Ορίστε τι θα γίνει στο τέλος με το χρέος της Ελλάδας και των PIIGS

Στις ΗΠΑ εδώ και μια δεκαετία προχωράνε τυπώνοντας δολάρια και αυξάνοντας το χρέος. Όταν είχαν πρόβλημα "κόβανε" χρήμα και όχι τις δημόσιες δαπάνες, οι οποίες θα σήμαιναν λιγότερη ανάπτυξη.

Αντιθέτως στην Ελλάδα "κόβονται" οι δημόσιες δαπάνες, οι μισθοί και οι συντάξεις. Στραγγαλίζεται η ζήτηση και η ανάπτυξη βυθίζεται. Η δυναμική του χρέους είναι τέτοια που δεν μπορεί να αντισταθμιστεί από χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Ακόμη και αν μπει τάξη στα δημόσια οικονομικά αυτό δεν θα σημάνει την έξοδο από την κρίση για τον απλό λόγο ότι για συμβεί αυτό απαιτείται κάπου αλλού να υπάρχει ισχυρή ανάπτυξη που να παρασύρει και την Ελλάδα. Αυτό όμως δεν συμβαίνει.

Οι περισσότερες χώρες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα και έχουν προβεί και αυτές σε προγράμματα περικοπών. 

Τα νέα δάνεια που δίνονται στην Ελλάδα δεν λύνουν το πρόβλημα, αντιθέτως το επιδεινώνουν. Δεν σταματάς μια χιονοστιβάδα βάζοντας περισσότερο χιόνι.

Στο παρελθόν τα προβλήματα αυτά λύνονταν με υποτίμηση του νομίσματος κόβοντας περισσότερο. Το κάναμε με τις δραχμές. Τώρα με το ευρώ δεν έχουμε το δικαίωμα.

Όμως για σκεφτείτε τι θα συμβεί αν το πείραμα της Ελλάδας αποτύχει (που θα αποτύχει) και ακολουθήσουν η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιταλία κλπ. Το ΑΕΠ της Ελλάδας είναι μόλις το 3% του συνολικού της Ερωζώνης. Της Ισπανίας αντιθέτως αγγίζει το 12%.

Η επιλογή της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν "παίζει". Απλά θα διαλύσει την Ένωση γιατί θα βυθίσει την εμπιστοσύνη. Και όχι μόνο την Ευρώπη αλλά και τις ΗΠΑ που κρέμονται από μια κλωστή. Πάρτε το τι συνέβη με την κατάρρευση της Lehman Brothers και πολλαπλασιάστε το επί 10.

Τι απομένει λοιπόν; Να αρχίσει η ΕΚΤ να τυπώνει ευρώ! Ναι, αυτό θα γίνει στο τέλος.

Ποιος θα πληρώσει το νέο χρήμα; Όλοι οι Ευρωπαίοι θα αναλάβουν τις ευθύνες τους και αυτή η παράλυτη ΕΕ θα αποκτήσει επιτέλους πόδια για να στηριχθεί.

Α, και κάτι άλλο. Μην νομίζετε ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα με τόσο χάλια δημοσιονομικά στοιχεία. Η Αγγλία σε τέσσερα χρόνια διπλασίασε το δημόσιο χρέος της από τις 620,111 λίρες στο 1,298,700 λίρες (κάντε κλικ στην εικόνα για να το δείτε). Αυτό αντιστοιχεί σε ετήσιο έλλειμμα περισσότερο από 20% το χρόνο, δηλ. διπλάσιο αυτού που έχει τώρα η Ελλάδα.

Διαβάστε όλα τα ενδιαφέροντα άρθρα της Ανάλυσης, της Ανάλυσης ΙΙ και της Ανάλυσης ΙΙΙ.

Σχόλια