Δημοκρατία vs Μυθολογία: Η μάχη στην Πλατεία Συντάγματος

Το άρθρο που ακολουθεί καταρρίπτει τους μύθους που έχουν καλλιεργηθεί για το bailout της Ελλάδας και για τους άχρηστους και τεμπέληδες Έλληνες που έγιναν δεκτοί στην ΕΕ μόνο και μόνο επειδή η χώρα τους αποτέλεσε το λίκνο της Δημοκρατίας στην αρχαιότητα.

Ποτέ δεν υπήρξα τόσο αποφασισμένος προκειμένου να προσπαθήσω να κατανοήσω ένα γεγονός: ότι οι διαδηλώσεις στην Ελλάδας μας αφορούν όλους.

Αυτό που συμβαίνει αυτή την στιγμή στην Αθήνα είναι η αντίσταση σε μία εισβολή, μία εισβολή τόσο άγρια όσο εκείνη που υπέστη η Πολωνία το 1939. Ο στρατός των εισβολέων φοράει κουστούμια αντί για στρατιωτικές στολές και διαθέτει φορητούς υπολογιστές αντί για πιστόλια αλλά ας μην έχουμε καμία αμφιβολία: η επίθεση στην αυτοδιάθεσή μας είναι εξίσου βίαιη και σχολαστική. Τα συμφέροντα των ιδιωτικών κεφαλαίων υπαγορεύουν την πολιτικού ενός κυρίαρχου έθνους με τρόπο υπερβολικό και αντίθετο στο εθνικό συμφέρον. Αγνοήστε το και θα θέσετε τον εαυτό σας σε κίνδυνο. Διερωτηθήτε όμως: εάν περάσει όλο αυτό θα σταματήσει εδώ; Οι δικαστικοί κλητήρες δεν θα κυνηγήσουν την Πορτογαλία και την Ιρλανδία μετά. Και κατόπιν την Ισπανία και το Ην. Βασίλειο. Όμως ήδη αρχίζει να συμβαίνει. Γι' αυτό δεν μπορείτε να αγνοήσετε αυτά τα γεγονότα.

Οι δυνάμεις εισηγήθηκαν ότι υπάρχουν πολλά προς πώληση. Ο Josef Schlarmann, ένα σημαίνον μέλος του κόμματος της Angela Merkel, πρότεινε πρόσφατα να πουλήσουμε μερικά από τα νησιά μας σε ιδιώτες ώστε να πληρώσουμε τα επιτόκια στα δάνεια που μας επέβαλλαν προκειμένου να σταθεροποιήσουμε τους οικονομικούς οργανισμούς και ένα αποτυχημένο νομισματικό επιχείρημα. (Βεβαίως δεν είναι σύμπτωση ότι πρόσφατες μελέτες εντόπισαν τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου κάτω από το Αιγαίο).

Η Κίνα ενεπλάκη επειδή έχει στην κατοχή της τεράστια νομισματικά αποθέματα εκ των οποίων περισσότερο του 1/3 είναι σε ευρώ. Ιστορικά μνημεία όπως η Ακρόπολη θα μπορούσαν να πουληθούν σε ιδιώτες. Εάν δεν πράξουμε σύμφωνα με τις υποδείξεις, η ρητή απειλή είναι ότι ξένοι και υπεύθυνοι πολιτικοί θα μας εξαναγκάσουν. Ας κάνουμε τον Παρθενώνα και την Αρχαία Αγορά ένα πάρκο του Disney όπου κακοπληρωμένοι ντόπιοι ντυμένοι όπως ο Πλάτωνας ή ο Σωκράτης θα ικανοποιούν τις φαντασίες των πλουσίων.

Είναι ζωτικής σημασίας να γίνει κατανοητό ότι δεν επιθυμώ να απαλλάξω τους συμπατριώτες μου από τις ευθύνες τους. Έφυγα από την Ελλάδα το 1991 και δεν ξαναεπέστρεψα μέχρι το 2006. Τους πρώτους μήνες κοιτούσα γύρω μου και έβλεπα μια χώρα εντελώς διαφορετική από αυτή που είχα αφήσει. Σε όλες τις γιγαντοαφίσες, στις στάσεις λεωφορείων και στα περιοδικά έβλεπα διαφημίσεις για χαμηλότοκα δάνεια. Επρόκειτο για τζάμπα χρήμα. Έχεις ένα δάνειο που δεν μπορείς να εξυπηρετήσεις; Έλα και πάρε ένα ακόμη μεγαλύτερο δάνειο από εμάς και θα σου δώσουμε ως μπόνους έναν δωρεάν χορό της κοιλιάς. Και τα ονόματα που υπέγραφαν αυτές τις διαφημίσεις δεν ήταν γνωστά: HSBC, Citibank, Credit Agricole, Eurobank, κ.λ.π.

Λυπάμαι που το παραδέχομαι αλλά τσίμπησα το δόλωμα. Ο ελληνικός ψυχισμός έχει πάντα την Αχίλλειο φτέρνα του, μια λανθάνουσα κρίση ταυτότητας. Βρισκόμαστε στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων και η κουλτούρα μας ακριβώς γι' αυτό τον λόγο υπήρξε ανέκαθεν ένα χωνευτήρι. Αντί να εκτιμήσουμε αυτό τον πλούτο αποφασίσαμε να γίνουμε Ευρωπαίοι,  Καπιταλιστές, Μοντέρνοι, Δυτικοί. Και γαμώτο, θα ήμασταν καλοί σε αυτό. Θα ήμασταν οι πιο Ευρωπαίοι, οι πιο Καπιταλιστές, οι πιο Μοντέρνοι, οι πιο Δυτικοί. Είμαστε έφηβοι με την πλατινένια πιστωτική κάρτα των γονιών τους.
Δεν κατάφερνα να δω ένα ζευγάρι γιαλιά ηλίου χωρίς την φίρμα Diesel ή Prada. Τα αυτοκίνητα ήταν κατά κύριο λόγο Mercedes και BMWs. Εάν κάποιος πήγαινε για διακοπές κάπου πλησιέστερα από την Ταϋλάνδη το κρατούσε μυστικό. Υπήρχε μια εκπληκτική έλλειψη κοινής λογικής και καμία προειδοποίηση ότι αυτή η Άνοιξη Ευημερίας μπορεί να μην είναι ανεξάντλητη. Γίναμε ένα έθνος υπνοβατών προς το βαθύ άκρο της νεόχτιστης με ιταλικά πλακάκια πισίνας μας χωρίς να σκεφτόμαστε ότι σε κάποιο σημείο τα δάκτυλά μας μπορεί να μην είναι σε θέση να αγγίξουν τον πυθμένα.

Αυτή η ανευθυνότητα ωστόσο αποτελούσε μόνο ένα μικρό μέρος του προβλήματος. Το πολύ μεγαλύτερο μέρος ήταν η ανάδειξη μιας νέας τάξης ξένων συμφερόντων που οδηγούνταν από την πλουτοκρατία, μια εκκλησία που κυριαρχούνταν από την απληστία και έναν πολιτικός δυναστισμός που κατέστησε το επώνυμο του υποψηφίου το μοναδικό πράγμα που σκεφτότανε ο εκλογέας όταν πήγαινε στην κάλπη. Και καθώς δανειζόμασταν και ξοδευαμε (το οποίο χαριτωμένα καλείται "ανάπτυξη"), μας ρουφούσανε και την τελευταία ρανίδα αίματος από το άλλο άκρο μέσω ενός συστήματος διαφθοράς τόσο αισχρό όσο αξίζει σε κάθε δημοκρατική μπανανία. Τόσο διαδεδομένο και συνυφασμένο με κάθε δραστηριότητα που όλοι απλά ανασήκωναν τους ώμους τους και το αποδεχόντουσαν ή γινόντουσαν μέρος του.

Ξέρω ότι είναι αδύνατο να συνοψίσω σε ένα μονάχα post την ιστορία, την γεωγραφία και την νοοτροπία που κατάφερε να γονατίσει την πιο όμορφη γωνιά της ηπείρου μας και μετέτρεψε έναν από τους πιο παλιούς πολιτισμούς που αποτελούσε πηγή έμπνευσής σε ένα αστείο. Ξέρω ότι είναι αδύνατο να σας επικοινωνήσω το αίσθημα απόγνωσης και απογοήτευσης που είναι διαρκώς παρών σε κάθε συζήτηση που είχα με τους φίλους μου τους τελευταίους μήνες. Όμως είναι σημαντικό τουλάχιστον να προσπαθήσω διότι η απανθρωποίηση και η δαιμονοποίηση του λαού μου εκτυλίσσεται γοργά.

Διαβάζω ανυπόμονα ένα δημοσίευμα όπου ουσιαστικά θαυμάζει τον τρόπο που η Μαφία καταφέρνει να διαχειριστεί εκείνους που δεν πληρώνουν τα χρέη τους και ότι "ένα μπαστούνι του μπέιζμπολ θα μπορούσε να είναι αυτό που χρειάζεται για να τακτοποιηθεί το δίχως τέλος χάος του ελληνικού χρέους". Το δημοσίευμα το αιτιολογεί αυτό ξεδιπλώνοντας μια σειρά από γενικεύσεις και προκαταλήψεις τόσο ανακριβείς και τόσο δηλητηριώδεις που αν κάποιος είχε αντικαταστήσει την λέξη "Έλληνες" με τις λέξεις "Μαύροι" ή "Εβραίοι", ο συγγραφέας θα είχε συλληφθεί από την αστυνομία και θα είχε κατηγορηθεί με εγκλήματα μίσους. (Πάντα δίνω links, αλλά όχι σε αυτή την περίπτωση - Θα καιγόμουν στο πυρ το εξώτερο αν αύξανα την επισκεψιμότητα αυτής της μέγαιρας).

Λοιπόν ας ασχοληθώ λίγο με αυτή την Μυθολογία των ΜΜΕ.

  • Οι Έλληνες είναι τεμπέληδες. Αυτό υπογραμμίζει αυτό που λέγεται και γράφεται για την κρίση, η υποθετική εμπλοκή της υποτιθέμενης χαλαρής μεσογειακής εργατική ηθικής μας βρίσκεται στην καρδιά της αυτοπροκαλούμενης πτώσης μας. Όμως σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ φαίνεται ότι το 2008 οι Έλληνες εργάστηκαν κατά μέσο όρο 2120 ώρες τον χρόνο. Δηλ. 690 περισσότερες ώρες από τον μέσο Γερμανό , 467 από τον μέσο Βρετανό και 356 ώρες περισσότερο από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ. Μόνο οι Κορεάτες δουλεύουν περισσότερο. Επιπλέον η άδεια μετ' αποδοχών είναι κατά μέσο όρο 23 ώρες στην Ελλάδα, λιγότερη από τις περισσότερες χώρες της ΕΕ συμπεριλαμβανομένου και του ελαχίστου των 28 ημερών του Ην. Βασιλείου και των 30 της Γερμανίας.
  • Οι Έλληνες συνταξιοδοτούνται νωρίς. Το στοιχείο των 53 χρόνων μέσης ηλικίας συνταξιοδότησης είναι διαστρεβλωμένο. Τόσο πολύ ώστε να καταστεί μία βεβαιότητα. Το στοιχείο προκύπτει από ένα ασαφές σχόλιο τους site των New York Times. Κατόπιν αναπαράχθηκε από το Fox News και από άλλες εφημερίδες. Οι Δημόσιοι Υπάλληλοι στην Ελλάδα έχουν την δυνατότητα να αποσυρθούν μετά από 17,5 χρόνια υπηρεσίας λαμβάνοντας όμως μόνο την μισή σύνταξη. Το στοιχείο των 53 χρόνων είναι ένας λανθασμένα επικοινωνημένος συνδυασμός ανάμεσα στο νούμερο αυτών που επέλεξαν να κάνουν το παραπάνω (στην πλειονότητα μέρος των περιπτώσεων ακολουθεί διαφορετική καριέρα) και των ατόμων που παρέμειναν στον Δημόσιο Τομέα μέχρι την στιγμή που έγιναν δικαιούχοι πλήρης σύνταξης. Κοιτώντας τα νούμερα της Eurostat του 2005, η μέση ηλικία εξόδου από την εργασία για τους Έλληνες (φαίνεται στο επόμενο γράφημα) ήταν 61,7 χρόνια, υψηλότερη αυτής της Γερμανίας, της Γαλλίας ή της Ιταλίας και υψηλότερη της μέσης ηλικίας της Ένωσης των 27. Από τότε η Ελλάδα αναγκάστηκε να αυξήσει την ελάχιστη ηλικία επίτευξης των κριτηρίων δύο φορές για να ικανοποιήσει τις προϋποθέσεις του bailout και από τότε τα στοιχεία θα είναι πιθανότητα ακόμα ποιο υψηλά.
  • Η Ελλάδα είναι μια ασθενής οικονομία που δεν θα έπρεπε ποτέ να γίνει μέλος της ΕΕ. Ένας ισχυρισμός που απευθύνεται συχνά στην Ελλάδα είναι ότι η συμμετοχή της στην ΕΕ οφείλεται στο ότι υπήρξε το λίκνο της δημοκρατίας. Αυτό είναι μακρυά από την πραγματικότητα των γεγονότων. Η Ελλάδα κατέστη το πρώτο μέλος της ΕΟΚ εκτός του μπλοκ των 6 ιδρυτικών μελών (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και οι χώρες της Μπενελουξ) το 1962, πολύ πριν το Ην. Βασίλειο. Υπήρξε μέλος της ΕΕ για 30 χρόνια. Θεωρούνταν από την Παγκόσμια Τράπεζα ως μία "ισχυρή οικονομία" και το 2005 έλαβε την 22η θέση για την ποιότητα ζωής της ανθρώπινης ανάπτυξης στον κόσμο, πιο ψηλά από το Ην. Βασίλειο, την Γερμανία και την Γαλλία. Στο τέλος του 2009 κατείχε την 24η θέση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας. Επιπλέον, σύμφωνα με το Πανεπιστημιακό Κέντρο Διεθνών Συγκρίσεων της Pennsylvania, η παραγωγικότητα της Ελλάδας λαμβάνοντας υπόψη το ΑΕΠ ανά άτομο και ανά εργατοώρα είναι πιο υψηλή από την Γαλλία, την Γερμανία και τις ΗΠΑ και πιο υψηλή κατά 20% από αυτήν στο Ην. Βασίλειο.
  • Το πρώτο σχέδιο σωτηρία δημιουργήθηκε για να βοηθήσει τον ελληνικό λαό αλλά δυστυχώς απέτυχε. Δεν είναι έτσι. Το πρώτο bailout δημιουργήθηκε για να σταθεροποιήσει την Ευρωζώνη και να της δώσει χρόνο. Δημιουργήθηκε για να αποτραπεί ακόμη ένα σοκ των αγορών του στιλ Lehman Brothers σε μία περίοδο στην οποία οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί ήταν εξαιρετικά ασθενείς για να μπορέσουν να αντισταθούν. Σύμφωνα με τα λόγια της οικονομολόγου του BBC, Stephanie Flanders: "Ας το θέσουμε διαφορετικά: η Ελλάδα δείχνει λιγότερο ικανή να αποπληρώσει απ' ότι ένα χρόνο πριν - ενώ το σύστημα ως σύνολο δείχνει να είναι σε καλύτερη κατάσταση για να αντιμετωπίσει ένα default... Από την οπτική τους, η αγορά χρόνου δούλεψε για την Ευρωζώνη. Απλά δεν δούλεψε τόσο καλά για την Ελλάδα." Εάν το bailout είχε σχεδιαστεί για να βοηθήσει τη Ελλάδα να αντεπεξέλθει στα χρέη της, τότε η Γαλλία και η Γερμανία δεν θα είχαν επιμείνει σε μελλοντικά στρατιωτικά συμβόλαια πολλών δισεκατομμυρίων. Όπως εξήγησε ο Daniel Cohn-Bendit, μέλος του Ευροκοινωβουλίου και αρχηγός των πρασίνων: "Τους τελευταίους 3 μήνες εξαναγκάσαμε την Ελλάδα να επικυρώσει αρκετά δις σε συμβόλαια εξοπλισμών. Γαλλικές φρεγάτες που οι Έλληνες θα πρέπει να αγοράσουν για 2,5δις. Ελικόπτερα, αεροπλάνα, γερμανικά υποβρύχια."
  • Το δεύτερο bailout σχεδιάστηκε για να βοηθήσει τον ελληνικό λαό και θα πετύχει στα σίγουρα. Παρακολούθησα την Merkel και τον Sarkozy καθώς έκαναν τις από κοινού δηλώσεις τους εχθές. Ήταν προικισμένες με φράσεις όπως "Οι αγορές ανησυχούν", "οι επενδυτές θέλουν εξασφάλιση" και στουμπωμένες με τεχνική μονεταριστική γλώσσα. Ακουγόντουσαν σαν μια ομάδα μηχανικών που έκαναν μικρορυθμίσεις σε μία μη επανδρωμένη σεληνάκατο που επρόκειτο να εκτοξευθεί στο διάστημα. Ήταν εντελώς απογυμνωμένες από κάθε λογική ότι στο κέντρο αυτού που συζητιούνταν βρίσκονταν η προτεινόμενη επέκταση της μιζέριας, της φτώχειας, του πόνου και ακόμη και του θανάτου που ένας κυρίαρχος Ευρωπαίος εταίρος, ένα ολάκερο έθνος θα υποστεί. Στην πραγματικότητα οι περισσότεροι σχολιαστές συμφωνούν ότι αυτό το δεύτερο πακέτο έχει σχεδιαστεί για να κάνει ακριβώς αυτό που έκανε και το πρώτο: να εξαγοράσει περισσότερο χρόνο για τις τράπεζες εις βάρος των Ελλήνων. Δεν υπάρχει καμία ελπίδα ότι η Ελλάδα θα μπορέσει ποτέ να αποπληρώσει το χρέος της - το default είναι αναπόφευκτο. Απλά εξυπηρετεί τους τόκους και θα συνεχίσει να το κάνει αιωνίως.
Και ο μεγαλύτερος μύθος όλων: Οι Έλληνες διαδηλώνουν επειδή θέλουν το bailout αλλά όχι την λιτότητα που αυτό επιφέρει. Αυτό είναι θεμελιακά ψέμα. Οι Έλληνες διαδηλώνουν επειδή δεν θέλουν το bailout. Έχουν ήδη αποδεχθεί περικοπές που θα ήταν αβυσσαλέες στο Ην. Βασίλειο - σκεφτείτε τι κάνει ο Cameron και πολλαπλασιάστε το επί 10. Τα επιδόματα δεν έχουν πληρωθεί εδώ και 6 μήνες. Οι βασικοί μισθοί περιεκόπησαν στα 550 ευρώ μηνιαίως.

