Κλείνοντας το τελευταίο μου post εδώ είχα επισημάνει ότι αυτό που πραγματικά φοβούνται οι φίλοι Ευρωπαίοι δεν είναι η αποτυχία του προγράμματος της Ελλάδας αλλά αυτού της Ιρλανδίας. Σήμερα θα παρουσιάσω τα στοιχεία που υποστηρίζουν την άποψη αυτή.
Καταρχάς η Ιρλανδία έκανε το λάθος να δώσει τις τραπεζικές εγγυήσεις τον Σεπτέμβριο του 2008 και το ακόμη μεγαλύτερο να τις διατηρήσει όταν πλέον είχε γίνει αντιληπτό ότι οι ζημιές τους ήταν αβάστακτες. Τώρα λοιπόν η Ιρλανδία βρίσκεται αντιμέτωπη με το φάντασμα των 250 δις που καλείται να πληρώσει το 2014. Εφικτό; Δεν νομίζω.
Το παραπάνω γράφημα(1) αναπαριστά την εξέλιξη του εξωτερικού χρέους της Ιρλανδίας από το 2003 μέχρι το 2011. Πηγή των δεδομένων είναι η Index Mundi. Παρατηρείστε την έκρηξη που σημειώνεται το 2005, από τα 11 δις πάμε στα 1049 δις, αύξηση 9436%. Απίστευτο έτσι;
Όμως δεν σταματάει εκεί. Συνεχίζει μέχρι τα 2312δις το 2009 για να σημειώσει μία κάμψη στα 2253δις το 2011. Συνολική αύξηση λοιπόν 20918%, με μια διόρθωση μόνο 2.5%. Δεν ξέρω κατά πόσο τα στοιχεία πριν το 2006 είναι αξιόπιστα, όμως ακόμα και αν θεωρήσουμε μόνο την αύξηση από τα 1049δις στα 2312δις καταλαβαίνουμε το μέγεθος του προβλήματος. Η Ιρλανδία είναι έτοιμη να εκραγεί. Το ζήτημα είναι πότε.
Ας δούμε τώρα και το επόμενο γράφημα(1) που αναφέρεται στην Ελλάδα. Τα στοιχεία είναι από την ίδια πηγή. Η Ελλάδα ξεκίνησε από τα 63,4δις δολάρια το 2003 και έφτασε στα 552,8δις το 2010 με μία κάμψη στα 532,9δις το 2011. Αύξηση 772% με μια διόρθωση 36%. Η διαφορά στα μεγέθη με την Ιρλανδία είναι χαρακτηριστική, 27 φορές μεγαλύτερη αύξηση του χρέους στην Ιρλανδία με 14,4 φορές μικρότερη διόρθωση. Έχετε πλέον καμιά αμφιβολία για το ποιος αποτελεί μεγαλύτερο πρόβλημα για την Ευρώπη;
Κοιτάξτε τώρα τι γίνεται. Το πρόβλημα χρέους της Ελλάδας βασίζεται στο σπάταλο Δημόσιο, ενώ της Ιρλανδίας στον τραπεζικό και κατ' επέκταση στο επιχειρηματικό τομέα. Αν η Ελλάδα πάει σε default θα ζοριστούμε πολύ δεδομένου ότι εξαρτώμαστε έντονα από τις εισαγωγές πετρελαίου. Αν όμως η Ιρλανδία κάνει το ίδιο θα χάσει την φήμη ως ασφαλής και φθηνός επιχειρηματικός προσδιορισμός συν όλα τα υπόλοιπα που θα πάθει η Ελλάδα δεδομένου της ακόμα μεγαλύτερης εξάρτησής της από το πετρέλαιο. Η Ιρλανδία δεν θα ζοριστεί απλώς, θα κινδυνέψει να εξαφανιστεί από τον οικονομικό χάρτη.
Ας δούμε όμως την εξάρτηση των χωρών από το πετρέλαιο συναρτήσει του χρόνου. Η Ιρλανδία, όπως βλέπουμε στο επόμενο γράφημα(1), ξεκινάει από το 2006 με ολοένα μεγαλύτερο ρυθμό αύξηση της κατανάλωσης πετρελαίου, το οποίο βεβαίως το εισάγει αφού δεν είναι πετρελαιοπαραγωγός χώρα. Πάει λοιπόν από τα 175600 βαρέλια/ημέρα στα 200900 το 2008 και 2009, σημειώνει δηλ. μια αύξηση 14,4% της κατανάλωσης. Σε συνδυασμό με την έκρηξη της τιμής του πετρελαίου την χρονιά αυτή, οι τράπεζες γονατίζουν οικονομικά και ζητούν την βοήθεια του κράτους το οποίο σπεύδει άμεσα προκειμένου να μην χάσει το επενδυτικό κεφάλαιο.
Δείτε στο επόμενο γράφημα(1) του χρέους της κεντρικής κυβέρνησης της Ιρλανδίας τι συμβαίνει τότε. Το χρέος εκτοξεύεται από το 22,8% στο 94,2% μέσα σε 4 χρόνια, αύξηση 313%. Πολύ έτσι; Ας δούμε τι κάνει την ίδια περίοδο η Ελλάδα με το πετρέλαιο.
Στο γράφημα(1) που ακολουθεί βλέπουμε την έκρηξη της κατανάλωσης το 2005. Πάμε από τα 405700 βαρέλια/ημέρα στα 441400 βαρέλια/ημέρα το 2009, αύξηση 8,8%. Ακολουθεί όμως μία πτώση στα 441400 βαρέλια/ημέρα της τάξης του 6,1%. Τώρα η πτώση αυτή σημαίνει ύφεση, όμως σε κάθε περίπτωση είμαστε πάνω από το επίπεδο του 2007. Ας μη ξεχνάμε ότι η κατανάλωση πετρελαίου αντανακλά το βιωτικό επίπεδο. Η πτώση του βιωτικού επιπέδου στο αντίστοιχο διάγραμμα της Ιρλανδίας είναι κάτω και από τα επίπεδα του 2003. Ποιος είναι καλύτερα λοιπόν, εμείς ή οι Ιρλανδοί;
Επομένως το πρόβλημα των Ευρωπαίων δεν είναι η Ελλάδα, αλλά η Ιρλανδία. Αντιδρούν σπασμωδικά επειδή βλέπουν ότι δεν μπορούν πετύχουν το πρόγραμμα με τη χώρα μας, πόσο μάλλον με την πολύ δυσκολότερη περίπτωση της Ιρλανδίας. Ας δούμε όμως μέχρι που θα το τραβήξουν. Νομίζω ότι θα έχει ενδιαφέρον. Να μας αφήσουν να χρεοκοπήσουμε αποκλείεται, καθώς αυτό θα σημάνει αυτόματα την χρεοκοπία της Ιρλανδίας.
Διαβάστε όλα τα ενδιαφέροντα άρθρα της Ανάλυσης και της Ανάλυσης ΙΙ.
(1)Κάντε κλικ στο γράφημα για να το δείτε σε μεγέθυνση.
το twitter το ξεχασες παλι!
ΑπάντησηΔιαγραφήchris δίκιο έχεις αλλά τώρα έφτιαξα λογαριασμό στο twitter και με δυσκολεύει λιγάκι. Δεν είχα και τον χρόνο να το δω καλά. Δείξτε κατανόηση κ. Διαχειριστά :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν μπορείς δώσε οδηγίες για το twitter.
ααα να εξηγούμαστε! μπήκα με τη λογική του αρθρογράφου.
ΑπάντησηΔιαγραφήάλλο τώρα αν βάζω και κανένα χεράκι σε τεχνικά θέματα, κανένα γκατζετάκι κτλ κτλ
chris τώρα την πάτησες, χρεώθηκες γερμανικό νούμερο :)
ΑπάντησηΔιαγραφή