Τα αμερικάνικα αεροπλάνα δεν έχουν να κάνουν με την "no-fly" zone! (Βίντεο με τα Α-10 σε δράση)

Σύμφωνα με τα όσα γράφει ο Guido Olimpio στην Corriere Della Sera τα αμερικάνικα αεροπλάνα είναι ασύμβατα με την ζώνη απαγόρευσης πτήσεων. Συγκεκριμένα τα AC 130H "Spectre" και τα "A 10" είναι αεροπλάνα υποστήριξης των στρατευμάτων των αντικαθεστωτικών στην Λιβύη. 
Ο Μπάρακ Ομπάμα θέλει να μειώσει την στρατιωτική εμπλοκή στην Λιβύη και το Πεντάγωνο ανακάλεσε κάποιες ναυτικές μονάδες. Όμως τα μέσα που χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ αποκαλύπτουν ξεκάθαρα τις προθέσεις τους. Στρατιωτικές πηγές ανακοίνωσαν ότι στην βορειοαφρικανική χώρα επιχειρούν ACE 130H "Spectre" και "A 10". Πρόκειται για δύο αεροπλάνα σχεδιασμένα για να καταστρέφουν τεθωρακισμένα και μονάδες πυροβολικού. Με μια εκπληκτική δύναμη πυρός έχουν συμμετάσχει σε όλες τις αμερικάνικες επιχειρήσεις, από το Ιράκ μέχρι το Αφγανιστάν. Το "Spectre" είναι απόγονος ενός αεροπλάνου που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στο Βιετναμ και είναι μια τροποποιημένη έκδοση του διάσημου C 130 Hercules μεταφοράς προσωπικού. Μπορεί να εξοπλιστεί με κανόνι 105 χιλιοστών και και με κανονάκια 40 και 25 χιλιοστών ελεγχόμενα από εκλεπτυσμένα συστήματα. Το αεροπλάνο αυτό μπορεί να κλειδώσει ταυτόχρονα δύο στόχους και οι συσκευές του διορθώνουν την βολή. Είναι καταστροφικό όταν αντιμετωπίζει ομάδες εν κινήσει αλλά είναι βελτιστοποιημένο στο κλείδωμα στόχων περιορισμένης επιφανείας. Το "Spectre" μπορεί να πυροβολήσει μόνο από την αριστερή πλευρά και γι' αυτό περιστρέφεται γύρω από τον στόχο.
Το πλήρωμα αποτελείται από 5 άνδρες συν 8 που χειρίζονται τα όπλα. Στην Λιβύη χρησιμοποιήθηκε πιθανότατα ενάντια στις τεθωρακισμένες μεραρχίες Khamis που βομβαρδίζουν τις πόλεις των εξεγερμένων που προστατεύουν την δυτική ζώνη.

Αεροπλάνα με αποστολή κάθε άλλο παρά επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων

Η προσφυγή στο "Spectre" και στο A 10 - στον καταστροφέα τεθωρακισμένων - δεν έχει να κάνει με την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων. Κάθε άλλο, δεν υπάρχει καμία σχέση δεδομένου ότι πρόκειται για αεροπλάνα υποστήριξης πεζικού, των αντικαθεστωτικών στην προκειμένη περίπτωση. Γι' αυτό και η δήλωση - η οποία έχει επαναληφθεί πολλαπλώς - ότι οι ΗΠΑ δεν παρέχουν άμεση βοήθεια στους αντικαθεστωτικούς έχει διαψευφθεί από τα γεγονότα. Η μοναδική εύλογη εξήγηση είναι ότι το "Spectre" και το "A 10" μπορούν να βοηθήσουν την συμμαχία να θρυμματίσει την πολιορκία στη Μιζουράτα ή στη Ζαουίγια, πόλεις που γροθοκοπούνται από τα κανόνια του καθεστώτος. Και συνεπώς προστατεύουν έτσι τον άμαχο πληθυσμό, όπως προβλέπει ο ΟΗΕ.
Κατά τ' άλλα οι ΗΠΑ, με την Γαλλία και την Μ. Βρετανία, μεταφράζουν την απόφαση του ΟΗΕ με τρόπο πιο ελαστικό και - όπως λένε - ευέλικτο. Η Ιταλία και η Ισπανία, αντίθετα, υποστηρίζουν ότι η εντολή είναι αυτή της επιβολής της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων.




Σχόλια