Γιώργος Παπανδρέου, η άνοδος και η πτώση…

Στις 7 Ιανουαρίου 2004, λίγο πριν τις εθνικές εκλογές, ο τότε Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σημίτης, προτείνει για διάδοχό του τον Γιώργο Παπανδρέου. Βασικό κριτήριο για την επιλογή αυτή είναι τα…γκάλοπ της εποχής που έδειχναν ότι ο ΓΑΠ είχε πολύ μεγάλη δημοφιλία και ότι μ΄αυτόν στην αρχηγία “παίζονταν” η νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εθνικές εκλογές. Ταυτόχρονα στήνονται κομματικές κάλπες σε όλη την Ελλάδα. Αντίπαλος του Γιώργου;…το λευκό!!!

Ο ΓΑΠ την ίδια ημέρα βρίσκεται στο Κιλελέρ «για να τιμήσει τους αγώνες του αγρότη». Περιστοιχισμένος από αγρότες σε καφενείο μαθαίνει Live από τα τηλεοπτικά δελτία και από την Φώφη Γεννηματά ότι έλαβε 1.013.533 ψήφους έναντι 1675 λευκών ψήφων.

Στις 7 Μάρτη ήρθε η  ήττα από τον Καραμανλή με διαφορά που…κανένα γκάλοπ δεν είχε προβλέψει. Για τουλάχιστο δυο (2) χρόνια το ΠΑΣΟΚ ήταν μουδιασμένο ενώ ο Γιώργος αδυνατούσε να αρθρώσει αντιπολιτευτικό λόγο. Όλες οι μεγάλες εφημερίδες και τα κανάλια δεν “έπαιζαν” Γιώργο. Το ΠΑΣΟΚ ήταν ο περίγελος και ο μόνιμος καρπαζοεισπράκτορας των τηλεοπτικών δελτίων.

Όταν ήρθε το 2007 και οι νέες εκλογές το ΠΑΣΟΚ δεν είχε προλάβει να ανακάμψει. Ο Βενιζέλος μαινόμενος οδεύει στο Ζάππειο. Θεωρεί εαυτόν φυσικό διάδοχο. Να σου και ο χυμένος καφές έξω από την Χαρ. Τρικούπη  και γυρνούν όλα αυτά μπούμερανγκ. Ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ αντιδρά. Οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ στηρίζουν “μονόπατα” Γιώργο.

Τα τηλεοπτικά δελτία δείχνουν «εκσυγχρονιστές» να μπαινοβγαίνουν στο γραφείο του Ευάγγελου. Το αποτέλεσμα αναμενόμενο. Σαρωτική νίκη υπέρ Γιώργου.

Από το 2007 έως το 2009 ο Γιώργος υποσχέθηκε τα πάντα στους πάντες. Υποσχέθηκε να μην πουλήσει δημόσιες επιχειρήσεις και το δημόσιο να επανακτήσει τον έλεγχο σε όσες τον έχει χάσει. Υποσχέθηκε μια ισχυρή κρατική τράπεζα ως αντίβαρο στην αισχροκέρδεια και τα ληστρικά επιτόκια. Υποσχέθηκε κοινωνικό κράτος, υποσχέθηκε ανάπτυξη, υποσχέθηκε τις «πρώτες 100 ημέρες» που θα άλλαζαν τα πάντα, υποσχέθηκε, υποσχέθηκε, υποσχέθηκε…

Με τόσες υποσχέσεις το αποτέλεσμα των εκλογών του 2009 μόνο τυχαίο δεν ήταν…

Η συνέχεια στο Δεύτερο μέρος…

Σχόλια