Ανακούφιση και ευφορία στην Ευρώπη

Επιτέλους τα καλά νέα: Με το πρόγραμμα LTROs (long-term repo operations) της ΕΚΤ οι τράπεζες θα είναι σε θέση να δανείζονται με 1% ώστε να αγοράζουν ιταλικό και ισπανικό χρέος στο 5-6%. Κατ' αυτό τον τρόπο θα αποσυμπιεστεί η αγορά των ομολόγων από την πίεση των αγορών χωρίς την παραβίαση της Ευρωπαϊκής Συνθήκης. Η ΕΚΤ με αυτό το 3ετές πρόγραμμα αναλαμβάνει δράση δυναμικά

Τα αποτελέσματα τα είδαμε εχθές στην δημοπρασία των ισπανικών 3μηνιαίων γραμματίων που βυθίστηκαν στο 1.74% από το 5.11% τον προηγούμενο μήνα.

Σύμφωνα με τον Ν. Σαρκοζί, η ρευστότητα θα επιτρέψει στα κράτη να προσφεύγουν στις τράπεζες τους για την επαναχρηματοδότηση του χρέους τους. Παράλληλα θα απομακρύνει και τον κίνδυνο ενός "γεγονότος Lehman (Lehman event)", δηλ. μιας τραπεζικής κατάρρευσης λόγω πιστωτικού στραγγαλισμού.

Οι αγορές αντέδρασαν έντονα σε αυτή την κίνηση και κυρίως στην επίδραση που είχε στα ισπανικά επιτόκια με μια τεράστια άνοδο πάνω του 2% που ενδεχομένως θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες υλοποιώντας το ράλι των Χριστουγέννων. 

Από την άλλη η απώλεια των 3Α της Γαλλίας δεν δείχνει πλέον και τόσο επικίνδυνη για την ΕΖ σε περίπτωση που τελικά συμβεί (είναι σχεδόν βέβαιο). Με το πρόγραμμα της ΕΚΤ είναι πολύ πιθανό να μην έχει καμιά επίδραση στο κόστος δανεισμού της Γαλλίας. Άλλωστε μια υποβάθμιση δεν σημαίνει αναγκαστικά και την αύξηση του κόστους δανεισμού. Το είδαμε και με τις ΗΠΑ αυτό που μετά την υποβάθμιση δανείζονται τελικά φθηνότερα.

Εννοείται ότι ο χωρίς την κίνηση της ΕΚΤ, η υποβάθμιση της Γαλλίας θα ήταν καταστροφική. Τώρα όμως τα πράγματα δείχνουν πολύ καλύτερα. Ίσως τελικά η Ευρώπη να βρίσκει τον βηματισμό της. Υπάρχει βεβαίως το πρόβλημα της απομόχλευσης των τραπεζών που μπορεί να φθάσει μέχρι και τα 3τρις τα επόμενα χρόνια όμως φαίνεται κάποιο φως στο τούνελ. Σε κάθε περίπτωση το μέλλον θα δείξει.

Διαβάστε όλα τα ενδιαφέροντα άρθρα της Ανάλυσης, της Ανάλυσης ΙΙ, της Ανάλυσης ΙΙΙΑνάλυσης IV και της Ανάλυσης V.

Σχόλια