Το ατύχημα στην Fukushima είναι πλέον επιπέδου 7!

Ύστερα από ένα μήνα δισταγμών η ιαπωνική Επιτροπή Εκτίμησης Πυρηνικών Ατυχημάτων αναθεώ- ρησε το ατύχημα στη Fukushima Daiichi στο επίπεδο 7. Προσέξτε όμως, στην ανακοίνωση κάνει λόγο για προσωρινή εκτίμηση στο επίπεδο 7 με βάση τα δεδομένα που συνελέγησαν μετά την 18η Μαρτίου. Δηλ. με δυο λόγια μας λέει ότι ίσως και να αναθεωρήσουν προς τα κάτω την εκτίμησή τους.

Ας διαβάσουμε το τι σημαίνει πυρηνικό ατύχημα επιπέδου 7 στην κλίμακα INES (International Nuclear and Radiological Event Scale):

"Απελευθέρωση σημαντικής ποσότητας ραδιενεργού υλικού (μεγαλύτερου των 10 PBq) ισοδύναμου Ι-131 με εκτεταμένες περιβαντολογικές  επιπτώσεις και σοβαρές βλάβες στην υγεία των οργανισμών. Απαιτείται η εφαρμογή προσχεδιασμένων και εκτεταμένων αντιμέτρων".

Σύμφωνα με την ιαπωνική INES  οι ραδιενεργές εκπομπές στη Fukushima Daiichi είναι μια τάξη μεγέθους (δηλαδή το ένα δέκατο) μικρότερες εκείνων του Chernobyl. Όμως αυτό είναι κάπως περίεργο καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Μετεωρολογίας και Γεωδυναμικής της Βιέννης οι εκπομπές Ι-131 από την Fukushima ήταν συγκρίσιμες και σε κάθε περίπτωση της ίδιας τάξης μεγέθους εκείνων του Chernobyl.

Υπάρχει λοιπόν κάτι που δεν ταιριάζει αφού σύμφωνα με το παραπάνω ινστιτούτο, οι ημερήσιες εκπομπές ήταν περίπου 1,3 1017 Bq/day για τις δύο πρώτες μέρες και 1,2 1017 Bq/day την τρίτη, ενώ σύμφωνα με την ιαπωνική INES οι ολικές εκπομπές είναι ίσες με 1,3 1017 Bq! Στο Chernobyl είχαμε 1,76 1018 Bq συνολική εκπομπή στις 10 μέρες που καιγότανε το πυρηνικό κέντρο εκεί. Επομένως με μια απλή διαίρεση με το 10 βρίσκουμε ότι οι ημερήσιες εκπομπές ήταν 1,76 1017 Bq. Με αυτά τα στοιχεία όπως έγραψα εδώ, στη Fukushima μιλάμε ήδη για το 73,9% των εκπομπών του Chernobyl.

Θα περιμένουμε να δούμε την εξέλιξη των πραγμάτων. Όμως το να λέγεται ότι η Fukushima είναι το 1/10 του Chernobyl ακούγεται κάπως αστείο.

Σημείωση: 1PBq=1015Bq ή 1 τετράκις εκτομμύρια Bq.

Διαβάστε ακόμα εδώ για την υψηλή ραδιενέργεια πέρα των 30km γύρω από την Fukushima Daiichi. 
Διαβάστε επίσης εδώ μια μελέτη που προβλέπει έως και 400,000 καρκίνους λόγω Fukushima

Σχόλια