Είχα γράψει παλιότερα για την κορυφή του κάρβουνου της Κίνας (carbon peak) και την εξάντληση των φυσικών πόρων στην απέραντη αυτή χώρα αλλά και παγκοσμίως. Τώρα έρχονται στην δημοσιότητα πιο ανησυχητικά στοιχεία.
Σύμφωνα με δημοσίευμα, η Global Sticks, που κατασκευάζει ξυλάκια παγωτού, επιστρέφει ξανά στην Βόρεια Αμερική εγκαταλείποντας την Κίνα στην οποία είχε αναζητήσει φθηνή εργασία.
Ο λόγος είναι απλός. Παρόλο που τα φθηνά εργατικά είναι επιθυμητά, καθίστανται ανώφελα όταν το ενεργειακό κόστος είναι δυσβάστακτο παγκόσμια και οι εταιρίες στην Κίνα καλούνται να αντιμετωπίσουν ενεργειακούς περιορισμούς.
Καθώς οι τιμές των καυσίμων στα δεξαμενόπλοια που μεταφέρουν τα ξυλάκια παγωτού ανά την υφήλιο παρακολουθούν τις ολοένα και υψηλότερες τιμές του πετρελαίου, η απόσταση ανάμεσα στο Dalian της Κίνας όπου εγκατέστησε το εργοστάσιό της η Global Sticks και τα παιδιά που σχηματίζουν ουρές στα παγωτατζίδικα της γειτονιάς τους στην Βόρεια Αμερική μεταφράζεται σε ένα δυσβάστακτο οικονομικό βάρος.
Όταν λοιπόν οι τιμές και η διαθεσιμότητα της ενέργειας αρχίζουν να κυριαρχούν στα επιχειρηματικά σου σχέδια, τότε αποχαιρετάς την φθηνή εργατική δύναμη, τα μαζεύεις και αποχωρείς.
Σαφώς και δεν μπορούν να φύγουν όλοι. Αυτοί που παραμένουν ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν αυτό για το οποίο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου η Εταιρία Ηλεκτρισμού της Κίνας, την μεγαλύτερη όλων των εποχών έλλειψη ενέργειας αυτό το καλοκαίρι. Τουλάχιστον 20 επαρχίες έχουν τεθεί σε πρόγραμμα δελτίου παροχής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης και της βιομηχανικής κεντρικής περιοχής της χώρας.
Οι περιορισμοί αυτοί της ενέργειας δεν θα αργήσουν να κάμψουν την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας, ιδιαίτερα στα power-intensive κέντρα βιομηχανικής παραγωγής όπως αυτό του αλουμινίου και του ατσαλιού.
Στην καρδιά της ενεργειακής κρίσης της Κίνας βρίσκεται η αποτυχία της εναρμόνισης των τιμολογίων ενέργειας με τις αυξανόμενες διεθνείς τιμές του κάρβουνου. Το ίδιο συμβαίνει και στους γείτονές της, την Ινδία και το Πακιστάν. Συγκεκριμένα οι τιμές ανέβηκαν μόλις κατά 1/10 της ανόδου των παγκοσμίων τιμών του πετρελαίου.
Αυτή η πρακτική δεν είναι μόνο ανέφικτη για τις γεννήτριες που τροφοδοτούνται με κάρβουνο και παρέχουν περισσότερο από τα 3/4 της συνολικής ενέργειας στη χώρα, αλλά επιπλέον ενθαρρύνει μη βιώσιμους ρυθμούς κατανάλωσης του κάρβουνου. Τον περασμένο μόνο χρόνο, η πεινασμένη κινέζικη οικονομία έκαψε 3,2 δις τόνους κάρβουνου!
Το Πεκίνο έχει ήδη προειδοποιήσει ότι η χώρα σύντομα θα φθάσει στην κορυφή της παραγωγής κάρβουνου εξωθώντας σε μεγαλύτερη εξάρτηση από τις ακριβές εισαγωγές πετρελαίου. Εντωμεταξύ, η Κίνα απαγόρευσε τις εξαγωγές diesel με το σκεπτικό ότι σύντομα μπορεί να χρειαστεί για την λειτουργία των γεννητριών.
Είναι πλέον παραδεκτό ότι η εξάντληση των φυσικών πόρων φρενάρει την ανάπτυξη. Απαιτείται σχεδιασμός για το μέλλον και απαιτείται άμεσα. Αύριο θα είναι αργά!
Διαβάστε όλα τα ενδιαφέροντα άρθρα της Ανάλυσης και της Ανάλυσης ΙΙ.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου