Η κατάθλιψη των Χριστουγέννων

Φέτος είναι πιθανό τις μέρες των εορτών να νιώσουν αρνητικά συναισθήματα περισσότεροι άνθρωποι λόγω και της οικονομικής κρίσης.

Γιατί όμως την περίοδο των γιορτών να νιώθουμε άσχημα; 

Τα Χριστούγεννα είναι μια ζεστή οικογενειακή γιορτή, συνδυασμένη με πλούσιο τραπέζι και δώρα, ρεβεγιόν, παρέα, διασκέδαση και ξενύχτι. 

Όμως πόσο εφικτό είναι να πραγματοποιηθούν όλες αυτές οι προσδοκίες για κάποιον που μόλις χώρισε, που μόλις απολύθηκε, που έχει χάσει ένα αγαπημένο του πρόσωπο, που περνά οικονομικές δυσκολίες και ο Άγιος Βασίλης δεν θα έρθει φέτος στα μικρά του αγγελούδια; 

Έτσι και την Πρωτοχρονιά όλοι βάζουν στόχους, άλλοι θέλουν να αδυνατίσουν, άλλοι να βρουν δουλειά, άλλοι να κάνουν επιτέλους παιδί. 

Η Πρωτοχρονιά είναι μια ιδιαίτερη μέρα, η πρώτη μέρα του χρόνου και όλοι θέλουμε η χρονιά να ξεκινήσει με τον καλύτερο τρόπο
 
Τα Χριστούγεννα έχουμε περισσότερο ελεύθερο χρόνο, άρα και χρόνο να σκεφτούμε, χρόνο να νιώσουμε μόνοι αλλά και χρόνο που νιώθουμε την υποχρέωση να τον περάσουμε με ανθρώπους που δεν συμπαθούμε η που βαριόμαστε αλλά «πρέπει» λόγω των ημερών.

Επιπλέον τα Χριστούγεννα είναι και μια εμπορική γιορτή, οι διαφημίσεις, τα περιοδικά θέλουν να μας προετοιμάσουν για κάτι μεγαλειώδες που ‘πρέπει’ να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας και να λάμψουμε. 

Ίσως λοιπόν χρειάζεται να έχουμε πιο ρεαλιστικές προσδοκίες γι’ αυτά τα Χριστούγεννα. Δεν θα διασχίσουμε κανένα κόκκινο χαλί ώστε να είμαστε υποχρεωμένοι να μαγέψουμε. Αυτά τα Χριστούγεννα είναι ευκαιρία να είμαστε ο εαυτός μας. Τα Χριστούγεννα είναι μια ζεστή γιορτή για άλλους οικογενειακή για άλλους φιλική. 

Επομένως αυτά τα Χριστούγεννα

Βρες χρόνο για το εαυτό σου, δεν μπορείς να βρίσκεσαι παντού και να τους ικανοποιήσεις όλους. Χαλάρωσε, άκουσε μουσική, φρόντισε τον εαυτό σου με όποιον τρόπο εσύ θες. 

Μπορεί να μην έχεις την δυνατότητα να κάνεις όλα αυτά που θα ήθελες όπως τραπέζι, ρεβεγιόν, δώρα. Μπορείς να προτείνεις στους φίλους σου να φτιάξετε κάτι όλοι μαζί και να το απολαύσετε. 

Απέκτησε ρεαλιστικές προσδοκίες. Το αληθινό έλατο, τα πανάκριβα δώρα και η πολυτέλεια είναι ένα Χολιγουντιανό σενάριο. Στόλισε ένα δεντράκι με τα παλιά στολίδια που φέρουν κι αναμνήσεις, αγόρασε μικρά πρωτότυπα δωράκια και φτιάξε γλυκά και φαγητά εσύ, αντί να τα αγοράσεις έτοιμα. Η βραδιά της Πρωτοχρονιάς δεν είναι ανάγκη να γίνει σε κάποιο κέντρο αλλά μπορεί να είναι απλά μια καραόκε βραδιά στο σπίτι. 

Θυμήσου τι αξίζει και τι είναι σοβαρό στη ζωή. Επαναπροσδιόρισε τις ανάγκες σου. 

Μίλησε στα κοντινά σου πρόσωπα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζεις και το άγχος σου. 

Εξήγησε στα παιδιά σου τις οικονομικές δυσκολίες που βιώνεις εσύ αλλά ο υπόλοιπος κόσμος ώστε να μην υπάρχουν παράλογες απαιτήσεις. 

Σχόλια