Η φωνή της ελεύθερης Λιβύης, ο Mohammad Nabbous, σίγησε από σφαίρα ελεύθερου σκοπευτή (Βίντεο)

Οι αγριότητες του καθεστώτος Καντάφι είναι πλέον γνωστές σε όλους. Όμως κάποιες ιστορίες που αφορούν γενναίους ανθρώπους, και κυρίως νέους που αψήφησαν την ισχύ των κυβερνητικών δυνάμεων πληρώνοντάς το με την ζωή τους, μας συγκινούν και μας αφυπνίζουν. Τέτοια είναι και η ιστορία του ρεπόρτερ Mohammad Nabbous που παρουσιάζεται από την Graziana Coco στο Il mediterraneo.it. Μας εντυπωσίασε και μας συγκίνησε βαθιά και έτσι σκεφτήκαμε να τη μοιραστούμε μαζί σας.
Ο Mohammad Nabbous θα μπορούσε για πολλούς να είναι απλά ένα όνομα, όμως για τον λαό της Λιβύης είναι ένας νέος που πίστευε στην ελευθερία και είναι νεκρός επειδή έδειξε στον κόσμο την αλήθεια. Σκοτώθηκε από σφαίρα των ανθρώπων του Καντάφι ενώ περιέγραφε αυτό που συνέβαινε στο λαό του το Σάββατο στις 19 Μαρτίου. Ήταν μόνο 28 χρονών. Ο Mohammed Nabbous ήταν ένας βίντεορεπόρτερ και ένας από τους ιδρυτές του καναλιού "Libya Alhurra TV".
Δολοφονήθηκε το πρωί του Σαββάτου στην Βεγγάζη κατά την διάρκεια του ρεπορτάζ του για τις επιθέσεις που δέχονταν πολίτες από δυνάμεις του καθεστώτος.
Ο Mohammad, γνωστός ως "Mo", είναι ένας μάρτυρας. Οι νέοι Λίβυοι θρηνούν τον χαμό του και τα μηνύματα στην σελίδα του στο Facebook είναι καταιγιστικά. Μια σελίδα που γράφτηκε και ξαναγράφτηκε με το κουράγιο κάποιου που δεν μπορούσε να σιωπήσει. Ανάμεσα στα μηνύματα υπάρχει ένα που με άγγιξε βαθύτατα: "Δεν φοβάμαι να πεθάνω, φοβάμαι μήπως χάσω την μάχη".
Η Sharon Lynch, μία συνάδερφός του στο κανάλι όπου δούλευε ο Mohammad είπε: "Έχει αγγίξει την καρδιά πολλών με το θάρρος του και για εμάς, η απώλειά του είναι τεράστια. Και ακόμα πιο πολύ επειδή αφήνει μόνη της την νεαρή γυναίκα του δίχως να έχει την χαρά να την δει να γεννάει το γιο του".
Ο Mohammed ήταν από τις λίγες ανεξάρτητες πηγές που μπορούσε να παράσχει πληροφορίες και βίντεο από τα τεκταινόμενα στην Λιβύη. Όμως καθώς έκανε το καθήκον του κτυπήθηκε στο κεφάλι από ένα ελεύθερο σκοπευτή των δυνάμεων του Καντάφι. Πέθανε στις 15:00 και αμέσως μετά η γυναίκα του ανακοίνωσε τον θάνατό του σε ένα βίντεο στο Al-Hurra TV.
"Θέλω να πω σε όλους ότι ο Mohammad πέθανε γι' αυτό τον λόγο και για να μην πάει χαμένη η θυσία του θέλω η Λιβύη να γίνει ελεύθερη", είπε κλαίγοντας η νεαρή σύντροφος του Mohammad. Και προσέθεσε, "Σας ευχαριστώ όλους. Και μη σταματήσετε να κάνετε αυτό που κάνουμε μέχρι να τελειώσει όλο αυτό. Σας έχω ανάγκη όλους, πρέπει να συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που έκανε ο Mo. Οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται και όλο και περισσότεροι άνθρωποι κείτονται ετοιμοθάνατοι. Μην αφήσετε να πάει χαμένο αυτό που ο έκανε ο Mo: όλος ο κόσμος οφείλει να μάθει, συνεχίστε να μεταδίδετε".
Ο Mo έδειχνε σε όλο τον κόσμο αυτό που συμβαίνει αυτές τις μέρες στην Λιβύη. Πράγματα που δύσκολα μπορεί κανείς να μαρτυρήσει αν δεν βρίσκεται επί τόπου. Το πρωινό της 19ης Μαρτίου ο Mohammad είχε αναφερθεί στα πιο νεαρά θύματα: δύο παιδιά, ένα 4 μηνών και ένα 5 χρονών, είχαν σκοτωθεί από βλήμα ενώ κοιμόντουσαν στο υπνοδωμάτιό τους. "Και αν αυτό ήταν το σπίτι μας, και αν αυτό ήταν το υπνοδωμάτιό μας;", είχε πει ο Mo στο βίντεο.


Οι τελευταίες του λέξεις διεκόπησαν ενώ αναμετέδιδε μέσω τηλεφώνου στους συναδέλφους του τους σφοδρούς βομβαρδισμούς στη Βεγγάζη. Ο Mohammed δε μιλούσε πια. Την ίδια στιγμή  οι ηγέτες του κόσμου συζητούσαν ακόμα στο Παρίσι την παρέμβαση του ΟΗΕ στην Λιβύη.
Η ιστορία αυτού του θάρρους κάνει τον γύρω του κόσμου και σε αυτόν που έγραψε στην σελίδα του στο Facebook: "Θλίβομαι που δεν βλέπω ούτε ένα σημάδι αλληλεγγύης από κάποιο δημοσιογράφο για αυτόν τον θαρραλέο νέο", εμείς απαντούμε ότι το θάρρος του Mohammad δεν θα μείνει στην σιωπή διότι το βλήμα αντί να σκοτώσει την φωνή του, την έκανε ακόμα πιο βροντερή!

Σχόλια