Ορίστε η έκθεση των χωρών στο χρέος της Ελλάδας / PIIGS

Πριν από κάποιες μέρες είχα γράψει ότι η Ιρλανδία φοβίζει περισσότερο από την Ελλάδα και ότι οι δανειακές της υποχρεώσεις και το συνολικό εξωτερικό της χρέος είναι αρκετά μεγαλύτερο αυτών της Ελλάδας.

Τώρα προστίθεται ακόμη ένα στοιχείο που είναι επιβαρυντικό τόσο για την Ιρλανδία όσο και για την Πορτογαλία. Πρόκειται για την έκθεσή των χωρών αυτών στο ελληνικό χρέος.

Στο παραπάνω γράφημα(1) που έφτιαξα με την έκθεση των χωρών στο χρέος της Ελλάδας ως ποσοστό του ΑΕΠ κάθε μιας από αυτές φαίνεται ξεκάθαρα το τραγελαφικό της υπόθεσης. Οι χώρες με την μεγαλύτερη έκθεση είναι η Ιρλανδία με 3,9% και η Πορτογαλία με 4,3% των ΑΕΠ τους.

Στο σημείο αυτό φαίνεται ξεκάθαρα τι θα σήμαινε μία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Ένα αναπόφευκτο ντόμινο αναδιαρθρώσεων στην Ιρλανδία και στην Πορτογαλία.

Κοιτάξτε τώρα στο επόμενο γράφημα(1) την έκθεση κάθε χώρας συνολικά στο χρέος των PIIGS ως ποσοστό του ΑΕΠ κάθε μίας.

Παρατηρείστε την πολύ χαμηλή έκθεση της Ελλάδας (0,6%) και την τεράστια έκθεση της Ιρλανδίας (41,8%). Εξακολουθείτε να έχετε καμιά αμφιβολία ότι μια αναδιάρθρωση της Ελλάδας θα καταστρέψει την Ιρλανδία;

Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που δεν αφήνουν οι Ευρωπαίοι να προχωρήσει το σενάριο αυτό. Καταλαβαίνεται επίσης και τις δηλώσεις που έκανες ο Σαρκοζί περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Η έκθεση της χώρας του στο χρέος των PIIGS ακολουθεί αυτή της Ιρλανδίας (34,1%).

Η Πορτογαλία βρίσκεται και αυτή πολύ ψηλά στο 28,6%, ενώ και οι Ολλανδοί που τους απολαύσαμε με τις πρόσφατες επιθετικές δηλώσεις τους προς την Ελλάδα βρίσκονται στην τρίτη θέση μετά την Γαλλία (30,5%).

Τα νούμερα είναι αμείλικτα. Και όταν παρουσιάζονται με την μορφή γραφημάτων εξηγούν τις δηλώσεις που ακούμε στα δελτία ειδήσεων. Το μόνο που χρειάζεται είναι η εύρεση των στοιχείων και η οπτικοποίησή τους.

Διαβάστε όλα τα ενδιαφέροντα άρθρα της Ανάλυσης και της Ανάλυσης ΙΙ.

(1)Κάντε κλικ στο γράφημα για να το δείτε σε μεγέθυνση.

Σχόλια