κάποιον φραγμό στην κερδοσκοπία των αγορών.
Πριν από λίγο καιρό γινότανε λόγος για την δημιουργία ενός ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης. Σήμερα δεν ακούγεται τίποτε. Νομίζω ότι το ζήτημα πρέπει να ξανανοίξει. Δεν είναι δυνατόν ολόκληρη ΕΕ να μην έχει τον δικό της οίκο αξιολόγησης.

Του mitsosms

Σχόλια