Μονομαχία για το κούρεμα του εληνικού χρέους. Ποιος θα κερδίσει;

Το θρίλερ με το ελληνικό κούρεμα συνεχίζεται μετά την απόρριψη από το ECOFIN της συμφωνίας Ελλάδας - IIF για κούρεμα 50% στην ονομαστική αξία ομολόγων αξίας 200δις και μέσο επιτόκιο κουπονιού 4,2%. Με αυτά τα δεδομένα το κούρεμα στην καθαρή αξία (NPV) είναι της τάξης του 65-70%.

Η Ευρώπη και το ΔΝΤ απαιτούν όμως επιτόκιο κάτω από 3,5% το οποίο αντιστοιχεί σε κούρεμα 75-80% στην NPV (Net Present Value). Το ερώτημα τώρα είναι ποιος θα υποχωρήσει;

Ας δούμε τα δεδομένα.

Αν επιμείνουν οι επενδυτές αυτό θα σημάνει ελληνικό default και κούρεμα 100% το οποίο είναι περισσότερο από το 80%. Βεβαίως θα ενεργοποιηθούν τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) kαι θα αποζημιωθεί κάποιο ποσό χρέους. Όμως το ποσό αυτό είναι μόλις 3δις. Συνεπώς δεν αξίζει ούτε καν να το συζητάμε.

Υπάρχει όμως ένα αλλά!

Διαδίδεται ότι δεν θα αφεθεί η Ελλάδα να χρεοκοπήσει και ότι το ομόλογο των 14,5δις για τις 20 του Μάρτη θα πληρωθεί έτσι κ' αλλιώς στην ονομαστική του αξία. Έχοντας αυτό κατά νου οι επενδυτές θα προτιμήσουν να το ρισκάρουν και να εισπράξουν σαφώς περισσότερα απ' όσα θα εισέπρατταν αν συμφωνούσαν στο κούρεμα.

Συμπέρασμα;

Δεν μπορείς να πείσεις τον επενδυτή αν δεν τον τοποθετήσεις μπροστά σε ένα πραγματικό δίλημμα: είτε συμφωνεί στο κούρεμα είτε χάνει τα λεφτά του. Τα μισόλογα δεν βοηθούν!

Σε κάθε περίπτωση συμφωνία δεν μπορεί να καθυστερήσει πολύ καθώς η χαρτοδουλιά απαιτεί 4-6 εβδομάδες. Επομένως ίσως μέχρι την σύνοδο της 30ης του Γενάρη. Από εκεί και πέρα τα πράγματα θα γίνουν πολύ δύσκολα.

Διαβάστε όλα τα ενδιαφέροντα άρθρα της Ανάλυσης, της Ανάλυσης ΙΙ, της Ανάλυσης ΙΙΙΑνάλυσης IV και της Ανάλυσης V.

Σχόλια