Οι ΑΠΕ υπερκαλύπτουν τις ενεργειακές ανάγκες

Εδώ είχα γράψει για το αιολικό δυναμικό της Ιαπωνίας. Είχα γράψει ότι θα μπορούσε να καλύψει πλήρως τις ενεργειακές ανάγκες όχι μόνο της Ιαπωνίας αλλά και του κόσμου ολόκληρου. Τώρα ήρθε και η επιβεβαίωση.

Το γράφημα(1) αυτό είναι από την τελευταία έκθεση του IPCC (Διακυβερνητικό πάνελ για την κλιματική αλλαγή) και αναπαριστά το δυναμικό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (γεωθερμική, υδροηλεκτρική, ωκεάνια, αιολική, βιομάζα και ηλιακή) σε EJ(2) (εξατζάουλ). Το έχω επεξεργαστεί στα ελληνικά ώστε να είναι κατανοητό απ' όλους.

Το δυναμικό καθορίζεται από διάφορους παράγοντες και συνεπώς δεν μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια παρά μόνο εντός ενός εύρους τιμών. Ως εκ τούτου έχουμε μια κεντρική, μια ελάχιστη και μια μέγιστη τιμή. Η αναπαράσταση αυτή γίνεται με τις κάθετες θαλασσί μπάρες. Το κάτω μέρος είναι το ελάχιστο εκτιμώμενο δυναμικό ενώ το πάνω το μέγιστο. Στο κάτω μέρος του γραφήματος κάτω από κάθε μπάρα αναγράφονται σε έναν πίνακα οι τιμές αυτές για καλύτερη εποπτεία.

Το γράφημα χωρίζεται σε τρεις περιοχές:
  • Μία που αναφέρεται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
  • Μία για την θέρμανση.
  • Και μία για την συνολική πρωταρχική ενέργεια (σύνολο ενεργειακών αναγκών)
Επίσης σε κάθε περιοχή έχει χαραχθεί μία οριζόντια κόκκινη γραμμή που αναπαριστά τις ενεργειακές απαιτήσεις κάθε ομάδας για το 2008.

Παρατηρούμε ότι η παγκόσμια ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσε να καλυφθεί πλήρως είτε από την αιολική είτε από την γεωθερμική ενέργεια δίνοντας τεράστιο μάλιστα πλεόνασμα. Παρατηρήστε ότι απαιτούνται 61EJ(2) και ότι η γεωθερμική μπορεί να δώσει ως μέγιστο 1109EJ(2) ενώ η αιολική 580EJ(2).

Σκεφτείτε τώρα πόσους μπελάδες θα μπορούσε να είχε αποφύγει η Ιαπωνία αν κάλυπτε τις ανάγκες της σε ηλεκτρικό από την αιολική ενέργεια. Ούτε πυρηνικά ατυχήματα, ούτε εισαγωγές πετρελαίου, ούτε τίποτε. Ενεργειακή αυτονομία και ενεργειακή ασφάλεια. Πάντως υπάρχουν έντονες σκέψεις στο Τόκιο για ανάπτυξη δικτύου ανεμογεννητριών. Ελπίζω μόνο οι σκέψεις να υλοποιηθούν κιόλας και να μην παραμείνουν μόνο σκέψεις.

Επιστρέφω στο γράφημα, όπου θέλω να σας επιστήσω την προσοχή στην περιοχή της πρωταρχικής ενέργειας. Παγκοσμίως η παροχή ενέργειας το 2008 ήταν 492EJ(2) (δεν έχει αλλάξει και πολύ σήμερα λόγω της οικονομικής κρίσης). Κοιτάξτε τώρα η άμεση ηλιακή ενέργεια τι δυναμικό έχει, από 1575 μέχρι 49837EJ(2). Πρόκειται για αστρονομικό ποσό που θα έλυνε μια για πάντα το πρόβλημα της εξάρτησης από το πετρέλαιο και των επιπτώσεων της εξάντλησής του.

Αν συνεχίσουμε να αρνούμαστε να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα προσπαθώντας να αντλήσουμε και την τελευταία σταγόνα του εναπομείνοντος πετρελαίου (έγραψα γι' αυτό εδώ), το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να καταστρέψουμε το περιβάλλον χωρίς τελικά να αποφύγουμε το αναπόφευκτο.

Χρειάζεται παγκόσμιος σχεδιασμός ώστε οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) να προωθηθούν με δυναμικό τρόπο επενδύοντας στην τεχνολογία που θα τις καταστήσει ακόμα πιο ανταγωνιστικές απ' ότι είναι ήδη αρκετές από αυτές σήμερα.

Διαβάστε όλα τα ενδιαφέροντα άρθρα της Ανάλυσης και της Ανάλυσης ΙΙ.

(1)Κάντε κλικ στο γράφημα για να το δείτε σε μεγέθυνση.
(2)1EJ=1018Joule=0,239cal (θερμίδες). Σημειώνω ότι η ποσότητα 1018 ισούται με 1000000000000000000.


Σχόλια

  1. αρλούμπες.

    Από αυτούς που μας έφεραν πλαστές μελέτες ανθρωπογενούς θέρμανσης του πλανήτη.

    Η Γερμανία που τα προωθεί αυτά, καλύπτει σήμερα το 1,5% (ενάμιση τοις εκατό) του συνόλου των ενεργειακών της αναγκών από ΑΠΕ. 1,5%.

    Με 22.000 αιολικά καλύπτει το 6,3% της ηλεκτρικής ζήτησης (και χρησιμοποιώντας τα Ελβετικά υδροηλεκτρικά για αντλησιοταμίευση)

    Μπορούμε λοιπόν να επναλαμβάνουμε την κάθε ανοησία, μπορεί και να την πιστεύουμε, αλλά δεν την κάνει "αλήθεια".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το ότι μέχρι σήμερα ελάχιστα κράτη έχουν κάνει σοβαρές κινήσεις προς την κατεύθυνση των ΑΠΕ αυτό δεν τις καθιστά μη αξιοποιήσιμες. Στο κάτω κάτω έχεις κάτι καλύτερο να προτείνεις; Το πετρέλαιο τελειώνει (δες τις σχετικές αναρτήσεις στις κατηγορίες Ανάλυση και Ανάλυση ΙΙ) και λίαν συντόμως θα βρεθούμε σε κατάστασης ενεργειακής ανεπάρκειας. Αν δεν βρούμε ενελλακτικές πηγές ενέργειας που να είναι βιώσιμες με τα σημερινά μεγέθη του πληθυσμού θα χρειαστεί να ρίξουμε το βιωτικό μας επίπεδο όχι στο 2006 αλλά στα επίπεδα προ του 1750, προτού ξεκινήσει η βιομηχανική επανάσταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου