370δις δολάρια για τις αρκτικές μεταφορές

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο ρωσικός μεταλλευτικός γίγαντας Norilsk σκοπεύει να ξοδέψει - κρατηθείτε - 370 δις δολάρια (ποσό σχεδόν ίσο με το δημόσιο χρέος της Ελλάδας) προκειμένου να διπλασιάσει τις μεταφορές μέσω του Αρκτικού Ωκεανού μέχρι το 2016 καθώς η παγκόσμια υπερθέρμανση (global warming) έχει μειώσει την παγοκάλυψη στην περιοχή αυτή.

Η εταιρία θα αυξήσει την μεταφορά μετάλλων και άνθρακα δια μέσου της Βόρειας Θάλασσας από το ρωσικό λιμάνι Murmansk κοντά στην Φιλανδία προς την Κίνα και την Ν. Κορέα.

Η διαδρομή αυτή κοστίζει 120 δολάρια ανά τόνο και είναι λιγότερο του μισού της αντίστοιχης διαδρομής μέσω της διώρυγας του Σουέζ.

Σύμφωνα με τον Ισλανδό πρόεδρο Olafur Ragnar Grimsson ο ρυθμός της παγκόσμιας υπερθέρμανσης στον Αρκτικό κύκλο ήταν το 2010 τρεις φορές μεγαλύτερος από οπουδήποτε αλλού μειώνοντας τα ταξίδια μεταξύ της Ασίας, της Ευρώπης και της Αμερικής κατά 40-50% και προσελκύοντας το ενδιαφέρον των γειτονικών χωρών.

Το ερώτημα που τίθεται όμως είναι αν η παρουσία του ανθρώπου στον Αρκτικό κύκλο θα επιδεινώσει το ήδη υπάρχον πρόβλημα της υποχώρησης της παγοκάλυψης. Άλλωστε από την στιγμή που θα καθιερωθούν οι εν λόγω διαδρομές κάθε ενδεχόμενη επιστροφή του πάγου θα αναχαιτίζεται με τεχνητό τρόπο από τον άνθρωπο ώστε να μην εμποδίζεται η επιχειρηματική δραστηριότητα. 370δις είναι πολλά λεφτά ώστε να αφεθούν να παγώσουν στον Βόρειο Πόλο.

Διαβάστε όλα τα ενδιαφέροντα άρθρα της Ανάλυσης, της Ανάλυσης ΙΙ και της Ανάλυσης ΙΙΙ.

Σχόλια