Νέα δάνεια για να πληρωθούν τα παλιά; Μάλλον χρεωκοπία!

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και ο Βενιζέλος λέει ότι η Ελλάδα είναι στην κόψη του ξυραφιού όσον αφορά την λήψη του νέου δανείου για να... πληρωθεί το παλιό δάνειο.

Πρέπει να πάρουμε νέο δάνειο για να μην χρεωκοπήσει η χώρα στις 20 του Μάρτη που έχει να πληρώσει ένα ομόλογο 14,5δις, δηλ. ένα παλιό δάνειο. Το ερώτημα είναι όμως αν πρέπει ή όχι η χώρα να χρεωκοπήσει.

Εδώ είναι όλη η ουσία. Η Ελλάδα πρέπει να χρεωκοπήσει. Πρέπει να διαγράψει παλιό χρέος και πρέπει να πάρει το δάνειο από την Ευρώπη όχι για να πληρώσει το παλιό αλλά για να προωθήσει την ανάπτυξη. Το έχουμε ξαναγράψει ότι το χρέος αυξάνεται με εκθετικούς ρυθμούς και δεν είναι βιώσιμο. Όσα δάνεια και να πάρουμε όσο υφίστανται τα παλιά δεν πρόκειται να υπάρξει καμιά εξέλιξη προς το καλύτερο.

Και έχουν δίκιο οι Ευρωπαίοι που δυσκολεύονται να δανείσουν την Ελλάδα. Φανταστείτε να σας έλεγε κάποιος να δανείσετε έναν φεσομένο για να πληρώνει παλιά δάνεια. Θα το κάνατε; Μάλλον όχι.

Απορώ με την Κυβέρνηση που επιμένει σε αυτή την τακτική και αντί να βάλει στο τραπέζι ανοικτά την χρεωκοπία (μην σας τρομάζει και τόσο η λέξη, έχει συμβεί ακόμη και στην Αγγλία) κάθεται και εκλιπαρεί για νέα δάνεια.

Διακινδυνεύω μία πρόβλεψη: Η Ελλάδα θα χρεωκοπήσει στις 21 του Μάρτη, την ημέρα της εαρινής ισημερίας, έτσι για να έχει και ενδιαφέρον.

Σχόλια