Ομαδική Ψυχοθεραπεία

Η ομαδική θεραπεία είναι κατάλληλη για ανθρώπους με προβλήματα έκθεσης, κοινωνικοποίησης, προβλήματα στις διαπροσωπικές σχέσεις ή στη σχέση με το άλλο φύλο, προβλήματα χαμηλής αυτοεκτίμησης και άλλα.

Η ομαδική θεραπεία δεν αφορά μόνο μια διαδικασία όπου κάποιος καταθέτει τα προβλήματά του αλλά αφορά περισσότερο την αλληλεπίδραση των μελών στο εδώ και τώρα. Επομένως θα λέγαμε ότι η ομάδα δεν χαρακτηρίζεται μόνο ως περιεχόμενο αλλά και ως διαδικασία. Πολλοί επιθυμούν να μπουν σε μια ομάδα αφού έχουν κάνει κάποιο χρονικό διάστημα ατομική θεραπεία ενώ άλλοι θέλουν μόνο ομαδική θεραπεία. Πάντα πριν την εισαγωγή στην μάδα γίνεται μια συνάντηση προκειμένου να γίνει συνέντευξη του ενδιαφερόμενου και να οδηγηθεί στην κατάλληλη ομάδα. Οι ομάδες συνήθως δημιουργούνται με κριτήριο κάποιον κοινό άξονα όπως κακοποίηση, ασθένειες(καρκίνος), προβλήματα έκθεσης, κύηση και άλλα.

Διαδικασία

Η ομαδική θεραπεία γίνεται σε συγκεκριμένη σταθερή μέρα και ώρα και στο ίδιο μέρος με την ίδια σύσταση μελών. Διαρκεί 1,5 ώρα και έχει σαφή όρια και κανόνες.

Τα όρια της ομάδας αφορούν την ώρα προσέλευσης(έναρξης) και λήξης της ομάδας, το απόρρητο, τον αμοιβαίο σεβασμό χωρίς βία και προσβλητικά σχόλια, την τήρηση του διαλόγου και της αρχής της πλειοψηφίας.

Πώς βοηθάει η ομαδική θεραπεία;

Μέσα στην ομάδα κανείς συναντά και άλλους ανθρώπους με τα ίδια προβλήματα,

μαθαίνει να αλληλεπιδρά, έχει χώρο να μιλήσει σε ένα ασφαλές περιβάλλον, παίρνει υποστήριξη από τα άλλα μέλη, μαθαίνει την εικόνα που έχουν οι άλλοι για αυτόν, βελτιώνει την αυτοεκτίμηση του, μαθαίνει να ακούει και να μιλά, βλέπει πώς αλληλεπιδρά με το άλλο φύλο και μαθαίνει να αντέχει την εγγύτητα.

psycho-logia.gr

Σχόλια