«Σοσιαλισμός» σημαίνει περάστε κόσμε και πάρτε ό,τι δείτε τσάμπα;


Τον τελευταίο καιρό, όλοι μέσα στο ΠΑΣΟΚ μιλάνε για «σοσιαλισμό» και για επαναπροσδιορισμό των πολιτικών του Κινήματος στα σύγχρονα δεδομένα.
Και προφανώς όταν μιλάμε για «σοσιαλισμό» αναφερόμαστε (κυρίως) στην παροχή κοινωνικών υπηρεσιών.
ΟΜΩΣ, για να παρασχεθούν κοινωνικές υπηρεσίες (π.χ σε ένα Δήμο)απαιτούνται πόροι και ενδεχομένως η καταβολή κάποιου χρηματικού ποσού από τους επωφελούμενους. Τις περισσότερες φορές αυτό το ποσό είναι συμβολικό και σε κάποιες περιπτώσεις ΔΕΝ εξετάζονται κοινωνικά κριτήρια με την δέουσα αυστηρότητα.
‘Εστω ότι η αντίστοιχη παροχή της υπηρεσίας στην ελεύθερη αγορά κοστίζει 400€.
Είναι πρακτικά δυνατό η αντίστοιχη υπηρεσία να παρέχεται, από το Κράτος, σε ΟΠΟΙΟΝ την ζητήσει και μάλιστα δωρεάν;
Τελικά τι είναι ο «σοσιαλισμός»; Μπάτε σκύλοι αλέστε, χωρίς κριτήρια και ιεράρχηση και τινάξτε το ταμείο;
Μήπως, ακολουθώντας αυτή την κοντόφθαλμη πολιτική, στο τέλος το Κράτος αδυνατεί να προσφέρει την υπηρεσία και σε αυτούς που την έχουν πραγματικά ανάγκη και έτσι πέσουν στην αγκαλιά της…ελεύθερης αγοράς που «βλέπει» μόνο ΧΡΗΜΑ;
Μήπως θα ήταν πιο συνετό (και «σοσιαλιστικό») να εξασφαλίσουμε την βιωσιμότητα των κοινωνικών δομών ακολουθώντας την «μέση οδό» και λαμβάνοντας υπόψη κάποια στοιχειώδη ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια;
Αν η υπηρεσία αυτή παρέχεται σε πολύ συγκεκριμένο αριθμό πολιτών, με αυστηρά κριτήρια και σε μια πολύ λογική τιμή (υποπολλαπλάσια αυτής που υπάρχει στην ελεύθερη αγορά) τότε ΚΑΙ τα λειτουργικά έξοδα θα καλύπτονται αλλά ΚΑΙ οι πολίτες θα απολαμβάνουν υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών.

Σχόλια