Ο Paul Krugman γράφει για το default της Αργεντινής το 2001 και την πολύ μεγάλη και διαρκή ανάκαμψη της χώρας αυτής.
Η Αργεντινή υπέφερε τρομακτικά στο διάστημα μεταξύ 1998 και 2001 καθώς προσπάθησε να είναι ορθόδοξη και να κάνει το σωστό. Μετά το default στα τέλη του 2001 υπέστη μια βαθιά βύθιση αλλά σύντομα άρχισε μία γοργή ανάκαμψη η οποία συνεχίστηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σίγουρα το παράδειγμα της Αργεντινής υπαινίσσεται ότι το default είναι σπουδαία ιδέα. Το επιχείρημα εναντίον του ελληνικού default είναι ότι η χώρα αυτή είναι διαφορετική (το οποίο για να είμαστε ειλικρινείς είναι συζητήσιμο).
Με εξέπληξαν πραγματικά αυτοί που πείστηκαν ότι η Αργεντινή δεν θα μπορούσε πια να θεωρείται σοβαρή χώρα. Γιατί δεν θα μπορούσε να είναι σοβαρή χώρα; Και στην Αργεντινή όπως και οπουδήποτε αλλού, το να είσαι σοβαρός είναι καταστροφή.
Το γράφημα (κάντε κλικ πάνω για να το δείτε σε μεγέθυνση) αναπαριστά το πραγματικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Αργεντινής συναρτήσει του χρόνου από το 1998 εώς το 2010.
Διαβάστε όλα τα ενδιαφέροντα άρθρα της Ανάλυσης, της Ανάλυσης ΙΙ και της Ανάλυσης ΙΙΙ.
Πάντως το default δεν είναι ποτέ ανώδυνο και αν η Ελλάδα πήγαινε σε default θα "πονούσε" πολύ περισσότερο από την Αργεντινή. Η Αργεντινή έχει πετρέλαιο και εξάγει τρόφιμα. Η οικονομία της Ελλάδας βασίζεται στις υπηρεσίες.
ΑπάντησηΔιαγραφή