Το "εύκολο" πετρέλαιο τελειώνει!


Στο διάγραμμα που έφτιαξα με στοιχεία από την BP απεικονίζεται η ετήσια παραγωγή πετρελαίου από την Ινδονησία, το Μεξικό, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Νορβηγία. Η συνεισφορά αυτών των κοιτασμάτων είναι ίση με το 10% της παγκόσμιας παραγωγής.

Είναι ενδιαφέροντα τα συμπε- ράσματα που μπορούμε να εξάγουμε από αυτό το γράφημα. Καταρχάς παρατηρούμε ότι η αθροιστική παραγωγή των 4 αυτών χωρών έπεσε από τους 531 εκ. τόνους στις αρχές της δεκαετίας του 2000 στους 338εκ. τόνους. Καταγράφηκε μια μείωση της τάξης του 36%.

Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι, εκτός από το Μεξικό που παρουσιάζει το μέγιστό του το 2004, τα κοιτάσματα της Νορβηγίας, της Ινδονησίας και του Ην. Βασιλείου έχουν ήδη ξεκινήσει την καθοδική τους πορεία από το 2001. Το στοιχείο αυτό δεν σημαίνει ότι εξαντλούνται τα αποθέματα. Ούτε βεβαίως ότι οφείλεται στην κρίση αφού τότε δεν υπήρχε κρίση. Οφείλεται στο γεγονός ότι πλέον τελειώνει το "εύκολο" πετρέλαιο. Αυτό δηλαδή που εξάγεται χωρίς δυσκολία. Τι σημαίνει αυτό; Μα προφανώς ότι ο ρυθμός παραγωγής πλέον πέφτει με συνέπειες στην τιμή του πετρελαίου.

Αρκετοί μιλάνε για κερδοσκοπία δεδομένου ότι το πετρέλαιο είναι χρηματιστηριακό προϊόν. Κανείς δεν το αρνείται. Όμως η εξάντληση του εύκολου πετρελαίου είναι ο κυριότερος λόγος. Το πετρέλαιο της Λιβύης για παράδειγμα ανήκει στην κατηγορία αυτή. Γι' αυτό παρόλο που συνεισφέρει μόνο στο 2% της παγκόσμιας παραγωγής προκάλεσε αυτό το ράλι τιμών στον μαύρο χρυσό.

Πολλοί πιστεύουν ότι τα αποθέματα του πετρελαίου είναι ανεξάντλητα και θεωρούν δεδομένο το επίπεδο ζωής που αυτό τους προσφέρει. Δεν είναι όμως έτσι. Η ανθρωπότητα θα πρέπει να αξιοποιήσει τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας προκειμένου να μην βρεθεί κάποια μέρα στην εφιαλτική κατάσταση μιας ενεργειακής έλλειψης.

Το διάγραμμα μπορείτε να το δείτε σε μεγέθυνση κάνοντας κλικ πάνω του. 

Διαβάστε ακόμα εδώ: "Είναι προπομπός η τιμή του Ουρανίου της τιμής του πετρελαίου;"

Σχόλια

  1. se euxaristoume gia to sxolio sou. an mporeis epikoinwnise me to email tou blog mas. euxaristw

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα
    Πολύ καλή η ανάλυση και το διάγραμμα. Αν ήθελαν οι μεγάλοι θα είχαν βρει λύση για το ενεργειακό πέρα από το πετρέλαιο. Σίγουρα υπάρχουν λύσεις αλλά βούληση όχι .Όσο υπάρχει πετρέλαιο δεν θα αξιοποιηθεί τίποτα άλλο

    greekcitizen.pblogs.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οπότε μια μέρα θα ξυπνήσουμε από το όνειρο και θα ψάχνουμε να βρούμε τι θα κάνουμε. Θα είναι αργά όμως τότε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όσο για την ενεργειακή λύση δες εδώ και θα καταλάβεις:

    http://center24.blogspot.com/2011/04/3250twh.html#axzz1Iga3L3ti

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτη η ιστορια οτι το πετρελαιο τελειωνει παιζει απο το 1980. Με τις χαμηλες τιμες (1980-1990-2000) ποτε δεν εγιναν επενδυσεις για να βρουμε και αλλο.
    Επισης η τεχνολογια αντλησης εχει βελτιοποιηθει. Επισης, λογων των ''κλιματικων'' αλλαγων πεδια οπως η ανταρτικη η ο αρκτικος ωκεανος μολις αρχισαν να βρισκονται στο επικεντρο ερευνων. Η μεγαλυτερη φουσκα των '' πρασινων'' τεχλολογιων θα σκασει συντομα.Η τιμη ενεργειακης μοναδας απο ΑΠΕ σημερα, (και προβλεψεις για τα επομενα 15 χρονια) ειναι ακριβοτερες ακομα και αν το πετρελαιο φτασει σε σημερινες τιμες τα 550$ το βαρελι.
    Επισης κανεις δεν μιλαει για το κλιματικο αποτυπωμα που αφηνει η κατασκευη των ΑΠΕ.
    Σιγουρα το πετρελαιο καποτε θα τελειωσει...οχι σε αυτη την ζωη ομως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου