Τα CDS που πούλησε το ΤΤ αξίζουν σήμερα 27δις

Πριν από κάποιες μέρες είχα αναφερθεί σε ένα post για τα ασφάλιστρα κινδύνου στην κατοχή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (ΤΤ).

Τα CDS αυτά πουλήθηκαν τον Δεκέμβριο του 2009 αποφέροντας ένα κέρδος 40 εκ. δολαρίων, αστείο ποσό δηλαδή. Και λέω αστείο γιατί σήμερα τα ίδια CDS αξίζουν το αστρονομικό ποσό των 27 δις δολαρίων.

Τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να αποτρέψουν ένα σύνολο από ιδιωτικοποιήσεις και περικοπές που στερούν από την οικονομία ζωτικές ανάσες βυθίζοντάς την σε μία ανατροφοδοτούμενη ύφεση και συντηρώντας ένα κλίμα αβεβαιότητας που επιβαρρύνει περαιτέρω το οικονομικό κλίμα.

Τώρα, ο βουλευτής της ΝΔ, Πάνος Καμμένος, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου για προδοσία εξαιτίας αυτής ακριβώς της πώλησης των CDS στην IJ Partners, η οποία σημειώνω ότι σε μία συνέντευξη τύπου αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμιξή της στην αγορά CDS του ελληνικού χρέους.

Η IJ Partners είναι μια εταιρία με έδρα την Γενεύη στην οποία φιγουράρουν προσωπικότητες όπως η πρώην οικονομολόγος του ΔΝΤ, Μιράντα Ξαφά, ο πρώην δοικητής της Τράπεζας Πειραιώς και ο Θεόδωρος Μάργκελος, γνωστός εξαγωγέας που κατηγορήθηκε για εξαπάτηση βαπτίζοντας ελληνικό καλαμπόκι ως εισαγόμενο από το Κόσσοβο.

Τελικά κάποιοι ή θα πρέπει να είναι πολύ ανόητοι ή πολύ πονηροί και να έχουν αποκομίσει τεράστια κέρδη. Ότι και να διαλέξετε πάντως η ουσία παραμένει η ίδια. Ποια; Μα το ότι τελικά ο απλός πολίτης σηκώνει όλα τα βάρη.

Διαβάστε όλα τα ενδιαφέροντα άρθρα της Ανάλυσης και της Ανάλυσης ΙΙ.

Σχόλια