Η μητέρα μου που είναι κοντά στα 70, που δούλεψε όλη τη ζωή της για το Αρχαιολογικό Τμήμα του Υπουργείου Πολιτισμού, που πλήρωσε φόρους, ασφάλειες και συνταξιοδοτικές εισφορές για περισσότερο από 45 χρόνια, είδε την σύνταξή της να μειώνεται σε λιγότερο από 500 ευρώ το μήνα. Και πρέπει να αντιμετωπίσει τον ίδιο πληθωρισμό των τιμών στην ενέργεια και στα τρόφιμα όπως και η υπόλοιπη Ευρώπη.

[...]Συνεπώς, δεν είναι οι Έλληνες που αντιδρούν στις περικοπές. Δεν υπάρχει πια τίποτε για να κόψεις. Το ακονισμένο μαχαίρι του ΔΝΤ έφτασε στο λευκό και γεμάτο από αρθρίτιδα κόκκαλο. Οι Έλληνες καταλαβαίνουν ότι μία δεύτερη σωτηρία είναι απλά σαν να "κλωτσάς την καρδάρα στον δρόμο". Το πρωτογενές έλλειμμα της Ελλάδας είναι στην πραγματικότητα κάτω από τα 5δις ευρώ. Τα υπόλοιπα 48δις εξυπηρετούν το χρέος συμπεριλαμβανομένου και αυτού από το πρώτο bailout, ένα τρίτο του οποίου είναι καθαρά τόκοι. Η ΕΕ, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ επιθυμούν τώρα να συσσωρεύσουν ακόμη περισσότερο χρέος στον τεράστιο σωρό για να εξυπηρετήσουν τους τόκους για ακόμη έναν χρόνο. Και οι Έλληνες είδαν την μπλόφα. Βροντοφώναξαν "Enough is enough. Κρατήστε τα λεφτά σας."


Διαβάστε όλα τα ενδιαφέροντα άρθρα της Ανάλυσης, της Ανάλυσης ΙΙ και της Ανάλυσης ΙΙΙ.

Σχόλια