Στοιχεία σοκ για την ανεργία των νέων στην Ελλάδα

Στο 9,9% υποχώρησε η ανεργία στην ευρωζώνη το Φεβρουάριο, με την Ελλάδα και την Ισπανία να ανεβάζουν κατά πολύ το μέσο όρο.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, η ανεργία διαμορφώθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 12 μηνών, φθάνοντας στο μονοψήφιο ποσοστό του 9,9%.

Η πτώση του ποσοστού κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική, λόγω και της προσχώρησης της Εσθονίας –με καταγεγραμμένη ανεργία 14,3%- στην ευρωζώνη τον Ιανουάριο
Η τελική εικόνα δείχνει ότι το χάσμα Βορρά και Νότου διευρύνεται τόσο σε επίπεδο ευρωζώνης όσο και σε επίπεδο ΕΕ.
Έτσι, αντίθετη είναι η εικόνα στην Ισπανία και την Ελλάδα, όπου η ανεργία διατηρείται στα υψηλά ποσοστά του 20,4% και 14,1% αντίστοιχα, ενώ στη Γερμανία ο δείκτης περιορίζεται στο 6,8%, στην Αυστρία κατά 4,8% και στην Ολλανδία κατά 4,3%.

Η μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας σε ετήσια βάση εμφανίζεται στην Ελλάδα, την Ιρλανδία και τη Βουλγαρία.

Σαρώνει η ανεργία των νέων

Σε πρόβλημα με πανευρωπαϊκές διαστάσεις εξελίσσεται η ανεργία των νέων ηλικίας κάτω των 25 ετών, με το δείκτη να εκτοξεύεται σε ποσοστά άνω του 20% τόσο σε επίπεδο ευρωζώνης όσο και σε επίπεδο ΕΕ, ωστόσο το μεγαλύτερο πλήγμα δέχονται οι χώρες του Νότου.

Στην Ελλάδα, η ανεργία των νέων διαμορφώνεται στο 36,1%, ενώ στην Ισπανία στο 43,5%. Ο δείκτης υποχωρεί στο 7,9% στη Γερμανία, ενώ στην Ολλανδία στο 7,4%.

Πηγή: stratilatis.blogspot.com

Σχόλια

  1. Η ανεργία των νέων οφείλεται στην γύρανση του πληθυσμόυ της Ευρώπης με την επακόλουθει αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης.
    Όσον αφορά την ανεργία της Ελλάδας αυτή οφείλεται κυρίως στο ότι τα τελευταί χρόνια εξέλειψε η παραγωγή και άνθισαν τα επαγγέλματα που ήταν προσανατολισμένα στις υπηρεσίες και στην μεταπώληση. Τα επαγγέλματα αυτά στηρίχθησαν από τα λαμβανόμενα δάνεια του κράτους που με την σειρά τους τροφοδοτούσαν τον υπερμεγέθη δημόσιο τομέα. Όμως μια χώρα χωρίς παραγωγή, δηλ. χωρίς δικό της πλούτο δεν μπορεί να πάει μακρυά. Γι' αυτό σήμερα που οι μεταγγίσεις αίματος μέσω των δανείων περιορίστηκαν έχουμε αυτή την τεράστια ανεργία. Αλήθεια έχει σκεφτεί ποτέ κανείς πόσους ασφαλιστές έχουμε, πόσους πλασιέ, πόσους πιτσαδόρους, πόσα βενζινάδικα, πόσα υποκαταστήματα τραπεζών, πόσα νοσοκομεία ή πόσα σχολεία; Δικαιολογείται ο αριθμός τους από τον πληθυσμό της χώρας;
    Αυτά θα πρέπει να μας γίνουν μάθημα και τώρα που τουλάχιστον έχουμε τον ευρωπαικό αιμοδότη σε συνδυασμό με το ΔΝΤ να κοιτάξουμε να βάλουμε μία τάξη και να θέσουμε τις βάσεις πάνω στις οποίες θα ξανανθίσει η χαμένη παραγωγικότητα της χώρας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καταναλωτικός προσανατολισμός της Οικονομίας με την εδώ και αρκετά χρόνια διάρρηξη και εγκατάλειψη του παραγωγικού ιστού της Χώρας.
    Πολυεπαγγελματισμός στον τομέα της παροχής υπηρεσιών, εντονότατη αστυφιλία (παγκόσμιο ρεκόρ ο αστικός και παρασιτοβιών πληθυσμός),
    δημοσιοϋπαλληλικός προσανατολισμός και "αλβανοποίηση"(με την έννοια: δεν είναι για μένα αυτή η δουλειά) οδηγούν εκατοντάδες χιλιάδες νέους στην ανεργία..
    Ότι και να υποθέσει κανείς, μέσα πέφτει..
    Το πρόβλημα είναι τεράστιο και θα χειροτερεύει συνεχώς..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συμφωνώ απόλυτα με αυτόν τον στλλογισμό: Πολυεπαγγελματισμός στον τομέα της παροχής υπηρεσιών, εντονότατη αστυφιλία (παγκόσμιο ρεκόρ ο αστικός και παρασιτοβιών πληθυσμός),
    δημοσιοϋπαλληλικός προσανατολισμός και "αλβανοποίηση"(με την έννοια: δεν είναι για μένα αυτή η δουλειά) οδηγούν εκατοντάδες χιλιάδες νέους στην ανεργία..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου