Αγανακτισμένοι στην Αθήνα, σκηνές στο Ισραήλ

Στην Αθήνα οι Αγανακτισμένοι συγκεντρώνονται μπροστά στο Σύνταγμα καθώς η Ελλάδα είναι στα πρόθυρα χρεοκοπίας. Κάπου αλλού όμως δεν συγκεντρώνονται απλώς, στήνουν σκηνές!

Ο λόγος γίνεται για το Ισραήλ, όπου σύμφωνα με το il Fatto Quotidiano, οι νέοι διαμαρτυρόμενοι για τις πολύ υψηλές τιμές των ακινήτων καταλαμβάνουν πάρκα και δρόμους στήνοντας σκηνές.

Τα σπίτια στο Ισραήλ κοστίζουν πολύ ακριβά και οι νέοι δεν μπορούν να αντέξουν το κόστος αγοράς τους. Οι τιμές όμως δεν πέφτουν καθώς τα καινούργια σπίτια απευθύνονται κυρίως στην εξωτερική αγορά. Οι πλούσιοι Εβραίοι, και κυρίως οι προερχόμενοι από τις ΗΠΑ που ζουν στο εξωτερικό και πάνε στο Ισραήλ μία ή δύο φορές το χρόνο για διακοπές ή σε γιορτές, κρατάνε τις τιμές ψηλά.

Οι νέοι του Ισραήλ που ταλαιπωρούνται από υψηλά ποσοστά ανεργίας και έχουν δυσκολία πρόσβασης στην τραπεζική πίστωση δεν είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν το όνειρο μιας δικιάς τους στέγης. Και αυτό την στιγμή που είναι υπόχρεοι 3ετούς (2ετούς για τις γυναίκες) στρατιωτικής θητείας.

Σε ένα πρόσφατο post έγραψα για το shutdown της Minnesota. Οι Αμερικάνοι αντιμετωπίζουν προβλήματα χρέους που μπορεί να οδηγήσουν τις ΗΠΑ σε default στις 2 Αυγούστου. Ποιος θα το περίμενε όμως ότι το Ισραήλ, αυτό το πειθαρχημένο κράτος, θα ήταν και αυτό θύμα της κρίσης;

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει κράτος στον κόσμο που να μην αντιμετωπίζει δυσκολίες με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο. Ψάξτε να δείτε πόσα κράτη έχουν σήμερα αξιολόγηση ΑΑΑ και πόσα θα την διατηρήσουν. Λίγα! Είναι φυσιολογικό όμως. Τα χρέη των κρατών έχουν εξαργυρώσει μια μελλοντική ανάπτυξη που δεν μπορεί να υπάρξει καθώς ο πλανήτης αδυνατεί να προσφέρει τους πόρους γι' αυτή. Ο κόσμος περπατάει σε τεντωμένο σκηνή και το χρηματοπιστωτικό σύστημα μοιάζει όλο και περισσότερο με σχήμα Ponzi, που υπόσχεται αποδόσεις που βασίζονται στο ΑΠΟΛΥΤΟ τίποτα και που αναγκαστικά θα καταρρεύσει δεδομένου ότι τα κέρδη που προσφέρει σε κάποιους δεν είναι τίποτε άλλο από χρήματα άλλων επενδυτών που εισέρχονται στο σύστημα. Όσο περισσότεροι διεκδικούν τις αποδόσεις τους τόσο πιο κοντά στην κατάρρευση βρίσκεται ο χάρτινος πύργος. Και δυστυχώς σε καιρούς κρίσης αυτοί είναι πολλοί!

Διαβάστε όλα τα ενδιαφέροντα άρθρα της Ανάλυσης, της Ανάλυσης ΙΙ, της Ανάλυσης ΙΙΙ και της Ανάλυσης IV.

Σχόλια