Το χρήμα διακινείται από υπολογιστές και οι λαοί πεινάνε

Έχετε ακούσει τον όρο "High Frequency Trading"; Ίσως όχι, ίσως ναι, όμως σε κάθε περίπτωση ας δούμε περί τίνος πρόκειται.

Αφορά την αγορά και πώληση μετοχών σε κλάσματα του δευτερολέπτου που γίνονται από υπολογιστές και όχι από ανθρώπους. Στην πραγματικότητα οι περισσότερες συναλλαγές στα χρηματιστήρια γίνονται από μηχανές οι οποίες στοχεύουν σε κέρδος μερικών cents σε κάθε μία από αυτές. Και μιλάμε για εκατομμύρια συναλλαγές οπότε το κέρδος των cents μεταφράζεται σε αθροιστικά σε δις.

Οι μηχανές αυτές παρέχουν ρευστότητα στο σύστημα, γεγονός θετικό, όμως.... οι συναλλαγές γίνονται βάσει καθαρά στατιστικών δεδομένων που βασίζονται στις προηγούμενες κινήσεις και όχι σε στοιχεία που αφορούν τα κέρδη των επιχειρήσεων ή τους CEO αυτών. Αποτέλεσμα είναι η υπερτίμηση κάποιων μετοχών και η υποτίμηση άλλων σε ασυμφωνία με την πραγματική αξία στην οποία αντιστοιχούν.

Οι υπολογιστές αυτοί κάνουν trading υψηλής συχνότητας (high frequency trading) και γι' αυτό καλούνται high frequency traders και συνιστούν το 70% των traders. Βρίσκονται στην κατοχή τραπεζών όπως η Goldman Sacks, η Barclays, η Morgan Stanley κ.α. Σε ερώτηση για το αν εμπλέκονται άνθρωποι στο trading, η απάντηση είναι ότι "οι άνθρωποι δεν εμπλέκονται γιατί είναι εξαιρετικά αργοί στις κινήσεις τους". Αντίθετα οι υπολογιστές σαρώνουν τα χρηματιστήρια και αποφασίζοντας με εκλεπτυσμένους αλγόριθμους βασιζόμενοι σε στατιστικά αγοράζουν μετοχές για να τις πουλήσουν 3 λεπτά αργότερα. Σκοπός φυσικά το κέρδος.

Δεν υπάρχουν συναισθήματα, μόνο στατιστικά. Αποδίδουν όμως; Όχι ακριβώς. Το αποτέλεσμα είναι περίπου τόσες απώλειες όσα και κέρδη. Όμως οι αλγόριθμοι βελτιώνονται και η αντίδραση των υπερυπολογιστών είναι ταχύτερη.

Το ζήτημα είναι όμως ότι διαστρεβλώνεται το σύστημα αξιών αφού οι εταιρίες αυτές καθ' αυτές παύουν να σημαίνουν κάτι και οι φούσκες μπορούν να δημιουργηθούν εύκολα βασιζόμενες απλά και μόνο σε στην ευφορία ή στις φήμες.

Την τελευταία εβδομάδα του περασμένου χρόνου είδαμε το ευρώ να κάνει βουτιά στην ισοτιμία του με το δολάριο χωρίς προφανή ρόλο. Ποιος ήταν ο φταίχτης; Προφανώς οι high frequency traders που βάσει των στατιστικών τους ενεργοποίησαν εντολές πώλησης. Πρόκειται ακριβώς για τον ίδιο λόγο που τώρα το ευρώ έχει σκαρφαλώσει στο 1.32. Όμως για κάθε αύξηση της ισοτιμίας κατά 1%, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης μειώνεται κατά 0,8%.
Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι η διαδικασία αυτή ανατροφοδοτεί την κρίση! Μήπως θα έπρεπε να εξεταστεί η λειτουργία των High Frequency Traders και να θεσπιστούν κάποιοι κανόνες;

Στο ερώτημα αυτό, όπως και σε πολλά άλλα, καλούνται να απαντήσουν οι ιθύνοντες που μέχρι τώρα ασχολούνται μονάχα με περικοπές μισθών και επιβολή φόρων και τελών!

Διαβάστε όλα τα ενδιαφέροντα άρθρα της Ανάλυσης, της Ανάλυσης ΙΙ, της Ανάλυσης ΙΙΙΑνάλυσης IV και της Ανάλυσης V.



Σχόλια

  1. εχουν βγαλει ολοι τα λεφτα τους εξω η τα εχουν μεσα στα σεντουκια και περιμενουν να περασει η κριση

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου