Η Minnesota κατέβασε ρολά. Και τώρα;

Στο άρθρο της Debora Billi που ακολουθεί παρουσιάζονται οι συνέπειες της απόφασης του shutdown της πολιτείας της Minnesota στις ΗΠΑ. Θυμάμαι παλιά που λέγαμε ότι ένα κράτος "δεν κατεβάζει ρολά". Τελικά κατεβάζει. Όπως είδαμε εδώ είναι η δεύτερη φορά που συμβαίνει μέσα σε ένα εξάμηνο. Πόσο ανεύθυνο είναι όμως αυτό; Ας δούμε τι γράφει η Billi:


Τώρα είναι ενδιαφέρον να δούμε την εξέλιξη των γεγονότων στην Minnesota, την πολιτεία των ΗΠΑ που κήρυξε πτώχευση και πρακτικά "κατέβασε ρολά".


Προς χαρά αυτών που θεωρούν τους κυβερνώντες υπεύθυνους για κάθε κακό, η Minnesota άφησε χωρίς δουλειά τους Δημόσιους Υπαλλήλους της: σχεδόν 24,000 άτομα. Σίγουρα τώρα η οικονομία θα ανακάμψει αστραπιαία, περιττό να το επισημαίνουμε, χωρίς τους πυροσβέστες και άλλα άχρηστα παράσιτα. Επιπλέον, το να βλέπει κανείς το τέλος του κράτους καταπιεστή σημαίνει τελικά ελευθερία!

Σαφώς και πρόκειται για ειρωνεία. Ορίστε οι πρώτες απρόβλεπτες συνέπειες της διαδικασίας του shutdown.

-Τέλος στα απεριτίφ, στο αλκοόλ και στα τσιγάρα. Εκατοντάδες μπαρ και εστιατόρια έχουν εξαντλήσει τα αποθέματά τους και δεν μπορούν να κάνουν νέες προμήθειες.: τα γραφεία που ανανεώνουν την απαραίτητη άδεια είναι κλειστά. Η γραφειοκρατία βλέπετε!

-Τέλος στο κυνήγι και στην αλιεία. Δεν εκδίδονται άδειες και δεν γίνονται ανανεώσεις και αν σε πιάσουν σου κόβουν και πρόστιμο.

-Τέλος στο αυτοκίνητο για τους νέους. Από την 1 του Ιούλη δεν εκδίδονται πλέον άδειες οδήγησης. Όλοι με τα πόδια.

-Τέλος στις εξετάσεις στα σχολεία. Όποιος ήθελε να δώσει επαναληπτικές εξετάσεις τον Ιούλιο θα πρέπει να περιμένει τουλάχιστον μέχρι τον Νοέμβρη.

-Τέλος στους παιδικούς σταθμούς, τέλος στα σχολεία για κουφούς, τέλος στην βοήθεια για τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

-Τέλος στα φανάρια στους δρόμους, όλα είναι σβηστά, συμπεριλαμβανομένων και των εξοπλισμένων σημείων στάσης που είναι όλα κλειστά.

-Τέλος στα κρατικά μουσεία, κλειστά και τα 26 της πολιτείας.

-Τέλος στα πάρκα, όλα κλειστά στο κοινό. Οι βάνδαλοι ήδη το εκμεταλλεύονται για να καταστρέψουν και να κλέψουν.

Αυτές είναι οι πρώτες συνέπειες του κλεισίματος μιας ολόκληρης πολιτείας. Όσον αφορά την υγεία, το σύστημα των ΗΠΑ είναι πολύ διαφορετικό από το δικό μας, όμως έχουν εξασφαλιστεί μόνο μερικά απαραίτητα νοσοκομεία (ηλικιωμένοι, βετεράνοι πολέμου) και για τα δημόσια σχολεία εξακολουθούν να χρηματοδοτούνται μόνο τα δημοτικά.

Προς το παρόν ο αντίκτυπος στην καθημερινότητα των ανθρώπων είναι μικρός. Όμως τι θα συμβεί στην απευκταία  περίπτωση π.χ. κάποιας φυσικής καταστροφής; Και τι θα γίνει με τις χιλιάδες οικογένειες που έχουν μείνει χωρίς δουλειά;


Διαβάστε όλα τα ενδιαφέροντα άρθρα της Ανάλυσης, της Ανάλυσης ΙΙ, της Ανάλυσης ΙΙΙ και της Ανάλυσης IV.

Σχόλια