Η ξηρασία απειλεί την Κίνα

Όπως μας ενημερώνει ο FAO*, η σημαντική μείωση της βροχό- πτωσης στην βόρεια Κίνα (κάτω του μέσου όρου από τον Οκτώβριο του 2010) μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την φθινοπωρινή καλλιέρ- γεια σιτηρών η αποκομιδή της οποία είναι για τα τέλη Ιουνίου.

Η χαμηλή επίσης χιονόπτωση, η οποία οδηγεί σε μείωση της χιονοκάλυψης, έχει μειώσει την θερμική προστασία των  σπόρων σιταριού ενάντια στις καταστροφικά χαμηλές θερμοκρασίες (κάτω των 18o) των χειμερινών μηνών μεταξύ Δεκέμβρη και Φλεβάρη. Το χιόνι προσφέρει θερμική μόνωση όσο και αν αυτό φαίνεται παράξενο. Αυτό μπορείτε να το καταλάβετε από το γεγονός ότι όταν χιονίσει, ακόμα και αν μετά η θερμοκρασία ανέβει αρκετά, εξακολουθεί να υπάρχει το χιόνι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο συντελεστής θερμικής αγωγιμότητας του χιονιού είναι μικρός και έτσι εμποδίζει την εκπομπή της θερμότητας του εδάφους και την περαιτέρω ψύξη αυτού έως τους 18o που επικρατούν στην βόρεια Κίνα στους χειμερινούς μήνες.

Η χαμηλή βροχόπτωση και η λεπτή χιονοκάλυψη έχουν μειώσει και την υγρασία του εδάφους που είναι απαραίτητη για την βλάστηση των σπόρων.

Τα παραπάνω γραφήματα δείχνουν την αθροιστική βροχόπτωση (αριστερό) και το μέσο βάθος χιονιού (δεξιό).

Οι περιοχές που απειλούνται είναι με το κόκκινο χρώμα και σε αυτές η πτώση της βροχόπτωσης ξεπερνά το 30%. Σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις περίπου 5,16 εκ. εκτάρια σε σύνολο 14 εκ. εκταρίων έχουν επηρεαστεί και η ξηρασία έχει πλήξει 2,57 εκ. ανθρώπους και 2,74 εκ. ζωντανά.

Η ξηρασία στην βόρεια Κίνα όμως πιέζει προς τα πάνω και τις τιμές των σιτηρών. Το Ιανουάριο του 2011 η μέση τιμή λιανικής του σιτάλευρου αυξήθηκε περισσότερο από 8% σε σχέση με αυτή 2 μήνες πριν και 16% σε σχέση με αυτή 1 χρόνο πριν.

Η κινέζικη κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει μερικά δις δολάρια προκειμένου να σκαφτούν κανάλια και πηγάδια που θα παράσχουν άρδευση εκτάκτου ανάγκης. Όμως έτσι θα τραβήξουν νερό από ένα υδροφόρο στρώμα που ήδη βυθίζεται με ρυθμό 3 μέτρων τον χρόνο.

Οι Κινέζοι αναπτύσσονται με εκπληκτικούς ρυθμούς. Όμως αυτή η ανάπτυξη ίσως οδηγήσει σε τραγικό αδιέξοδο μια χώρα που που έχοντας 1,3δις πληθυσμό θα απομυζήσει με ρυθμό πολυβόλου τις διαθέσιμες φυσικές πηγές της. Ήδη η μόλυνση της ατμόσφαιρας έχει οδηγήσει στο γνωστό κίτρινο νέφος που καλύπτει τη χώρα.

Το μέλλον της χώρας δεν φαίνεται και τόσο ρόδινο τελικά παρόλη την ανάπτυξή της.

*Food and Agriculture Organisation, Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων

Κάντε κλικ στα γραφήματα για να δείτε σε μεγένθυση και πιο καθαρά.

Διαβάστε εδώ πως η παραγωγή δημητριακών μειώνεται την στιγμή που η κατανάλωση αυξάνει.
Διαβάστε ακόμα εδώ για το αιολικό δυναμικό της Ιαπωνίας.
Διαβάστε επίσης εδώ άλλες αναρτήσεις ανάλυσης.

Σχόλια