Η κρίση στην Αίγυπτο ήταν προβλέψιμη!


Το γράφημα αυτό που έφτιαξα με στοιχεία της BP δείχνει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο τον λόγο της κρίσης που ξέσπασε στην Αίγυπτο. Η μπλε καμπύλη αναπα- ριστά την ετήσια παραγωγή πετρελαίου  σε εκατομμύρια τό- νους ενώ η κόκκινη την εσωτερική κατανάλωση.

Η μέγιστη διαφορά βλέπουμε ότι επιτυγχάνεται το 1993. Εκείνη τη χρονιά η Αίγυπτος έχει πετρέλαιο για να πουλήσει και να αυξήσει τα έσοδά της. Από εκείνη την χρονιά όμως και έπειτα η παραγωγή πέφτει ενώ αυξάνεται η κατανάλωση. Οι δύο καμπύλες συγλίνουν στο τέλος της δεκαετίας. Η Αίγυπτος δεν έχει πλέον πλεόνασμα για να πουλήσει και η φτώχεια χτυπά την πόρτα του Αιγυπτιακού λαού.

Συγχρόνως οι ανάγκες σε λιπάσματα και εντομοκτόνα έχουν τριπλασιαστεί και οι τιμές των τροφίμων, όπως θα δούμε σε άλλη ανάρτηση, ακολουθούν αυτές του πετρελαίου.

Τα αίτια της κρίσης λοιπόν δεν είναι τόσο η διαφθορά και η χλιδή της ελίτ της χώρας, μα η έλλειψη του εμπορεύσιμου προϊόντος που λέγεται πετρέλαιο. Ακόμα και αν η Αίγυπτος είχε μια δημοκρατική κυβέρνηση, παρόλο που ίσως να είχε αντέξει για μερικά χρόνια ακόμα, η κατάληξη θα ήταν και πάλι προδιαγεγραμμένη.

Ακόμα και αυτή η μικρή ανάκαμψη της παραγωγής (μπλε γραμμή) μετά το 2005 δεν σημαίνει και πολλά πράγματα την στιγμή που η χώρα έχει καταναλώσει το 70% του πετρελαίου της ενώ τα αποθέματά της ανέρχονται στους 600Mtn, δηλ. στο 1/60 αυτών της Σαουδικής Αραβίας.

Σαφώς και στην κρίση συνέβαλαν και τα ιδιαίτερα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της χώρας, για τα οποία και θα αφιερώσουμε ξεχωριστή ανάρτηση αύριο.

Ο Αιγυπτιακός λαός σύντομα θα καταλάβει ότι τα περιθώρια ελιγμών της νέας κυβέρνησης είναι υπό αυτό το πρίσμα περιορισμένα.

Διαβάστε εδώ πως το "εύκολο" πετρέλαιο τελειώνει.

Σχόλια

  1. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη!
    Η ανάλυσή σας μου άρεσε, όπως και το διάγραμμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστούμε. Προσπαθούμε να κάνουμε εμπεριστατωμένες αναλύσεις βασισμένες σε στοιχεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σ ευχαριστώ για την επίσκεψη και τα στοιχεία που παρέθεσες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Thinker νομίζω ότι έγινε ξεκάθαρο ότι είτε ο Μουμπάρακ είτε η νέα κυβέρνηση δεν έχουν πλέον περιθώρια στο δεδομένο οικονομικό περιβάλλον της Αιγύπτου με το πετρέλαιο να καταναλώνεται όλο στην εσωτερική ζήτηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κατα την δικη μου γνώμη ένα ακόμα γεγονός που πυροδότησε την αιγυπτιακή κρίση ήταν η χειραγωγημένη άνοδος στις τιμές των τροφίμων. Επιπλέον η αποσταθεροποίηση των λοιπών ΒορειοΑφρικανικών χωρών αλλά και της Μέση Ανατολής δεν είναι τυχαία. Ο επόμενος πολεμος δεν είναι μακριά.Ελπιζω μονο να μην είναι παγκόσμιος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Thinker σαφώς και υπάρχει χειραγώγηση στις τιμές των τροφίμων από τη στιγμή που είναι χρηματιστηριακό είδος. Όμως υπάρχουν και αντικειμένικές δυσκολίες που συνδέονται με την άνοδο των τιμών, όπως για παράδειγμα η πετρελαιοποίηση της παραγωγής. Η παραγωγή εξαρτάται από το πετρέλαιο. Όταν αυξάνει λοιπόν η τιμή του πετρελαίου αυξάνει και η τιμή των τροφίμων. Έχω κάνει σχετική ανάρτηση. Δες την, είναι στην κατηγορία Ανάλυση.
    Επίσης η διοχέτευση ενός μεγάλου μέρους της παραγωγής στα βιοκαύσιμα είναι ένας παράγοντας που επηρρεάζει καθοριστικά την τιμή. Και για αυτό έχω σχετική ανάρτηση.
    Τώρα, βάσει αυτών των αντικειμενικών δυσκολιών γίνεται το παιχνίδι της κερδοσκοπίας. Αν εξέλειπαν οι παράγοντες αυτοί δεν θα μπορούσε να γίνει τόσο εύκολα κερδοσκοπία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου