Οι G7 αδυνατούν να τροφοδοτήσουν την ανάπτυξη στην Ελλάδα

Στο προηγούμενο post έγραψα ότι στην γύρω περιοχή δεν υπάρχει κάποια οικονομία που να αναπτύσσεται ισχυρά και να μπορεί να παρασύρει και την ελληνική σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Μα θα μου πείτε, η Γερμανία ή η Γαλλία δεν έχουν θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης;

Ναι έχουν! Όμως οι θετικοί αυτοί ρυθμοί δεν έχουν αντισταθμίσει την συστολή του ΑΕΠ την προηγούμενη περίοδο. Αυτό φαίνεται καθαρά στον πίνακα (κάντε κλικ για να τον δείτε σε μεγέθυνση). 

Βλέπουμε ότι η Γερμανία βρίσκεται ακόμη στο -1.1% σε σχέση με το ΑΕΠ της το 2007. Η Γαλλία από την άλλη στο -1.4%. Δεν συζητάμε βεβαίως για την Ιταλία, το Ην. Βασίλειο ή την Ιαπωνία που είναι ακόμη στο -4.5%, -4.2% και -4.6% αντίστοιχα.

Μόνο ο Καναδάς και οι ΗΠΑ βρίσκονται σε θετικό πρόσημο (+1.5% και +0.1% αντίστοιχα). Ας μην ξεχνάμε όμως ότι στις ΗΠΑ η ανεργία έχει εκτοξευθεί και η αύξηση αυτή είναι κατά κάποιο τρόπο τεχνητή.

Οι χώρες του πίνακα είναι τα μέλη του G7. Αν λοιπόν οι 7 ισχυρότεροι βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση πως περιμένουμε να έχουμε ανάπτυξη και επενδυτές στην Ελλάδα; Αφήστε που οι επενδυτές τώρα έχουν βρει άλλη πηγή εσόδων. Τα αναπτυξιακά έργα δεν αποδίδουν όσο τα στοιχήματα για χρεοκοπίες κρατών. Δυστυχώς ο πλούτος που βρίσκεται στα χέρια λίγων εξακολουθεί να αυξάνει ξεζουμίζωντας τα κράτη τα οποία δεν έχουν την παραμικρή ελπίδα να επιστρέψουν σε ανάπτυξη.

Διαβάστε όλα τα ενδιαφέροντα άρθρα της Ανάλυσης, της Ανάλυσης ΙΙ και της Ανάλυσης ΙΙΙ.

Σχόλια