Η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ είναι το λιγότερο αστεία. Ας δούμε γιατί.
Μειωμένη αξιολόγηση σημαίνει αυξημένο κίνδυνο να μην πληρωθούν τα κρατικά χρεόγραφα της εν λόγω χώρας. Πότε μπορεί να συμβεί αυτό; Απλό, όταν η χώρα δεν έχει ρευστό. Μπορεί να συμβεί στην Ελλάδα, στην Ιρλανδία, στην Πορτογαλία, ακόμη και στην Γερμανία.
Μπορεί να συμβεί στις ΗΠΑ όμως; Η απάντηση είναι όχι! Και ο λόγος είναι απλός. Η Αμερική μπορεί να τυπώσει δολάρια κατά βούληση. Και δεν είναι μόνο αυτό.
Το δολάριο ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα και ως νόμισμα το οποίο χρησιμοποιείται στις συναλλαγές των commodities έχει μια ξεχωριστή δύναμη. Την διάχυση των επιπτώσεων υποτίμησης και ανατίμησής του σε όλη την υδρόγειο. Ο πληθωρισμός με δολάρια θα επηρεάσει τις τιμές του πετρελαίου, του χρυσού και των τροφίμων και ο αντίκτυπος θα είναι παγκόσμιος.
Μόνο μια πολιτική απόφαση θα εμπόδιζε την μη πληρωμή των αμερικάνικων χρεογράφων. Θα μου πείτε: αυτό δεν θα γινότανε αν δεν ανέβαινε το όριο δανεισμού μέχρι τις 2 Αυγούστου; Η απάντηση είναι όχι. Τα χρεόγραφα θα πληρώνονταν κανονικά. Αυτά που δεν θα πληρώνονταν θα ήταν οι συντάξεις και οι μισθοί.
Άλλο ερώτημα είναι αν οι ΗΠΑ θα δανείζονται ακριβότερα τώρα. Και εδώ η απάντηση είναι αρνητική. Γιατί; Για όλα τα παραπάνω. Η Αμερική έχασε τα 3Α και παρόλα αυτά τα ασφάλιστρα κινδύνου της είναι 3 φορές φθηνότερα από αυτά της Γαλλίας με 3Α. Πιο φθηνά CDS σημαίνει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη.
Επομένως η υποβάθμιση είναι κενό γράμμα. Απλά οδήγησε σε πανικό τους managers των χρηματιστηρίων που δεν μπορούν να δουν πέρα από την μύτη τους. Άλλωστε δεν είναι γελοίο η ίδια αγορά που έχει αγοράσει τα 3ετή αμερικάνικα ομόλογα να έρχεται τώρα και να τα υποβαθμίζει; Οι τόσο ικανοί χρηματιστές δεν μπορούν να δουν ούτε καν σε βάθος τριετίας;
Διαβάστε όλα τα ενδιαφέροντα άρθρα της Ανάλυσης, της Ανάλυσης ΙΙ, της Ανάλυσης ΙΙΙ και της Ανάλυσης IV.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου