Πόσα λεφτά χρειάζονται οι τράπεζες μετά το κούρεμα

Στο γράφημα αυτό από τον guardian αναπαρίστανται γραφικά οι δανειακές ανάγκες των τραπεζών. Πρόκειται για ανάλυση της Morgan Stanley που χρησιμοποίησε για την διεξαγωγή της ένα κούρεμα 59% για την Ελλάδα όπως επίσης και 10% για την Ιρλανδία, 25% για την Πορτογαλία, 5% για την Ισπανία, 9% για την Ιταλία και 5% για το Βέλγιο.

Οι εκτιμήσεις για την Γαλλία - λίγο πάνω από τα 12δις - είναι ελαφρώς υψηλότερες από τα 10δις που δήλωσε ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης Christian Noyer ότι χρειάζονται οι γαλλικές τράπεζες. Οι γερμανικές τράπεζες χρειάζονται λιγότερο από τα μισά, περίπου 5,5δις.

Η διαφορά αυτή εξηγεί και την επιμονή της Μέρκελ στο κούρεμα 60% όπως επίσης και την αντίσταση Σαρκοζύ που βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο και η υποβάθμιση της Γαλλίας από τους Οίκους Αξιολόγησης αλλά και τα νέα μέτρα που θα χρειαστεί να πάρει ίσως να αποτελέσουν την ετυμηγορία της επικείμενης ήττας του στις εκλογές του 2012.

Το περιθώριο 9 μηνών που θα δοθεί στις τράπεζες για να αποκαταστήσουν το κενό που θα δημιουργηθεί στους ισολογισμούς τους θα ελαττώσει την πίεση που ασκείται στους φορολογούμενους αλλά θα την μετατοπίσει στο πιστωτικό πεδίο την στιγμή ακριβώς που οι ευρωπαϊκές οικονομίες χρειάζονται την πίστωση για να κινήσουν την μηχανή της ανάπτυξης.

Διαβάστε όλα τα ενδιαφέροντα άρθρα της Ανάλυσης, της Ανάλυσης ΙΙ, της Ανάλυσης ΙΙΙΑνάλυσης IV και της Ανάλυσης V.

Σχόλια