Συμφωνία Ελλάδας-Λιβύης για χρήση 20δις δολαρίων;

Και ενώ ο πόλεμος στην Λιβύη συνεχίζεται με το ΝΑΤΟ να έχει ανανεώσει την εντολή του την 1η Ιούνη εξετάζοντας και το ενδεχόμενο χερσαίας υποστήριξης των Λίβυων αντικαθεστωτικών, μια συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης έρχεται στο φως της δημοσιότητας. Δεν έχει υπογραφεί ακόμα λόγω κυρίως των γαλλικών αντιρρήσεων που εμμέσως χρησιμοποιούν και το χρέος της Ελλάδας στην ΕΕ ως μοχλό πίεσης εμποδίζοντας έτσι το τέλος των συγκρούσεων. Αν όντως αληθεύει αυτό (δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι καθώς ο αξιωματούχος που έκανε την δήλωση δεν απεκάλυψε το όνομά του) θα πρόκειται για άλλο ένα παράδειγμα του πως η οικονομία ελέγχει τον κόσμο και απόδειξη του ότι σήμερα η κατοχή ξένων εδαφών διεκπεραιώνεται μέσω της υπερχρέωσης των κρατών.

Σύμφωνα με άρθρο των Kim Sengupta και Solomon Hughes στο uruknet.info έχουμε τα εξής:
Το λιβυκό καθεστώς διαπραγματεύεται μία μυστική συμφωνία με την Ελλάδα προκειμένου να κάνει χρήση 20 δις δολαρίων από τα δεσμευμένα στο εξωτερικό χρήματα για ανθρωπιστικούς λόγους που αφορούν και τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές στον εμφύλιο πόλεμο. Αξιωματούχοι στην Τρίπολη αναφέρουν ότι η κίνηση αυτή στοχεύει στην δρομολόγηση διαπραγματεύσεων για κατάπαυση του πυρός.

Πηγές του The Independent αναφέρουν ότι στην Τρίπολη έλαβαν χώρα συζητήσεις μεταξύ μίας ομάδας με επικεφαλή έναν πρώην διπλωμάτη από τον κύκλο του Έλληνα πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου και μέλη του καθεστώτος, μεταξύ των οποίων και ο Λίβυος πρωθυπουργός Al-Baghdadi Al-Mahmoudi. Οι συναντήσεις κατέληξαν σε ένα μνημόνιο κατανόησης το οποίο παραμένει ανυπόγραφο διότι, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η γαλλική κυβέρνηση προειδοποίησε τους Έλληνες ότι μια τέτοια συμφωνία θα προσδώσει νομιμοποίηση στον Muammar Gaddafi ως ηγέτη της Λιβύης και θα υποσκάψει την πολιτική απομόνωσής του που έχει υιοθετηθεί από το ΝΑΤΟ.

Πηγές του λιβυκού καθεστώτος ισχυρίζονται ότι μία συμφωνία χρήσης των πόρων του καθεστώτος ως ανθρωπιστική βοήθεια θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάπαυση πυρός και σε μία διαδικασία κατά την οποία ο Συνταγματάρχης Gaddafi θα παραχωρήσει εξουσίες, ενώ μπορεί ακόμη να σχηματιστεί και μία προσωρινή κυβέρνηση που θα περιλαμβάνει και μέλη των αντικαθεστωτικών της Βεγγάζης.

Οι εμπλεκόμενοι στις διαπραγματεύσεις ισχυρίζονται ακόμη ότι αξιωματούχοι από τις ΗΠΑ είναι ενήμεροι για τις συζητήσεις που λαμβάνουν χώρα και αφορούν την χρήση των δεσμευμένων πόρων για ανθρωπιστική βοήθεια. Ωστόσο έχουν αποφύγει να κάνουν δημόσιες δηλώσεις εξαιτίας των γαλλικών ευαισθησιών. Η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Hilary Clinton, δήλωσε ότι είναι ενήμερη για "πολλές και συνεχείς" προτάσεις ανθρώπων κοντά στον Λίβυο ηγέτη που διαπραγματεύονται την αποχώρησή του από την εξουσία, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Το μνημόνιο, αντίγραφο του οποίου έχει ο The Independent, αναφέρει ότι η Λιβύη και η Ελλάδα "αποφάσισαν να ενεργοποιήσουν άμεσα μία ισότιμη ανθρωπιστική επιχείρηση στην βάση διεθνών κριτηριών εκπληρώνοντας την επιτακτική ανάγκη για βοήθεια όλων των Λίβυων πολιτών καθώς και ανθρώπων άλλων εθνικοτήτων που ζουν στην Λιβύη ".

Ένας υψηλά ιστάμενος Λίβυος αξιωματούχος, ο οποίος βρίσκεται εκτός της χώρας,είπε ότι τώρα υπάρχει "προσωπική έχθρα" του Γάλλου Πρωθυπουργού, Nicolas Sarkozy, και του Εμίρη του Κατάρ (υποστηρικτής και αυτός των αντικαθεστωτικών)  ενάντια στον Συνταγματάρχη Gaddafi η οποία εμποδίζει τις ειρηνευτικές και ανθρωπιστικές προσπάθειες.

"Πιστεύουμε ακράδαντα ότι αυτό θα μπορούσε να ξεκινήσει μια διαδικασία διαλόγου. Αυτά είναι λιβυκά λεφτά που κρατούνται από ξένες τράπεζες. Η πρόταση ήταν ότι θα μπορούσαν να έχουν χρησιμοποιηθεί προς όφελος των Λίβυων και των δύο πλευρών της τρομερής διαίρεσης στην χώρα μας," δήλωσε ο αξιωματούχος.

"Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία στην Τρίπολη ότι ο Muammar Gaddafi θα πρέπει να φύγει. Το αν θα πάει στο εξωτερικό ή κάπου στην έρημο είναι κάτι που μπορεί να αποφασιστεί αργότερα. Όμως το να τίθεται ως προαπαιτούμενο των συνομιλιών η αποχώρηση του Gaddafi από το ΝΑΤΟ και το TNC [Transitional National Council] απλά καθυστερεί την διεξαγωγή των συνομιλιών."

"Το Ην. Βασίλειο και οι Γάλλοι το τραβάνε σε μάκρος, όμως πιστεύουμε ότι υπάρχουν άτομα με μεγάλη επιρροή στην Washington που επιθυμούν να δουν το τέλος των συγκρούσεων."

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, στην Λιβύη έχουν έχουν σκοτωθεί και στις δύο πλευρές σε μόλις τέσσερις μήνες, περί τα 10,000 με 15,000 άτομα.

Ο επικεφαλής εισαγγελέας του Διεθνούς Δικαστηρίου Εγκλημάτων Πολέμου ερευνά την υπόθεση ο Συνταγματάρχης Gaddafi να δίνει Viagra στους Λίβυους στρατιώτες προκειμένου οι τελευταίοι να προβαίνουν σε μαζικούς βιασμούς. Το καθεστώς αρνείται τον ισχυρισμό αυτό.

Δυτική διπλωματική πηγή ανέφερε επίσης ότι η γαλλική πίεση εμπόδισε την συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και του λιβυκού καθεστώτος. Αρνήθηκε όμως τους ισχυρισμούς ότι οι Γάλλοι ανακίνησαν το ζήτημα του ελληνικού χρέους στην ΕΕ ως μέσο πίεσης, προσθέτωντας όμως: "Δεν χρειάστηκαν να το κάνουν, εξυπακούονταν εύκολα στο μήνυμα."

Μία δικομματική ομάδα στο αμερικάνικο Κογκρέσο προέτρεψε τον Barack Obama να κάνει χρήση των δεσμευμένων πόρων του λιβυκού καθεστώτος για την χρηματοδότηση ανθρωπιστικών προμηθειών. Την ίδια στιγμή, ο Obama αντιμετωπίζει την αυξανόμενη κριτική τόσο των Ρεμπουμπλικάνων όσο και των Δημοκρατικών για την στήριξή του στον πόλεμο της Λιβύης.

Εντωμεταξύ, στην συνάντηση του "Libyan contact Group" στο Abu Dhabi, οι αντικαθεστωτικοί έλαβαν δέσμευση για βοήθεια 1δις δολαρίων. Όμως το ποσό αυτό αποτελεί μόνο ένα μικρό μέρος του ποσού που ζήτησε το TNC. Η διοίκηση των αντικαθεστωτικών δήλωσε ότι έχει ανάγκη τουλάχιστον άλλων 3δις δολαρίων.

Διαβάστε όλα τα ενδιαφέροντα άρθρα της Ανάλυσης, της Ανάλυσης ΙΙ και της Ανάλυσης ΙΙΙ.

Σχόλια