Το Μεσοπρόθεσμο και η περιβαλλοντική καταστροφή που αυτό θα προκαλέσει, η μεγαλύτερη στην ιστορία της χώρας

Διαβάζουμε στο άρθρο αυτό ότι σύμφωνα με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ και της ΕΕ, η Ελλάδα θα πρέπει να αποκομίσει 50δις ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις. Όμως οι έτοιμoi προς πώληση πόροι μπορούν να αποφέρουν μονάχα 13δις ευρώ. Το κομμάτι που λείπει θα καλυφθεί από την πώληση δημόσιας Γης σε βαθμό δίχως προηγούμενο στην ΕΕ. Θα συμπεριλάβει αρχαιολογικές τοποθεσίες και παραλίες σε όλο το Αιγαίο.

Η πώληση θα γίνει προκειμένου να μειωθεί ο ρυθμός αύξησης του δημοσίου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ και απο την στιγμή που αυτή θα επιτευχθεί θα ακολουθήσει ένα οικοδομικό όργιο που θα αλλάξει το Αιγαίο και την φύση του για πάντα.

Η πολιτική αυτή το μόνο που θα καταφέρει είναι να κρατήσει όρθια την Ελλάδα για κάποιο καιρό ακόμη. Το καταστροφικό default δεν θα συμβεί τον Ιούλιο. Μεσοπρόθεσμα όμως τα οφέλη αυτής της πολιτικής είναι διφορούμενα. Η τσιμεντοποίηση μπορεί να δώσει μία ώθηση στην οικονομία, όμως, όπως φανερώνει και η ισπανική περίπτωση με τα 70,000 απούλητα εξοχικά, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι υπάρχει η ανάλογη ζήτηση για τα εξοχικά αυτά. Επιπλέον, είναι περιττό να αναφερθούμε στον αντίκτυπο που θα έχει η χρήση του νερού για την οικοδόμηση αυτή σε ένα μέρος του πλανήτη που ήδη υφίσταται τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Τέτοια μαζική περιβαλλοντική καταστροφή χαρακτήρισε της πολιτική της Χούντας των Συνταγματαρχών (1967-1974) και γι' αυτό το άρθρο 24 του Συντάγματος συντάχθηκε ακριβώς για την προστασία του περιβάλλοντος. Παρόλα τα αυθαίρετα που αποτελούν κομμάτι της ελληνικής πραγματικότητας, χάρη στο άρθρο αυτό η Ελλάδα είναι σήμερα σε θέση να προσελκύει μεγάλους αριθμούς τουριστών, οι οποίοι τις περισσότερες φορές πηγαίνουν κατευθείαν στην Ρόδο ή στην Κρήτη παρακάμπτωντας την τσιμεντένια Αθήνα.

Η πώληση των ακτών και η τσιμεντοποίησή τους θα έχει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που επιδιώκουν οι ιθύνοντες της ΕΕ και του ΔΝΤ. Αντί να προσελκύσει περισσότερο τουρισμό, θα τον αποτρέψει και θα μειώσει τα έσοδα του κράτους περαιτέρω. Σημειώνουμε ότι ο τομέας αυτός της οικονομίας είναι ακόμη σε αύξηση και μάλιστα για το 2011 υπολογίζεται στο 10%. Οι πολιτικές της ΕΕ και του ΔΝΤ αντί να αναδιαρθρώσουν το ελληνικό κράτος προς το καλύτερο θα του δώσουν την χαριστική βολή.

Και βέβαια, το άρθρο 24 του Συντάγματος μπορει να παρακαμφεί με διάφορα τεχνάσματα, όπως με την ενοικίαση αντί της πώλησης Γης. Ενοικίαση για 99 χρόνια για παράδειγμα που θα ανανεώνεται στην λήξη της για άλλα 99 κ.ο.κ., όπως συμβαίνει με τον Αστακό του Ωνάση.

Ο αριθμός των ιδιωτικοποιήσεων είναι τόσο μεγάλος που θα πρέπει να γίνεται μία ιδιωτικοποίηση κάθε εβδομάδα. Το πόσο εφικτό είναι αυτό το καταλαβαίνει ο καθένας που διαθέτει κοινή λογική. Ακόμη και αν υποθέσουμε ότι επιτυγχάνονται οι μισές από αυτές, αυτό σημαίνει ότι θα έχουν γίνει βιαστικά χωρίς σχέδιο και επομένως θα πρόκειται για πώληση σε εξευτελιστικές τιμές. Και από την στιγμή που πουλάς κάτι το χάνεις για πάντα. Τέρμα! Finito la musica! Δεν μπορείς να το πάρεις πίσω. Και αν θελήσεις να το επαναγοράσεις είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα το χρυσοπληρώσεις.

Η ειρωνία είναι ότι ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου συνέστησε το Υπ. Περιβάλλοντος επειδή έχει περιβαλλοντικές ευαισθησίες. Τώρα θα είναι αυτός που θα ενορχηστρώσει την μεγαλύτερη καταστροφή του περιβάλλοντος στην ιστορία της χώρας.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι έχει και η ΕΕ μερίδιο στην καταστροφή του περιβάλλοντος παρόλη την ευαισθησία της σε θέματα περιβάλλοντος. Στην Λάρισα χρειάζονται νερό γιατί οι καλλιέργειες βαμβακιού ξεζούμισαν το έδαφος. Εδώ και χρόνια σχεδιάζεται η εκτροπή του Αχελώου. Τέτοιες πρακτικές συμβαίνουν στην Κίνα που αντιμετωπίζει προβλήματα ξηρασίας. Όμως η ΕΕ για πολύ καιρό έδινε επιχορηγήσεις για τις καλλιέργειες βαμβακιού. Δεν έβλεπε το πρόβλημα που δημιουργούνταν; Μάλλον το έβλεπε αλλά δεν ήθελε να ξεβολέψει κάποιους! Βεβαίως αυτό δεν είναι τίποτα μπροστά σ' αυτό που πρόκειται να συμβεί!


Διαβάστε όλα τα ενδιαφέροντα άρθρα της Ανάλυσης, της Ανάλυσης ΙΙ, της Ανάλυσης ΙΙΙ και της Ανάλυσης IV.

Σχόλια