Τουρκικό πλοίο σώζει 250 τραυματίες. Συγκλονιστικές μαρτυρίες (Βίντεο)

Τουρκικό πλοίο έφτασε στην Misurata συνοδευόμενο από 10 τουρκικά F-16 και δύο φρεγάτες προκειμένου να διασώσει 250 τραυματίες. Μόλις έδεσε στο λιμάνι το πλήθος ξεχύθηκε στην σκάλα προκειμένου να επιβιβαστεί με την ελπίδα να ξεφύγει από την κόλαση της Λιβύης. "Είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση, είμαστε αναγκασμένοι να σαλπάρουμε αμέσως", είπε ο Ali Akin, ένας Τούρκος συμβουλάτορας, μετά την αναστολή της επιβίβασης των τραυματιών.
Το κρουαζιερόπλοιο Ankara που χρησιμοποιείται στις επιχειρήσεις διάσωσης, έφτασε στο λιμάνι στης Misurata αργά το πρωί της Κυριακής. Οι γιατροί του πλοίου προειδοποιούν ότι μερικοί τραυματίες χρειάζονται να εισέλθουν σε εντατική θεραπεία και γι' αυτό θα μεταφερθούν στην Τουρκία. Είπαν ακόμα ότι ήταν αναγκασμένοι να αφήσουν πολλά άτομα πίσω στην Misurata.

Οι μαρτυρίες των τραυματιών γι' αυτό που συμβαίνει στην Λιβύη είναι συγκλονιστικές. "Η κατάσταση είναι δραματική. Ο Καντάφι μας βομβάρδισε στην ίδια μου την πόλη", δήλωσε ένας 26χρονος νεαρός ονόματι Ibrahim al-Aradi στο Reuters. "Δεν έχουμε νερό, ούτε ηλεκτρικό. Δεν έχουμε φάρμακα. Υπάρχουν ελεύθεροι σκοπευτές παντού".

Ένας Λίβυος γιατρός, ο Hamen, δήλωσε στο Reuters: "Η Misurata είναι φρικτή. Είδα τρομακτικά πράγματα, 30 άτομα να σκοτώνονται σε μία μέρα. Είναι οι ασθενείς μου, πρέπει να μείνω μαζί τους...".

Τα στρατεύματα του Καντάφι συνεχίζουν να επιτίθενται στις πόλεις που είναι υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών. Ένα κτίριο που χρησιμοποιούνταν για τη νοσηλεία των τραυματιών κατέρρευσε σκοτώνοντας τουλάχιστον ένα άτομο και τραυματίζοντας άλλους. Οι ασθενείς και το ιατρικό προσωπικό το είχανε εγκαταλείψει τις προηγούμενες μέρες καθώς ήταν πολύ επικίνδυνο να παραμείνουν.

Σύμφωνα με ιατρικές πηγές περισσότερα από 240 άτομα σκοτώθηκαν τις τελευταίες μέρες.
"Για το Θεό, θα ήθελα να επιστρέψω στη Misurata", λέει ο Muhammad el Suker, 28 χρονών. Ο Suker είναι ένας μαχητής των εξεγερμένων που κτυπήθηκε από ένα θραύσμα στο στομάχι και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τον πατέρα του, τη μητέρα του, τα 7 αδέρφια του και τις 3 αδερφές του πίσω στη Λιβύη. Είπε ότι ανησυχεί πολύ για την οικογένειά του και περιέγραψε μια πολύ άσχημη εικόνα μιας πόλης ισοπεδωμένης από τον πόλεμο.

"Υπάρχουν τόσοι νεκροί", είπε. "Συνεχίζουν να σκοτώνουν, παραβιάζουν την τιμή μας, κλέβουν τα σπίτια μας. Όλο αυτό είναι λάθος. Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι συμβαίνει εκεί".
"Έχουμε ανάγκη από βοήθεια στην Misurata. Υπάρχουν παντού νεκροί", συμπλήρωσε ο Mustafa Abdu; Hamali, ένας 46χρονος ταξιτζής που έχασε το μισό του πόδι.
"Οδηγούσα το αμάξι μου με την γυναίκα μου, και το αυτοκίνητό μου ξαφνικά ανατινάχτηκε. Δεν ξέρω τι συνέβη". Η γυνάικα του υπέστη εγκαύματα, αλλά εκείνος δεν την ξαναείδε τις τελευταίες εβδομάδες γιατί κρύβεται μαζί με την οικογένειά του.

Ο Khalid Moteridi, ένας επιχειρηματίας 32 χρονών, είπε ότι χτυπήθηκε δύο φορές στα πόδια από έναν ελεύθερο σκοπευτή. Τρία από τα αδέρφια του έχουν εξαφανιστεί.
"Μαχόμαστε με ελαφρύ οπλισμό, δεν έχουμε τίποτε τη στιγμή που οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν πυροβολικό, όλμους, πυραύλους, τεθωρακισμένα. Εμείς τίποτε".






Πηγή: il mediterraneo.it

Σχόλια